IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

VUČIĆ O ODLUCI PUTINA: Pozicija Srbije nije laka, očekujem pritiske… (foto, video)

Aleksandar Vučić, pred nama su veliki izazovi- politički, bezbjednosni i ekonomski, dodao je…

BEOGRAD: Svijet, Zanimljivosti, vijesti, utorak, 22. 02. 2022… 00: 52… VUČIĆ O ODLUCI PUTINA: Pozicija Srbije nije laka, očekujem pritiske… (foto, video)

“Nakon najnovije odluke ruskog predsjednika Vladimira Putina da prizna nezavisnost dvije samoproglašene republike na istoku Ukrajine pozicija Srbije nije laka, a pritisci će biti veći nego ikada”, rekao je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić…

 „Zabrinut sam. Naša pozicija nije laka“, rekao je Vučić u Monaku gde boravi u zvaničnoj posjeti toj Kneževini.

Dodaje da će politički pritisci poslije odluke Putina, biti na različite načine veći nego ikada.

“Ovo ruši kompletnu bezbjednosnu arhitekturu svijeta”, rekao je Vučić, dodajući  i da “kako će se ko ponašati i ko će šta da čini, to niko ne može da zna”.

Dodaje da su pred nama veliki izazovi- politički, bezbjednosni i ekonomski.

“Tokom tokom deset godina na vlasti doživeo sam mnoge pritiske, uključujući Briselski sporazum i druge neprijatnosti, ali da ono što sam doživeo u poslednja tri dana ukazuje da ozbiljni pritisci tek slede i da ‘nimalo neće biti jednostavno za Srbiju'”, istakao je Vučić.

On je istakao da očekuje pritiske na Srbiju po pitanju uvođenja sankcija Rusiji, ali da će uslediti i dodatni pritisci po pitanju regiona.

Prema njegovim riječima, za Srbiju je važno da u smislu političko- bezbjednosne arhitekture “naša opredeljenost za mir mora da bude snažna, a naša snaga odvraćanja još snažnija i jača”.

Čitaj još:   JOŠ DANAS SUNČANO, PA IDE NOVI PREOKRET: Vrijeme koje se očekuje u narednih nekoliko dana... (foto)

“Moramo da uradimo sve da sačuvamo mir. Ova situacija je najkomplikovanija za sve. Ovim se menja svetski poredak koji će se ponovo vratiti na samo jednu silu, ili podrazumevati da postoji više sila. Skaču cene sirovina, osim što berze u zemljama koje su neposredno uključene padaju. Mi po tom pitanju imamo još problema”,  istakao je Vučić.

Naveo je i da je danas nakon sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost izdao nalog Vojsci, kao vrhovni komandant, da u svakom trenutku budu pipremljeni na najbolji mogići način. “Nastavljamo da kupujemo ono što je najbolje za odbranu zemlje”, rekao je predsednik za TV Pink.

Govoreći o ekonomskom aspektu izazova, on je naveo da će doći do skoka cene nafte.

“Želim da umirim ljude i da im kažem da ćemo imati uvek dovoljno hrane i vode. Večeras imam poseban razgovor sa Malim, da probamo da kupimo što veću količinu nafte. Obezbedili smo velike količine mleka u prahu, soli, ljudi ne treba da brinu i ne prave zalihe. U toku je nabavka i miliona konzervi “, istakao je Vučić.

Naveo da je sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom razgovarao o situaciji u regionu i da će sutra imati sastanak s princom Monaka Albertom, kao i da će poslije Monaka posjetiti Španiju i pozvati kralja Felipea da posjeti Srbiju, kao i španskog premijera.

Čitaj još:   DRAGINJA Vuksanović- Stanković: Sjutra ispred Skupštine u 18 h, veliko NE Vučićevim slugama i rušenju Crne Gore...

Prema njegovim rečima, 27. ili 28. februara biće otvoren Klinički centar Srbije, a zatim “Dedinje 2”, dok  15. marta vjerovatno kreće voz Beograd- Novi Sad…

izvor Nova.rs

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more