IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

UPOZORENJE GASI SE FACEBOOK I INSTAGRAM U EVROPI: META POSLALA REAGOVANJE… (foto, video)

Facebook i Instagram mogli bi biti ugašeni širom Europe, objavila je firma Meta u svom godišnjem izvještaju, zbog problema s europskim propisima koji sprečavaju prenošenje, pohranjivanje i obradu podataka korisnika iz Europe na američkim serverima.

Kako prenosi Euronews, u svom godišnjem izvještaju američkoj Komisiji za vrijednosne papire i burze Meta je prošlog četvrtka upozorila da će, ako se ne usvoji novi okvir, firma ugasiti Facebook i Instagram u Europi. Meta navodi da je obrada korisničkih podataka između zemalja ključna za poslovanje i ciljanje oglasa…

” Ako nismo u mogućnosti prenositi podatke između zemalja i regija u kojima poslujemo, ili ako nam je zabranjeno dijeljenje podataka s našim proizvodima i uslugama, to bi moglo utjecati na našu sposobnost pružanja usluga, način na koji pružamo usluge ili našu sposobnost ciljanja oglasa”, stoji u izjavi.

U slučaju da ne bude donesen novi okvir, “vjerojatno nećemo moći ponuditi niz naših najznačajnijih proizvoda i usluga, uključujući Facebook i Instagram, u Europi”, rekli su iz Mete.

Što se promijenilo?

Meta je prije mogla koristiti okvir za prijenos podataka pod nazivom Privacy Shield kao pravnu osnovu za obavljanje transatlantskih prijenosa podataka. No u srpnju 2020. Europski sud pravde poništio je sporazum zbog kršenja zaštite podataka. Sud je utvrdio da postojeći okvir ne štiti privatnost europskih građana na odgovarajući način.

Čitaj još:   Proglašena EPIDEMIJA koronavirusa u Crnoj Gori, stigle nove mjere... (foto i video)

Kao rezultat toga, američke tvrtke bile su ograničene u slanju europskih korisničkih podataka u SAD i morale su se oslanjati na SCC-ove (standardne ugovorne klauzule). EU i SAD rekli su da rade na novoj ili ažuriranoj verziji sporazuma.

Kako je reagirala Europska komisija?

“Osiguravanje novog aranžmana za sigurne transatlantske protoke podataka prioritet je za nas i naše američke partnere”, rekao je glasnogovornik Europske komisije za Euronews.

Pregovori su se intenzivirali proteklih mjeseci, s raspravama na tehničkoj i političkoj razini. To uključuje redovite kontakte između povjerenika Reyndersa i njegove kolegice, američke tajnice za trgovinu Gine Raimondo, dodali su.

“Ovi pregovori traju neko vrijeme, s obzirom na složenost pitanja o kojima se raspravlja i potrebu da se uspostavi ravnoteža između privatnosti i nacionalne sigurnosti”, kazao je glasnogovornik.

Što su rekli iz Mete?

Euronews se obratio Meti za komentar, ali nije dobio odgovor.

“Pozivamo regulatore da usvoje proporcionalan i pragmatičan pristup kako bi minimizirali poremećaje tisuća tvrtki koje su se, poput Facebooka, u dobroj vjeri oslanjale na ove mehanizme za prijenos podataka na siguran način”, rekao je Nick Clegg, Metin potpredsjednik za globalne poslove, prije nekoliko dana.

“Nemamo apsolutno nikakvu želju i nemamo planove za povlačenje iz Europe, ali jednostavna stvarnost je da se Meta, i mnoge druge tvrtke, organizacije i usluge, oslanjaju na prijenos podataka između Europske unije i SAD- a za rad na globalnim uslugama”, dodao je.

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 28. mart 2024. godine…

izvor agencije

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more