IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

IVAN Vujović: ZDRAVKO Krivokapić POLITIČKI NEURAČUNLJIVA OSOBA OPASNA PO DRŽAVU…

Generalni sekretar Socijaldemokratske partije Ivan Vujović u razgovoru za CdM upozorava da se Crna Gora nalazi na važnoj strateškoj raskrsnici, sličnoj onoj iz perioda 1997– 98. godine. Za premijera Zdravka Krivokapića kaže da je primjer koliko je opasno kada politički neuračunljivoj osobi date da bude prvi čovjek vlasti u jednoj državi.

Nakon pada ove Vlade, kako kaže, postoje dvije demokratske i ustavne mogućnosti – nova vlada ili novi izbori.

No, krenimo redom.

Vujović kaže da je sve što se sada dešava u Crnoj Gori logičan slijed odluka nakon 30. avgusta 2020. godine da se političke promjene dogode uvođenjem u vlast skupine diletanata, manje ili više prikrivenih kleronacionalista i eksponenata tuđih interesa.

“I što je dozvoljeno da se momenat političkih promjena tretira kao trijumf jedne nazadne i opasne, u suštini revizionističke, paradigme u čijem središtu je ideologija ratnih 90-ih, možda malo ušminkana, odnosno prilagođena zapadnom tržištu. Naravno, kao i svaka prevara brzo je razotkrivena, pa je danas našim međunarodnim partnerima jasno o čemu se ovdje zapravo radi. A suština je da je Crna Gora, od nekadašnjeg činioca regionalne stabilnosti, postala jedna od regionalnih platformi za destabilizaciju EU i NATO politike. Svakome, iole politički trezvenijem, je odmah bilo jasno u kojem pravcu će sve ovo ići ali nažalost u Crnoj Gori često morate objašnjavati i neke očigledne stvari”, smatra Vujović.

Napominje da je jasno da je Crna Gora na važnoj strateškoj raskrsnici, sličnoj onoj iz perioda 1997 – 98. godine.

Tragično je, dodaje, da se kao društvo država mora opet suočiti sa mnogim anticivilizacijskim trendovima i politikama koje ugrožavaju bazične vrijednosti crnogorskog društva.

Prema njegovim riječima, kriza koja traje traži od svih političkih i društvenih aktera da jasno i glasno saopšte da li Crnu Goru vide kao građansko, evropsko, sekularno i tolerantno društvo ili kao zajednicu – provizorijum, odnosno poligon za razne opskurne i opasne politike i ideje koje su proizvele najveću destrukciju u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.

“Moraće svi, bez izuzetka, izaći iz svoje zone komfora ili prizemnih interesa, jer su ovdje ipak neke temeljne vrijednosti u pitanju”, napominje on.

Kazao je Vujović što misli o liku i djelu premijera Zdravka Krivokapića.

“Teško je naći adekvatan opis kojim bi se oslikala figura kakva je premijer Zdravko Krivokapić. Na njegovom primjeru najbolje se vidi koliko je opasno kada politički neuračunljivom, ideološki i religijski fanatizovanoj osobi, uz to još bez bilo kakvih znanja o poslu kojim se bavi date da bude prvi čovjek vlasti u jednoj državi”, neglašava Vujović.

Odgovrajući na pitanje da prokomentariše Krivokapićeve poteze posljednjih dana, Vujović ističe da je kod Krivokapića trenutno prisutno neznanje i povrijeđenu sujetu u akciji, a kod tih stanja teško je predvidjeti buduće korake takvih individua.

Čitaj još:   Zerina, ponovo u rijalitiju: Bivša zadrugarka nakon svega donijela ovu odluku...

“Najlicemjernije od svega, i kod njega i drugih aktera vlasti, je to stalno anti DPS barjačenje koje valjda treba da legitimizuje njihova ponašanja koja su često razornija i brutalnija od najgorih izdanja DPS vlasti. Mi smo u SDP-u više puta saopštili u proteklih 10-ak dana da ta svakodnevna pravna hajdučija, bezakonje, užasan progon ljudi implicira ne samo političku već i krivično-pravnu odgovornost. Bilo bi poželjno za “eksperte” da su svjesni te činjenice”, naglašava sagovornik CdM-a.

