Zanimljivosti

Izvjestilac Bundestaga za Zapadni Balkan stigao u Sarajevo: Adis Ahmetović- Jedini put BiH je put ka EU i NATO… (foto, video)

Mi znamo da Njemačka ima jednu vrstu dominantne i liderske pozicije u okviru Evropske unije (EU), zajedno s njenim evropskim partnerima i zbog toga očekujemo njen snažniji angažman na deeskalaciji situacije u BiH, kao i na čitavom Balkanu…

SARAJEVO: BiH, Zanimljivosti, vijesti, petak, 04.02.2022… 19: 32… Izvjestilac Bundestaga za Zapadni Balkan stigao u Sarajevo: Adis Ahmetović- Jedini put BiH je put ka EU i NATO… (foto, video)

Očekujemo konkretne odnose između zemalja Zapadnog Balkana koji su bazirani na međusobnom poštovanju, respektu, reciprocitetu, a unutar BiH da se zaista istinski držimo i dejtonske strukture i Dejtonskog mirovnog ugovora, Ustava BiH, važećih zakona i strategija BiH, a jedna važna strategija o kojoj smo govorili i upoznali Ahmetovića je Strategija vanjske politike BiH u kojoj su definisana dva ključna vanjsko-politička cilja– evropske integracije i NATO integracije- rekao je Zvizdić.

Dodao je kako pozivaju da se vrate realizaciji tih ciljeva, koji će BiH donijeti mir, stabilnost i ekonomski prosperitet.

– Ahmetovića doživljavamo kao jednog iskrenog partnera koji nam u realizaciji takvih ciljeva, imajući u vidu snagu zemlje koju predstavlja, može značajno pomoći- smatra Zvizdić.

Adis Ahmetović je rekao kako je danas tu u svojstvu izvjestioca Bundestaga za Zapadni Balkan, te da je prije dolaska u Sarajevo boravio u posjeti Srbiji gdje se uvjerio u ono što je vidio i ovdje i o čemu su se dogovorili na današnjem sastanku- da je Parlament najveći i najjači ustavni organ koji se mora poštivati i jačati.

– Jedini put Bosne i Hercegovine je pravi put ka EU. Na tom putu moramo zajedno i ujedinjenim snagama raditi i nastojati da ojačamo parlament i njegovo funkcionisanje- rekao je Ahmetović.

Dodao je kako je drugi zajednički cilj pristup NATO- u, koji je veoma bitan jer je to “osnova za saradnju BiH i EU u ovom jednom teškom vremenu u kojem se dešavaju razna politička previranja i prisutna je prilična nesigurnost i u Ukrajini i u BiH”.

– Moramo raditi na tome da postignemo taj cilj, a to je pristup NATO savezu – mišljenje je Ahmetovića.

Istakao je kako su treća važna tačka izbori u oktobru.

– Održavanje demokratskih izbora je dokaz da je Bosna i Hercegovina stabilna, mirna i demokratska zemlja, a to je ono što je najvažnije u ovom trenutku. Na tom putu Bosna i Hercegovina može računati na punu podršku EU, Njemačke, ali i visokog predstavnika- rekao je Ahmetović.

Dodao je kako iz vida ne treba izostaviti ni situaciju koju je potrebno popraviti, a odnosi se na oblast socijalne nepravde, ekonomskog porasta i stvaranja bolje perspektive za mlade u Bosni i Hercegovini.

izvor agencije AA

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

admin

Share
Published by
admin

Recent Posts

Čovjek koji je prijetio ALEKSANDARU Vučiću smrću, iza sebe ima 50 kaznenih djela… (foto, video)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u četvrtak je izjavio da je žitelj Sombora koji je uhapšen…

3 sata ago

ALISI RAMIĆ uručen akt za izdržavanje zatvorske kazne, SLUŽIT ĆE JE U TUZLI… (foto)

Alisi Ramić uručen je uputni akt za izdržavanje kazne. Ona je osuđena da je u…

3 sata ago

HOROR u Švicarskoj: MOTIV NAPADA I DALJE JE NEJASAN- Nožem nasumično napadao ljude nožem na ulici, više ranjenih… (foto)

Dvoje ljudi je teško, a još četvero lakše ranjeno u napadu nožem na prolaznike u…

3 sata ago

Horor na NBG: BJEŽALA KRVAVA…” Komšije otkrile detalje zločina i zašto je Lela došla u stan na Novom Beogradu… (foto, video)

Nikola Lazarević počinio je zločin jučer popodne kada je prvobitno došao u stan njegove emotivne…

7 sati ago

Draško ĐURANOVIĆ: Što Vučić neće, Crna Gora mora! (foto)

Rezolucija o genocidu nije prošla! Ne, nema razloga za slavlje ovdašnjih ljubitelja dalaj lame, ,,srpskog…

10 sati ago

This website uses cookies.