IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ŠEKI Radončić: DRITAN Abazović NIJE ZASLUŽIO DA BUDE NI PORTIR U NOVOJ VLADI CRNE GORE, a kamoli premijer

Svi veliki rezultati koje je Crna Gora postigla– suverenost, ulazak u NATO i veliki pređeni put ka Evropskoj uniji, su bili pod vođstvom DPS-a i Mila Đukanovića. Zahvaljujući Đukanoviću, u Crnoj Gori nismo imali ”krvi do koljena” kako je bilo projektovano i planirano

Novinar i publicista Šeki Radončić kazao je u emisiji “Znam da znaš” Gradske RTV da se Nakon dolaska nove vlasti, drastično promijenila situacija u Crnoj Gori, ističući da je u pitanju brutalna silazna kampanja.

Istakao je da, zbog svega onoga što je učinio u proteklih skoro godinu i po dana, Dritan Abazović nije zaslužio da bude ni portir u novoj vladi Crne Gore, a kamoli premijer.

“Ne znam kada će taj pad prestati. Naša zemlja je dovedena na ivicu ambisa za vrijeme vladavine Zdravka Krivokapića i Dritana Abazovića. Crna Gora je na svakom planu spržena zemlja – i na polju kulture, finansija, ljudskih prava, zdravstva…

Zbog onoga što je učinio za godinu i po dana dovodeći na vlast Krivokapića i ministre, Abazović nije zaslužio da bude ni portir u novoj vladi Crne Gore, a kamoli premijer. Ipak, moramo spustiti tenzije i strasti i vratiti izbornu volju građanima. A ona podrazumijeva da Crna Gora bude građanska, evropska, mutlietnička i da ide evropskim putem”, smatra Radončić.

Ocijenio je da je manjinska vlada za sada dobro rješenje, jer je još rano za izbore. Poručuje da u tu vladu treba da uđe i SNP.

“Važno je da se integrišu i ljudi koji se osjećaju Srbima”, isitče Radončić.

Dodao je da Abazović nije u poziciji da može da ucjenjuje i postavlja uslove u pogledu manjinske vlade.

“Svi veliki rezultati koje je Crna Gora postigla– suverenost, ulazak u NATO i veliki pređeni put ka Evropskoj uniji, su bili pod vođstvom DPS-a i Mila Đukanovića. Zahvaljujući Đukanoviću, u Crnoj Gori nismo imali “krvi do koljena” kako je bilo projektovano i planirano”, naglasio je.

Radončić ne isključuje mogućnost protesta DF-a i Demokrata, koje smatra legitimnim, ali ističe da će nastati problem ukoliko protesti postanu nasilnički.

Čitaj još:   REPORTAŽA S PRVE LINIJE: "Ako padne Harkiv, pala je i Ukrajina" (foto, video)

“U tom kontekstu će biti zanimljivo ponašanje Crkve Srbije u Crnoj Gori  – da li će ona podržati proteste i da li će ih radikalizovati. Ona će se svakako miješati u poličku situaciju u Crnoj Gori jer je to radila i do sada, samo je upitno u kom kapacitetu. Njen uticaj nikako ne treba zanemariti”, smatra Radončić.

Dodaje da se ugovor sa Crkvom Srbije mora napraviti, ali tako da bude prihvatljiv za obje strane.

Kazao je da je lider Demokrata Aleksa Bečić u proteklom periodu pokazao svoje pravo lice,  te da ga “tegovi drže ka politici koja nije u interesu Crne Gore”.

Istražni organi da ispitaju prijetnje

Kada je u pitanju slučaj najnovijih prijetnji koje su mu upućene, Radončić ističe da istražni organi moraju utvrditi zašto mu se prijeti i šta bi se desilo da građani to nijesu vidjeli i alarmirali Aleksandra Sašu Zekovića.

Radončić je, komentarišući brutalne prijetnje koje je dobio nakon teksta “Vlada Crne Gore pada, Dritan Abazović želi napustiti četničko kolo”, ocijenio da takve dugo nijesu viđene na našoj medijskoj sceni i da je posebno zabrinjavajuće što je u tome učestvovao starješina policije “zadužen da čuva red, stabilnost i zakon.”

“Primjetno je da se u prijetnjama koristio vokabular Veljka Belivuka koji je žrtve sa saradnicima rezao cirkularima u radionicama, ostatke pakovao u korpe, pa ih bacao u Dunav. Direktor Uprave policije Zoran Brđanin, u izjavi za Gradsku RTV, kazao je da će ispitati ovu uvredu, ali ovdje nije riječ o uvredi, već brutalnoj prijetnji. Šef policije i v.d. vrhovne državne tužiteljke Maja Jovanović moraju da nađu odgovor na ključno pitanje – zbog čega mi je spremana korpa”, istakao je Radončić.

On je ranije naveo da nema povejrenja u državne institucije, ali da vjeruje da će se dolaskom Jovanović na čelo v.d. VDT-a stvari promijeniti.

Poručio je da će se osjećati bezbjedno kada Brđanin i Jovanović kažu da li je ta korpa pravljena da mu se “donese cvijeće u radionici na Zlatici”, ili da se u nju smjeste njegovi “izrezani ostaci”.

Čitaj još:   SARAJEVO: U FBiH ponovo proglašeno stanje epidemije zbog koronavirusa... (foto)

Naveo je da je svjestan podjela u Crnoj Gori, kao i da postoje ekstremisti i ogromni strani uticaj.

“Hajka na mene počinje nakon crnogorske premijere mog dokumentarnog filma o pokušaju državnog udara u Crnoj Gori “Zavjera”, u kojoj sam razobličio djelovanje ruskih agenata. Kada sam pogledao profil policajca Deja Jankovića koji mi je prijetio, vidio sam da je riječ o rusofilu”, kazao je Radončić.

Podsjetio je na brojne prethodne napade koji su ostali nerasvijetljeni.

“Godine 1995. sam osuđen jer sam pisao kako su cnogorski rezervisti pljačkali i rušili Dubrovnik, nakon toga su mi pucali na majku i suprugu u Podgorici zbog serije tekstova o političkim suđenjima. U Sarajevu mi je bačena bomba ispred kuće, poslije premijere filma o deportacijama. I nikada nijesu otkriveni ti počinioci. Jedini je procesuiran Milo Perović koji je, uz šoviništičke prijetnje, nasrtao na mene”, naveo je Radončić.

izvor: aktuelno.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more