IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Evropski mediji o padu Krivokapićeve vlade: KRAH prosrpske vladajuće koalicije u Crnoj Gori…

U Skupštini Crne Gore sinoć je izglasano nepovjerenje Vladi Zdravka Krivokapića, čime je i zvanično stavljena tačaka na jednu mučnu epizodu crnogorske političke zbilje. Kolike su razmjere ovog za Crnu Goru istorijskog događaja u noći 4. februara svjedoči i interesovanje evropskih medija, koji su posvetili znatan prostor sinoćnjem izglasavanju nepovjerenja Krivokapićevoj Vladi u crnogorskom parlamentu.

GUARDIAN: Profesor blizak SPC predvodio ideološki heterogenu koaliciju

„Srušena konzervativna prosrpska vladajuća koalicija u Crnoj Gori“, naslov je teksta u kojem je britanski Guardian izvijestio o padu vlade Zdravka Krivokapića.

„Krivokapić, univerzitetski profesor blizak Srpskoj pravoslavnoj crkvi, predvodio je ideološki heterogenu koaliciju sačinjenu od prosrpskih stranaka, kao i manjih partija koje nijesu bile zadovoljne tempom reformi potrebnih da ovoj maloj zemlji obezbijedi ulazak u Evropsku uniju“, piše Guardian.

Podsjećaju da je glasanje u petak uslijedilo manje od dvije godine nakon što je Krivokapićeva koalicija došla na vlast, zamijenivši dugo vladajuću prozapadnu stranku.

„Koalicioni partneri bili su u sukobu oko nekoliko pitanja, uključujući uticaj populističke politike zvanične Srbije i njene crkve na unutrašnja pitanja Crne Gore. Crnogorci su i dalje duboko podijeljeni oko toga da li da se pridruže EU ili da traže bliže veze sa susjednom Srbijom i njenim saveznikom Rusijom“, piše Guardian.

Čitaj još:   RANKO Đonović: Što je bilo staro u DPS- u, sve su promijenili, ovaj DPS može svima evropsku lekciju da drži... (foto, video)

Britanski list napominje kako Crnu Goru dugo muče i identitetski problemi, podsjetivši na prošlogodišnje demonstracije na Cetinju, tokom kojih su se crnogorske patriote pobunile protiv inauguracije novog poglavara Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

„Prosrpski poslanici upozorili su tokom parlamentarne debate u petak da će organizovati proteste ako se nova većinska vlada formira uz podršku DPS-a“, ističe Guardian.

LE FIGARO: Odlazak koalicije formirane uz blagoslov moćne SPC

O padu vlade Zdravka Krivokapića izvijestio je i francuski Le Figaro, koji navodi da prijedlog o nepovjerenju, koji su usvojila 43 od 81 poslanika u Skupštini, „predstavlja vrhunac tenzija i zastoja nakon dolaska na vlast prije nešto više od godinu dana šarolike koalicije koja nije uspjela da usvoji opipljive reforme“.

„Ova neobična koalicija, koju su činile desničarski prosrpski i proruski savez, centrističke grupe i mala građanska stranka, formirana je na parlamentarnim izborima u avgustu 2020. godine, uz blagoslov moćne Srpske pravoslavne crkve (SPC)“, piše Le Figaro.

Podsjećaju da je Krivokapić, čim je došao na vlast, obećao da će ubrzati proces pristupanja zemlje članice NATO-a Evropskoj uniji, izjavivši za AFP da će „Crna Gora postati 28. država članica EU“. 

„Međutim, njegova koalicija sa jednim glasom odmah se našla u sukobima. „Crna Gora i njen politički život više ne mogu da podrže status kvo“, kaže se u prijedlogu o nepovjerenju“, zaključuje Le Figaro.

Čitaj još:   BEOGRAD: Pet novih smrtnih slučajeva od korona virusa ukupno 173 žrtve... (foto)

izvor: analitika.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more