IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SLOVENIJA HITNO TRAŽI VELIKI BROJ RADNIKA: Vlada u Ljubljani odlučila se na nesvakidašnji potez… (foto)

Vlada Slovenije odlučila je da zbog nedostatka radne snage to nadomjesti kroz veću aktivaciju penzionera…

LJUBLJANA: Slovenija, Ekonomija, vijesti, utorak, 01.02.2022… 09: 42…SLOVENIJA HITNO TRAŽI VELIKI BROJ RADNIKA: Vlada u Ljubljani odlučila se na nesvakidašnji potez… (foto)

Vlada Slovenije očekuje se da će mjera stupiti na snagu do kraja godine…

Sada Vlada Slovenije je usvojila prijedlog zakona o interventnim mjerama podrške tržištu rada, koji će omogućiti povećan obim povremenog i privremenog rada penzionera zbog nedostatka radne snage zbog brojnih bolovanja i karantina.

Očekuje se da će mjera stupiti na snagu do kraja godine.

Penzioneri će sada moći da obavljaju najviše 90 sati privremenog ili povremenog rada u kalendarskom mjesecu. Takođe najviše 120 sati u kalendarskom mjesecu, ali ne više od tri puta u kalendarskoj godini.

U tom slučaju, zbir sati obavljenih privremenih ili povremenih poslova u kalendarskoj godini ne može biti veći od 1.080 sati.

Čitaj još:   NJEMAČKA: Dramatični prizori, pola zemlje u crvenom, jaka oluja, moguć tornado, snažno nevreme poginulo više osoba... (foto, video)

Prema važećem zakonu, penzioner može obavljati privremeni ili povremeni rad najviše 60 sati u kalendarskom mjesecu, a neiskorišteni sati ne mogu se prenijeti u naredni kalendarski mjesec.

Sadašnje zakonodavstvo dozvoljava penzionerima da rade do 90 sati u kalendarskom mjesecu, tri puta u kalendarskoj godini.

Zbir sati obavljenih privremenih i povremenih poslova u kalendarskoj godini ne može biti veći od 720 sati.

Vlada je prijedlog interventnog zakona uputila Državnom zboru (Parlamentu) na razmatranje po hitnom postupku.

izvor agencije

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more