IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ADNAN Čirgić: KO POSRNE- MUDROVAT MU BRANE

(Odgovor Nikoli Đuraškoviću)

Nakon posljednjega otvorenog pisma čiji sam supotpisnik nijesam se mislio više oglašavati povodom istorijske izdaje koja je juče ozvaničena u cetinjskome parlamentu da se budući gradonačelnik Cetinja nije jutros oglasio da se posprdne nezavisnim intelektualcima i da poruči da će doći u pośetu CPC i FCJK.

Što se stupidne opaske na račun nezavisnih intelektualaca tiče, ona komentar i ne zaslužuje. Moj bivši saborac Bujo Đurašković nezavisnim intelektualcima očito smatra one što nezavisno ćute na svaku društvenu bruku, pa i na ovu čiji je Bujo Đurašković glavni akter.

Što se pak njegova dolaska na FCJK tiče, dobrodoša! Dočekaćemo ga kako bismo dočekali svakojega drugoga guvernera okupacione vlasti na Cetinju.

Ako još ima onih što ne znaju ko je pobijedio na cetinjskim izborima, neka pregledaju portale i društvene mreže da vide ko slavi jučerašnji cetinjski pakt. Oni što slave – pobijedili su. Kako će tu pobjedu Bujo Đurašković objasniti onima što su prvi put nakon referenduma izašli na izbore da bi pružili podršku politici koju je on zagovarao?!

Da su htjeli pružit podršku paktiranju s Urom i Demokratama, ne bi glasali SDP no Uru i Demokrate.
Nije juče na Cetinju pobijeđen DPS, kako to površno izvještavaju mediji. Pobijeđena je građanska Crna Gora koja je u prethodne dvije godine kompenzovala mrtvilo suverenističkih partija crnogorskih. Uništena je nada da će postojeće suverenističke partije formirati suverenistički blok. Što prije to shvatimo, prije ćemo zauzeti nove položaje u borbi koja nam predstoji.

Ko je uništio crnogorski blok? Uništio ga je SDP. I time uništio samoga sebe postavši najvećim gubitnikom cetinjskih izbora! Predizborna odluka da SDP na Cetinju nastupi samostalno da bi revitalizovali partiju mogla je imati opravdanje da je nakon izbora formiran taj suverenistički blok.

Čitaj još:   SKANDAL, KOJI NIJE VIĐEN, USRED DNEVNIKA, RTS u UDARNOM TERMINU: Priznao Kosovo... (foto)

Izostanak apsolutnih pobjednika na cetinjskim izborima mogao je biti korektiv suverenistima da se iza zatvorenih vrata pošenu jedni drugima i isprave greške u svojim redovima. A kad se vrata otvore, morali su poslati jasnu poruku da je na Cetinju formiran suverenistički blok, poruku koja bi obeshrabrila one koji danas slave izdaju svih suverenističkih principa koje je predizborno promovisao cetinjski SDP.

Pregovori između SDP- a i DPS- a na Cetinju tužna su slika da naše suverenističke partije za prethodne dvije godine ništa nijesu naučile. Ako je DPS tokom pregovora shvatio da je fotelja gradonačelnika Cetinja vrhovni princip Buja Đuraškovića, onda mu je morao tu fotelju ustupiti i time spriječiti pobjedu Ure i Demokrata, odnosno Vučićevih namjesnika što stoluju u Cetinjskome manastiru. Bila bi to pobjeda DPS-a i produžena nada građanskim aktivistima da će Crna Gora nekad ipak biti mjesto za življenje.

No svaki pogrešan korak DPS-a sitan je u odnosu na činjenicu da je cetinjski SDP koaliciju napravio s Demokratama i Urom, s veleizdajnicima – kako ih sami nazivahu. Kad bi mi gorjela kuća, da dođu Uraši i Demokrate da je gase, rekao bih: Odstupi! Draže bi mi bilo da je oganj sažeže no da je pretuli njihova ruka.
Pozivam uvaženu poslanicu Draginju Vuksanović, koju su u prethodne dvije godine građani doživljavali kao simbol otpora, a zahvaljujući čijem angažmanu je SDP na Cetinju polučio onako dobar izborni rezultat, da sejavno ogradi od izdaje svoje partije. Pokazaće tako da u političkom životu Crne Gore još ima onih koji nacionalni interes neće podrediti ogavnim partijskim kalkulacijama.

Čitaj još:   ADNAN Čirgić: Što skriva GORAN Danilović? (foto)

Što se Buja Đuraškovića tiče i najavljene pośete Fakultetu za crnogorski jezik i književnost, dosad je na FCJK bio rado viđen gost. Sad bi ipak prirodnije bilo da umjesto do Crnogorske crkve i do FCJK, prošeta do svojih koalicionih partnera u Cetinjskome manastiru. Sinoć su putevi okopnili. Poklizat se više ne može. Ne više od onoga kako se sinoć poklizao. Pošto mu više intelektualci na koje se osvrnuo nijesu na ugod, neka tamo zapođene intelektalne razgovore s Jovanom Markušom, nezavisnim intelektualcem koji slavi Bujovu pobjedu.

Autor: Adnan Čirgić

izvor: pobjeda.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more