Odgovarajući na pitanje da li nakon pada ove Vlade očekuju poziv Dritana Abazovića da razgovaraju o manjinskoj vladi, te da iznese stav prema tom pitanju, Vujović naglašava da su više puta kazali da nakon izvjesnog pada ove Vlade postoje dvije demokratske i ustavne mogućnosti, a to su formiranje nove Vlade ili novi izbori.

Previše se, dodaje, u javnosti licitira temom manjinske vlade iako do sada još uvijek niko nije izložio kako bi ta moguća Vlada izgledala.

“Šta bi bili njeni prioriteti, ciljevi, sastav i struktura, ko bi tu Vladu činio i podržavao i slično. Ako ne znamo te elemente ne možemo o toj temi ozbiljno da govorimo, sem kao nekoj pukoj mogućnosti da se, ili podrži, ili hipotetički bude dio svega toga”, navodi on.

Podvlači da SDP-u ne treba vlast radi vlasti.

“Mi smo kao što je poznato vlast svojevoljno napustili prije šest godina, kao što nam takođe nije na pamet padalo na budemo, recimo, dio ove i ovakve odlazeće vlasti. Politikom se bavimo da pokušamo da ostvarimo svoju politiku i program za koje vjerujemo da su superiorni i koje je, na kraju, vrijeme i potvrdilo. Jedino u tim okvirima, dakle, jasne i strateški usmjerene politike, koja je javnosti dobro poznata kada je SDP u pitanju, može se razgovarati sa nama”, naglašava on.

Vujović podvlači da SDP nikada neće praviti kompromise sa fundamentalnim vrijednostima crnogorskog društva koje sj zapisane u našem Ustavu.

“Kao uvijek do sada, kao državotvorna i reformska partija ćemo i u svim procesima koji slijede stameno i čvrsto stajati u odbrani nezavisne, građanske, sekularne i evroatlantske Crne Gore”, jasan je on.

Govoreći o Demokratama koje pozivaju na proteste kako bi se zaustavila, kako kažu, veleizdaja kakvu Crna Gora nije vidjela, Vujović naglašava da nije nimalo iznenađne ponašanjem i nivoom svijesti pojedinih političkih aktera.

“U Crnoj Gori je već duže vrijeme na sceni prisutan trend trivijalizacije politike, jeftinog i degutantnog populizma i forsiranja struktura koje sem ispraznih-opštih mjesta i fingiranja građanskog i evropskog imidža ne nude ništa. Odnosno, bolje reći, nude najgore prakse bivše ili bivših vlasti i kao što vidimo riješenost da se za fotelje spremno štošta uraditi. Sve to zna da bude prilično karikaturalno ali ne zbog toga i manje opasno”, navodi sagovornik CdM-a.

Čitaj još:   DPS Budva: DF stao u zaštitu nasilja u Budvi, jer vraća dugove onima koji su ga doveli na vlast... (foto, video)

Dodaje da je posljedica toga da danas imamo jednu paranormalnu situaciju – da Vlada koja evo već namanje šest mjeseci nema parlamentarnu podršku tu podršku treba i formalno da izgubi u parlamentu, a da njeni članovi na čelu sa premijerom na ulici brane svoje fotelje.

“Koje, uzgred, nijesu ni zaslužili jer nijesu ni učestvovali na izborima ili su prelećeli od onih sa kojima su učestvovali. I onda ti i takvi govore o izbornoj volji građana. Pišimo im pamet, ili bolje reći svjedočimo bezgraničnoj drskosti i bezobrazluku. Vidimo da se na tim protestima ponovo prozivaju manjinski narodi i njihovi predstavnici, forsira poznativ narativ o narodu, pri čemu se naravno misli samo na jedan narod, i iz naftalina izvlače neki opskurni likovi jasno profašistički profilisani”, navodi on.

Podvlači da je tužno da nam se dešavaju iste stvari, iste pojave kao i prije 30 godina kada je ove prostore zadesio sveopšti sunovrat.

“Rekao bih da je još tragičnije da imamo i dalje “mudre” ćutologe ili one koji još uvijek ne vide, tobože, o čemu se ovdje radi i kakva je sudbina namijenjena Crnoj Gori, u sklopu istorijskog osvježenja i “demokratskih promjena””, zaključio je generalni sekretar SDP-a Vujović u razgovoru za CdM.

autor: Miraš Dušević

izvor: cdm.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more