IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Amer SMAILOVIĆ: Vratiti građanski i sekularni koncept CRNE GORE i okupiti proevropske snage oko zajedničkog cilja… (foto, video)

Smailović kaže da se u ovom trenutku vode intenzivni razgovori potencijalnih činilaca manjinske vlade te da očekuju da u nedjelji pred nama izađu sa konačnim predlogom koji će imati podršku najmanje 49 poslanika…

PODGORICA: Crna Gora, vijesti, utorak, 22. 02. 2022… 10: 52…  Amer SMAILOVIĆ: Vratiti građanski i sekularni koncept CRNE GORE države i okupiti proevropske snage oko zajedničkog cilja… (foto, video)

Manjinska vlada je jedno od rješenja za izlazak iz političke krize i takva Vlada bi, uz jasno postavljene ciljeve i kvalitetnu kadrovsku strukturu, mogla da odblokira brojne procese i ubrza evropske integracije Crne Gore i da, možda i najvažnije, Crnu Goru vrijednosno vrati na evropski put, kazao je u razgovoru za Standard poslanik Bošnjačke stranke Amer Smailović...

”Značajno je da Crna Gori dobije stabilnu i progresivnu Vladu i parlamenatarnu većinu koja je potpuno posvećena demokratizaciji društva, usvajanju evropskih vrijednosti ali i postizanju evropskog kvaliteta života. To je ono što treba našim građanima a to je i poruka koju svakodnevno dobijamo i od naših međunarodnih partnera i to onih u čije društvo želimo da se vrijednosno i pravno integrišemo. Zato i jeste neophodno što prije okupiti proevropske snage oko zajedničkog cilja – ubrzanog ispunjenje uslova za ulazak u EU kako bi gradjani konačno osjetili stvarne boljitke od naše evropske priče”, kazao je Smailović.

Što se tiče Bošnjačke stranke, dodaje Smailović, od samog početka zagovaraju ovaj model izvršne vlasti kao najbolje rješenje koje vodi stabilizaciji političkih prilika nastalih nakon 30. avgusta 2020. godine, kada je, kako kaže, evropska politika odnijela jasnu pobjedu, ali i imala nepremostive probleme unutar te evropske većine koji su pretvaranje te većine u Vladu i vlast činile nemogućom.

Čitaj još:   Crna Gora odobrila izručenje „kralja kriptovaluta“ Do Kvona, traži ga Južna Koreja i SAD... (foto, video)

”Odstupanje od principa vrijednosnog koaliranja i koaliranje na principima “protiv” nekoga dovelo nas je do Vlade koja je radila sve da nanese štetu Crnoj Gori na mnogim poljima. Narušen je multietnički sklad u državi, ugled države na međunarodnom planu, ugrožen njen evropski put, devastiran multietnički i gradjanski koncept…Rezultat je apsolutni zastoj na evropskom putu sa jedne strane a sa druge se građani svakodnevno suočavaju sa egzistencijalnim problemima– rekordnim stopama nezaposlenosti i rastom cijena osnovnih životnih namirnica i goriva”, kazao je on u razgovoru za Standard.

Ističe da odlazeća vlada, takođe, nije vodila računa o ravnopravnom učešću bošnjačkog naroda i ostalih manje brojnih naroda u izvršnoj vlasti i to je prvi put u zadnjih nekoliko decenija proces naše integracije u društveno – politički život okrenulo u suprotnom smjeru i popravljanje tog stanja treba da bude jedan od glavnih zadataka nove vlade. 

”Još neki od važnih prioriteta manjinske vlade moraju biti unapređenje progovaračkog procesa i dinamizacija pregovora sa EU, izbor čelnih ljudi u pravosuđu, unapređenje izbornog zakona, ubrzani ekonomski razvoj i stvaranje ambijenta za privlačenje kredibilnih stranih investitora posebno u nerazvijenim područjima gdje je već stvorena određena infrastruktura za to, kroz putnu ali i infrastrukturu za razvoj zimskog i ostalih vidova turizma”, rekao je poslanik BS.

Čitaj još:   AMER Smailović: Nećemo dati blanko podršku Otvorenom Balkanu, Crna Gora mora voditi računa o svojim interesima... (foto, video)

Nova Vlada, zaključuje Smailović, mora sanirati razoreno mutlietničko tkivo u Crnoj Gori; mora vratiti građanski i sekularni koncept države; mora ubrzati evropske integracije i mora sa populizma preći na realno vođenje države.

izvor Standard.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more