IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

TUGA NAD NERETVOM: NA AHIRET PRESELIO MOSTARSKI GLUMAC ŠERIF ALJIĆ- DŽENAZA SUTRA…

Mostarski glumac Šerif Aljić preminuo je u 68. godini nakon teške bolesti, a mnoge kolege se i dalje opraštaju od njega.

Ovom prilikom oglasili su se iz Narodnog pozorišta Mostar.

  • Sa neizmjernom tugom primili smo vijest da nas je jučer napustio Šerif Aljić, prije svega, naš prijatelj i veliki čovjek, višegodišnji i nezamjenjivi dio ansambla Narodnog pozorišta u Mostaru. Ostavio je neizbrisiv trag u ovoj pozorišnoj kući i našim srcima, i kao glumac i kao direktor, koji se borio za opstanak svog pozorišta u najtežim trenucima.

Rođeni Gračanlija, glumu je diplomirao 1977. godine na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Prve korake na daskama profesionalnog pozorišta, napravio je u Kamernom teatru 55. Svoju karijeru nastavio je u Titogradu, da bi potom, dvije godine kasnije, konačno došao u Narodno pozorište u Mostaru. O Narodnom pozorištu u Mostaru govorio je da je, kao njegova matična kuća, uvijek imalo najznačanije mjesto u njegovoj karijeri – napisali su.

Podsjećamo, on je bio dobitnik mnogobrojnih nagrada i priznanja za svoj rad, kako u glumi tako i u režiji. Volio je isticati upravo nagradu koju je dobio za režiju 1979. godine. Ostvario je brojne uloge i na televiziji i filmu, a od pozorišnih, isticao je uloge u predstavama “Galeb”, “Majčina slutnja”, “Emigranti”, “Tvrđava”, “Preporuka”, “Sumnjivo lice” i “Derviš i smrt”. Predstavom “Derviš i smrt”, nastalom po motivima romana Meše Selimovića, u režiji Erola Kadića, 2007. godine obilježio je 30 godina umjetničkog rada.

Čitaj još:   DANAS DŽENAZA I POSLEDNJI ISPRAĆAJ Velikanu sevdaha Arif Alajbegović... (foto, video)

Direktor Narodnog pozorišta u Mostaru bio je od kraja 2003. do aprila 2012. godine. U tom periodu, uprkos svim opstrukcijama i poteškoćama, pod njegovim vodstvom, producirano je na desetine premijera. Upravo je zahvaljujući njegovom zalaganju, trudu i radu, Međunarodni festival komedije “Mostarska liska” je opstao i zaživio kao najrelevantniji kompetetivni teatarski festival komedije u Bosni i Hercegovini.

Komemoracija će biti održana danas, 21. februara, u 17 sati, na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Mostaru.

Posljednji ispraćaj bit će sutra, 22. februara, u 14 sati sa Bijelog brijega, a dženaza i ukop u 14:30 sati na Gradskom groblju Sutina.

izvor: hajat.ba

SAMO DA NAM BUDE VEDRO! Očekuje nas fenomenalan NEBESKI SPEKTAKL!!!

Kiša takozvanih Perseida, odnosno meteorskih rojeva, specifična je po meteorima Read more

Nasrnuo nožem na policiju, policajac ga upucao!!!

Nesvakidašnji incident u Hrvatskoj... Kako je objavila zagrebačka policija, danas oko Read more

DRAMA NA CETINJU: Privedena poznata pjevačica iz Srbije, JEDVA JE SMIRILI …

Sandra Valterović, poznatija kao Seksi Sandra, privedena je danas nešto Read more