IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MIODRAG Živković: Jedinstveni građanski blok VIŠE JE ŽELJA NEGO ŠTO JE REALAN…

Socijaldemokratska partija na Cetinju, odlukom da formira lokalnu vlast, uz podršku Ure i Demokrata, izdala je birače, jer njihova predizborna kampanja nije se zasnivala na takvoj ideji. Štoviše, nosilac liste i kandidat za gradonačelnika Nikola Đurašković nedvosmisleno je poručivao da ne postoji nijedna varijanta da će sarađivati sa ove dvije stranke jer ih doživljava kao antidržavne– kazao je za Pobjedu predsjednik Savjeta Građanske inicijative „21. maj“ i nekadašnji predsjednik Liberalnog saveza Miodrag Živković.

Dogovorom sa Urom i Demokratama, SDP je, konstatuje naš sagovornik, svojim biračima ponudio nešto potpuno drugo u odnosu na ono o čemu su govorili tokom kampanje.

– Ako je Đurašković govorio to što jeste poručivao u predizbornoj kampanji Uri i Demokratama, a sada se taj isti Đurašković kandiduje za gradonačelnika uz podršku upravo te dvije stranke, to nije ništa drugo nego iznevjerena volja građana koji su glasali za SDP – kategoričan je on.

Kaže da mu je žao što je SDP „sve ovo na Cetinju uradio šarlatanski“.

– U ovakvoj situaciji, sve i da je Demokratska partija socijalista imala megalomanske prohtjeve, kao što ih je ta partija uvijek imala u prethodne tri decenije, ipak je pred SDP-om bilo više izbora. Mogli su tražiti njihovu podršku za formiranje lokalne vlasti ili da oni, u krajnjem, daju podršku DPS-u da ta partija formira lokalnu upravu, pa u prvoj situaciji kada prekrše principe utvrđene sporazumom da ih sruše… Sve su to bile mnogo bolje varijante od ove kojoj su pribjegli – smatra Živković.

No, bez obzira na to što su mnogi intelektualci i političari prethodnih dana optužili SDP da je ovakvom odlukom urušio ideju formiranja građanskog, suverenističkog bloka koji bi se suprotstavio narastajućem klerofašizmu i „posvetosavljenju“ Crne Gore, Živković nije saglasan sa tim ocjenama i konstatuje da takva ideja nije ni bila realna.

– Te ideje više su bile želja, nego realnost. Iz prostog razloga što u Crnoj Gori postoji znatan broj glasača koji nijesu spremni da glasaju DPS i imaju ozbiljnu rezervu prema toj partiji zbog svega što se dešavalo u posljednje tri decenije vladavine ove stranke. I to je bila i ostala glavna barijera za formiranje jedinstvenog crnogorskog bloka. Teško da je moguće ponoviti ono jedinstvo iz 2006. godine. Iskustvo nam govori da nakon toga DPS nije ispunio očekivanja građana koji su glasali za obnovu crnogorske nezavisnosti – a htjeli su uređenu i državu vladavine prava, državu izgrađenih institucija. Sve to je, nažalost, izostalo i znatan broj građana zbog toga ima rezervu prema ovoj partiji – kategoričan je Živković.

Čitaj još:   NEBESKI NAROD VLAST OSVOJIO DA NE PREŽIVI CRNA GORA

Izlaz Crne Gore iz situacije u kojoj se nalazi, a to je, kaže on, žestok udar velikosrpskog, svetosavskog nacionalizma, ipak je u jedinstvu građanskih snaga.

– Strašno je važno da se okupi svaki glas za građansku Crnu Goru i manje je bitno hoće li to biti jedna izborna lista ili dvije. Lično sam zagovornik više izbornih lista, jer će one omogućiti da svaki građanin ima alternativu, mogućnost da se opredijeli. Ako je ideal nekog građanina građanska, evropska, antifašistička, sekularna Crna Gora, ali ima otpor prema DPS-u, na taj način on će dobiti priliku da izađe na izbore i glasa – pojašnjava Živković.

Sagovornik Pobjede poručuje da DPS mora što prije da se suštinski reformiše.

– Reforme ove partije su i dalje nedjelotvorne, nedopustivo spore i trebalo bi mnogo brže da se odvijaju. Da li će aktuelna situacija uticati da se one ubrzaju– nijesam siguran– dodaje on.

Upravo to je, kategoričan je Živković, ključna prepreka za udruživanje građanskih, proevropskih snaga.

– Unutar te partije su već tri decenije kadrovi koji su prokazani, kompromitovani i oni moraju osloboditi stranku ili se stranka mora osloboditi njih – kaže naš sagovornik.

Organizacija čiji je jedan od lidera, GI „21. maj“ će, naglašava Živković, pokušati da bude kohezioni faktor za sve proevropske, građanske stranke.

– Uradićemo sve da okupimo snage koje žele građansku, sekularnu, antifašističku, multikonfesionalnu, multivjersku Crnu Goru, koji hoće Crnu Goru u Evropskoj uniji– zaključuje Živković.

Prelivanje glasova

Najveći gubitnik neprincipijelne saradnje sa političkim akterima protiv kojih su se borili tokom predizborne kampanje, prema riječima Miodraga Živkovića, biće upravo SDP.

Čitaj još:   U haremu Alipašine džamije klanjana dženaza i obavljen ukop prof dr Hasana Muratovića... (foto)

– I sve ovo što se dešava između te partije i DPS-a nije ozbiljan udarac za crnogorski blok, niti će bitno uticati na neke sljedeće izbore. SDP koji po anketama ima rast broja potencijalnih birača dobio ih je na račun DPS-a i nakon ovoga na Cetinju DPS će sada da vrati natrag taj postotak koji je izgubio. Znači riječ je o presipanju glasova unutar građanskog, crnogorskog bloka– objašnjava Živković.

SDP će ući u manjinsku vladu ako im to bude interes

Socijaldemokratska partija, kako kaže Miodrag Živković, podržaće i ući će u buduću manjinsku vladu ako joj to bude interes.

– Situacija nakon njihove odluke da na Cetinju formiraju vlast uz podršku Ure i Demokrata neće bitnije uticati na formiranje manjinske vlade. SDP odluke donosi shodno svojim interesima i ako im je interes da budu dio te vlade oni će lako donijeti odluku – ističe Živković.

izvor: pobjeda.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more