IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

VOLODIMIR Zelenski: HVALA MOM PRIJATELJU ERDOGANU i Turskoj na vojnoj i humanitarnoj podršci… (foto, video)

Zahvaljujem svom prijatelju, predsjedniku Turske Redžepu Tajipu Erdogan i ljudima Turske na snažnoj podršci, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski…

KIEV: Svijet, Crna Hronika, vijesti, subota, 26. 02. 2022… VOLODIMIR Zelenski: HVALA MOM PRIJATELJU ERDOGANU i Turskoj na vojnoj i humanitarnoj podršci… (foto, video)

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan nije rekao ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom da će Turska zatvoriti tjesnac Bosfor i Dardanele za ruske ratne brodove, rekao je visoki turski dužnosnik za Middle East Eye u subotu.

“Predsjednik Erdogan nije obećao da će zatvoriti kanale”, rekao je dužnosnik, dodajući da Turska još nije donijela odluku o zatvaranju ovih kanala za ruske brodove.

Izjava je u suprotnosti s ranijim tvitom Zelenskog, koji je objavljen nakon njegovog telefonskog razgovora s Erdoganom.

“Zahvaljujem svom prijatelju, predsjedniku Turske Rerecepu Tayyipu Erdogan i ljudima Turske na snažnoj podršci“, napisao je Zelenski.

„Zabrana prolaska ruskih ratnih brodova kroz Crno more i značajna vojna i humanitarna podrška za Ukrajinu danas su iznimno važni. Ljudi iz Ukrajine to nikada neće zaboraviti!“

Čitaj još:   NIKŠIĆ: Evo kada će odbornici raspravljati o SMJENI Marka Kovačevića... (foto, video)

Prema Montreux konvenciji iz 1936, Turska ima kontrolu nad prolaskom brodova između Sredozemnog i Crnog mora, što je čini ključnim igračem u trenutnom sukobu između Ukrajine i Rusije.

Turska je ranije u petak također odgovorila da ne može zaustaviti prolazak ruskih ratnih brodova kroz svoje tjesnace koji izlaze na Crno more.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu rekao je za turski list Hurriyet da Turska ne može zaustaviti prolazak brodova, pozivajući se na klauzulu iz Montreux konvencije kojom se dozvoljava brodovima da se vraćaju u svoju matičnu bazu tim putem.

Čitaj još:   NELA Savković Vukčević: Poziv na slogu uz četničke pjesme... (foto)

“U slučaju rata u kojem Turska ne sudjeluje, postoje mjere koje se mogu poduzeti u odnosu na zemlje koje sudjeluju u ratu”, rekao je Cavusoglu.

Međutim, objasnio je da “ako postoji zahtjev da se brodovi zaraćenih zemalja vrate u svoje baze, onda se to mora dozvoliti”.

IZVOR: AGENCIJE

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more