IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

LOVĆENSKE STRAŽE: Svaki kandidat za predsjednika Skupštine DECIDNO DA SE IZJASNI O REZOLUCIJI O SREBRENICI…

Crna Gora se nalazi na jednoj prekretnici, koja će usmjeriti njen budući civilizacijski razvoj, poručio je Upravni odbor patriotskog pokreta otpora „Lovćenske straže 1990”.

Pad jedne Vlade, kako kažu, sa aspekta društvenog trajanja, sam po sebi nije neki poseban istorijski događaj. Takođe i sam proces traženja izlaza iz postojeće političke krize ili bolje reći političkog vakuma nije ništa novo, iako ga poneko u Crnoj Gori posmatra fatalistički!

“Takvo gledanje je posljedica nedostatka istorijskog i životnog iskustva kao i nedostatka demokratskog kapaciteta. Ipak, odluke koje će se donositi u skorijem vremenu će se odraziti na naše društveno usmjerenje i jasno prihvatanje civilizacijskih vrijednosti suvremenog svijeta”, navode u saopštenju. 

Patriotski pokret otpora – „Lovćenske straže 1990”, shodno trenutnim političkim previranjima, pojavama negiranja osnovnih ljudskih prava kroz negiranje identiteta, jezika i prava na vjerovanje i upražnjavanje vjerskih obreda jednom značajnom dijelu građana Crne Gore, prepoznaje, kako navode, pojedine korake koji bi mogli doprinijeti društvenoj transformaciji i jačanju društvene svijesti koje su zasnovane na crnogorskoj tradiciji i civilizacijskim vrijednostima suvremenog svijeta, prvenstveno tradiciji ujedinjene Evrope.

“Iskustvo posljednjih godinu i po, funkcionisanja izvršne i zakonodavne vlasti, nam daje jedno novo iskustvo, sudara sa civilizacijskim odnosom prema događajima u Srebrenici 1995. godine, kroz usvajanje Rezolucije o Srebrenici i razrješenje Ministra Leposavića sredinom juna 2021. godine.

Da se podsjetimo, poslanici Skupštine Crne Gore usvojili su Rezoluciju o genocidu u Srebrenici i tom prilikom za je glasalo 55 poslanika, protiv 19, sedam je bilo uzdržano”, navode u saopštenju. 

Takođe, podsjećaju, za razrješenje Leposavića glasalo je 80 poslanika, 43 za, 27 je bilo protiv, dok je uzdržanih bilo 10.

Čitaj još:   CETINJE: NEGIRANJE SREBRENICE I HAŠKOG SUDA DOVOLJNO GOVORI O NOVOJ VLADI (video)

“Kako ni mi kao Patriotski pokret otpora– „Lovćenske straže 1990“, a ni građani Crne Gore, ne zaboravljamo ko je od poslanika toga dana kako glasao, smatramo sasvim opravdanim da pokrenemo inicijativu za preispitivanje stavova svih onih koji su uključeni u moguće formiranje buduće izvršne vlasti, bez obzira radilo se o „manjinskoj“ ili „tehničkoj“ Vladi, te budućih kandidata za izbor predsjednika Skupštine Crne Gore. Smatrano da je sasvim opravdano da prije odlučivanja o njenom izboru, svaki od njenih kandidata za mjesta u njoj se decidno izjasni o presudi Haškog tribunala i Rezoluciji o Srebrenici usvojenoj u Skupštini Crne Gore!”, istakli su u saopštenju.  

Njihovo jasno izjašnjavanje bi, kako kažu, doprinijelo jačanju povjerenja u tu istu Vladu, kako građana Crne Gore tako i svih relevantnih međunarodnih subjekata!

“U tom smislu Patriotski pokret otpora – „Lovćenske straže 1990“ poziva Delegaciju Evropske unije u Crnoj Gori, samu Evropsku komisiju, Savjet Evrope i Skupštinu Evropske unije, delegaciju OEBS-a u Crnoj Gori, Ambasade Sjedinjenih američkih država, Velike Britanije, Njemačke i Francuske kao i drugih diplomatskih predstavnika u Crnoj Gori kao rezidencionalnih tako i onih na ne rezidencionalnoj osnovi, da insistiraju na ovom zahtjevu kao nečemu što čini civilizacijski osnov za dalju saradnju”, piše u saopštenju.

Smatraju da bi se ovakav otvoren stav predstavnika moguće nove izvršne vlasti doprinio jačanju povjerenja u demokratske procese u Crnoj Gori i pospješio naše napore ka usvajanju zajedničkih društvenih i etičkih standarda sa stavovima ujedinjene Evrope za koje se dominantno kao društvo zalažemo.

Čitaj još:   ZAMKA NOVE VLADE CRNE GORE: MANJINSKA ILI MANJKAVA...

“Nadamo se da će ova inicijativa naići na pozitivnu reakciju mogućeg budućeg mandatara i budućeg predsjednika Skupštine Crne Gore! U daljem Patriotski pokret otpora – „Lovćenske straže 1990“ će razmotriti pokretanje peticije za podršku ovoj inicijativi kao mogućoj opciji jačanja same ideje deklarativnog izjašnjavanja izabranih predstavnika vlasti o osnovnim civilizacijskim vrijednostima i zakonskim obavezama na koje smo se kao društvo obavezali”, zaključuju u saopštenju. 

izvor: analitika.me

DA LI Crna Gora, postaje azil za bogate…

Vlada Crne Gore je na poslednjoj sjednici donijela odluku o sticanju crnogorskog Read more