IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

KOLAČI U TURSKOJ KOJI ĆE VAM ZAUVJEK OSTATI U SJEĆANJU I IZMAMITI OSMJEH… (foto)

U Turskoj, slično kao iu Indiji, slatkiši se trebaju dijeliti. Bez obzira jesu li uzeti nakon obroka ili uživaju uz šalicu čaja ili kave, deserti su popularan dio turske kuhinje. U Turskoj se nalazi ogromna ponuda deserta . Od baklava i mliječnih slastica do peciva i voćnih ili orašastih slastica, sva ova jela čine bogatu kulturu u Turskoj. Neki slatkiši uključuju bundeve, puretinu i piletinu! Većina tih slastica konzumira se između obroka u vrijeme užine. Raznolikost ovih turskih deserta dolazi od duboke kulturne razmjene između civilizacija.

Budući da je u Turskoj toliko raznovrsnih slastica,prestavljavamo vam popis deserta u Turskoj koji će vas voditi kroz neka od najboljih slatkih jela koje ova zemlja može ponuditi.

Baklava

Ovaj desert je slojevito tijesto, posebno phyllo tijesto koje je pahuljasto i tanko, složeno s maslacem i šećernim sirupom. Obično se reže u pravokutnike ili krugove. Postoje mnoge turske sorte ovog popularnog deserta. Izvorno je nastao u vrijeme Bizantskog carstva. Tradicionalna priprema uključuje nadev oraha poput pistacija, lješnjaka ili badema između slojeva lišća poznatih kao lišće yulfka. Preporučujemo vam da jede svježe.

Kunefe

Ovo je tradicionalno tursko tijesto od sira koje je natopljeno slatkim sirupom. To je značilo da se jede vruće i može uživati ​​s šalicom čaja. Kunefe ima oštru vanjštinu i unutar nje je mekana i mekana. Poslužuje se na nekim mjestima s kremom ili sladoledom. Popularan je u južnoj Turskoj. Rastezljivi neslan sir koji se koristi u Kunefeu jedinstven je za regiju. Jelo je popularno u Antakiji, gradu smještenom na Mediteranu.

Lokum

Lokum je najpoznatiji turski slatkiš na svijetu. To je popularizirao europski putnik prije nekoliko stoljeća. Ranije su postojale tri boje koje su ukazivale na tri različita okusa: crvena oznaka za ružičastu vodu, zelena za gorku naranču i žuta za limun. Sada postoje i drugi okusi kao što su pistacija, lješnjak, badem ili drugi orašasti plodovi, cimet, krema, kokos, metvica, đumbir, klinčić i kava, pa čak i voćni okusi poput jagode, višnje i marelice. Lokum se obično poslužuje uz jedinstvenu kavu u Turskoj.

Ašure

Asure je mješavina šećera i žitarica, poput pšenice i graha. Jela su ukrašena lješnjacima i orasima. Asure je povezan sa starim tradicijama i dijeli ga s motivom širenja sklada. Za ovaj puding se kaže da je najstariji na svijetu i sličan je indijskom Kheeru. Također se naziva Noinim pudingom kako se kaže da je napravljen sa sastojcima koje je prvi put probao nakon preživljavanja poplave. Poslužuje se tijekom prvog mjeseca islamskog kalendara upravo iz tog razloga. Postoje mnoge varijante ovog deserta.

Čitaj još:   Tijani Ajfon HAPŠENJE SMJESTILA BIVŠA ŠEFICA...(foto i video)

Helva

Slično kao i halva, Helva se sama po sebi jede kao obrok. Napravljen je od tahina, što je sezamova pasta. Helvu možete dobiti svugdje u Turskoj. Neke verzije su također napravljene od krupice ili pšeničnog brašna. To je bogat, gust, mrvljiv desert napravljen koristeći mnogo oraha, maslaca i šećera.

Lokma

Lokma je ulična desert. Lokma doslovno znači “gristi” na turskom. Uglavnom je veličine kestena. Lokma je mali, okrugli komad tijesta prženog u ulju i začinjen medom, šećerom ili cimetom. Vanjska je hrskava, ponekad prekrivena sirupom okusom limuna i mekanim centrom. Ove slatke pržene loptice tijesta su poput mini krofni, ali više bogate i chewy nego kruh ili torta poput.

Maras sladoled

Turski stil Marasov sladoled je jedan od stupova osim svih ostalih sladoleda koji se poslužuju diljem svijeta. To je kremasti sladoled elastične teksture, često poslužen s nožem i vilicom. Proizvodi se od kozjeg mlijeka, šećera i gomolja u prahu divljih orhideja u Turskoj. Ovi se gomolji suše i melju u bjelkasti prah nazvan “salep” koji se koristi za izradu sladoleda. Dostupan je u različitim okusima kao što su vanilija, breskva, orašasti plodovi i pistacija, među ostalima. Vrlo je vjerojatno da ćete u roku od dvije minute hodati ulicama Istanbula prodavatelji sladoleda Maraş.

Trilece

Trilece je mekana torta, poput vrste tiramisu, napravljena od različitih vrsta mlijeka (kravlje mlijeko, ovčje mlijeko i bivolje mlijeko). Poslužuje se s karamelnim slojem na vrhu. Prilagođeno europskim tres leches, njezino porijeklo može se pratiti natrag do Španjolske. Ovaj desert je relativno novo popularno jelo u Turskoj. Mještani ga uživaju, kao i turisti.

Sekerpare

Sekerpare je vrsta slatkog i ljepljivog kolačića. Napravljena je od brašna od krupice i šećera u prahu, pečena zlatno smeđa i ostavljena da se namoči u slatkom limunskom sirupu. Što je sirup više natopljen njima, to se bolje kaže. Miješanje svih sastojaka i polagano gnječenje tijesta rukom ključni je element za pripremu idealnog şekerpare tijesta. Pekerpare se proizvodi u gotovo svakom turskom domu i prodaje se u svakoj pekarnici ili slastičarnici. Također ćete ga naći na gotovo svakom izborniku restorana. Jedna je od najomiljenijih turskih slatkiša osim baklave. Savršeno ide uz šalicu turskog čaja ili kave. Oni su uglavnom jeftiniji od baklave.

Čitaj još:   ĐE SU DOKUMENTA?! Dritan URLAO na sjednici- PIPUN: Nema potrebe za tom PAVAROTI retorikom... (video)

Ayva tatlısı

Ayva tatlısı’ znači dunja od dunje na turskom jeziku. Ovo jelo je u osnovi dunje rezano na pola koje se kuhaju u laganom sirupu, stavljaju u pećnicu i na kraju spuštaju u deblji sirup. Nakon više od sat vremena sporog kuhanja, završit ćete s vrlo nježnom i slatkom dunjom. Obično se na vrhu posipa pistacijama ili orasima. Postoji alternativa ovom previše naći u Turskoj koja je napravljena s bundeve! To se zove Kabak Tatlısı. Gotovo kao da jedete kandirano voće. Ayva tatlısı se lako priprema i poslužuje se u većini turskih restorana. Može se čuvati u hladnjaku nekoliko dana.

izvor: ibalkan.net / agencije

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more