IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NJEMAČKA: Dramatični prizori, pola zemlje u crvenom, jaka oluja, moguć tornado, snažno nevreme poginulo više osoba… (foto, video)

Oluja, nazvana Ylenia, dostigla brzinu vjetra veću od 150 kilometara na sat u planinama Harz u sjevernoj saveznoj državi Saksonija- Anhalt…

BERLIN: Svijet, Crna Hronika, vijesti, petak, 18.02.2022… 08: 32… NJEMAČKA: Dramatični prizori, pola zemlje u crvenom, jaka oluja, moguć tornado, snažno nevreme poginulo više osoba… (foto, video)

Olujni vjetrovi zapuhali su diljem Njemačke i pritom rušili stabla, uzrokovali nestanak električne energije, te doveli do otkazivanja letova i polaska vozova…

Najmanje tri osobe su poginule, a hiljade domova je ostalo bez struje kada je snažna oluja u četvrtak pogodila sjeverne i istočne dijelove Njemačke, prenosi Anadolu Agency (AA).

Njemačka nacionalna meteorološka služba Deutscher Wetterdienst (DWD) saopštila je da je oluja, nazvana Ylenia, dostigla brzinu vjetra veću od 150 kilometara na sat u planinama Harz u sjevernoj saveznoj državi Saksonija-Anhalt.

Muškarac starosti 37 godina poginuo je kada je njegov automobil udarilo drvo koje je palo u gradu Uelzenu na sjeveroistoku zemlje, javila je televizija ARD.

Čitaj još:   ŠTA SE TO DOGAĐA U Njemačkoj: NA HILJADE neonacista maršira ulicama...

Njemački meteorološki zavod DWD izdao je u srijedu nekoliko upozorenja o dolasku oluje ”Ylenia”, dodavši da bi opasni vremenski uvjeti mogli potrajati nekoliko dana. ”Dva sustava niskog tlaka donijet će u Njemačku olujne uvjete do subote”, rekao je DWD u svojoj prognozi u četvrtak ujutro.

U središnjem dijelu zemlje, kod planinskog vrha Brocken smještenog u pojasu Harz, u jutarnjim je satima izmjerena prosječna brzina vjetra od 120 kilometara na sat, a najveća brzina u istom periodu dosegnula je brojku od 152 kilometara na sat.

izvor 24.sata