IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Ako neće STRAHINJA Bulajić sjednicu bi mogao zakazati ERVIN Ibrahimović…

Bulajić se nalazi u centru međunarodnog skandala, kada je Pobjeda otkrila da se sastao 20. februara sa obavještajcima Spoljne obavještajne službe Ruske Federacije Viktorom Antipinim i Aleksandrom Perišovim u danilovgradskom restoranu „Central lounge bar“, što je operativno dokumentovano i proslijeđeno vrhu ANB. Ruskim obavještajcima je razgovor poslužio ne samo da iskažu stav Moskve, već i da prenesu političke sugestije i instrukcije povodom političkih dešavanja u Crnoj Gori

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore iz Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović mogao bi da zakaže sjednicu parlamenta na kojoj bi trebalo da bude izabran novi predsjednik Skupštine, ukoliko to odbije trenutni predsjedavajući Strahinja Bulajić iz Demokratskog fronta, saznaje Pobjeda.

Više izvora Pobjede iz vrha stranaka koje pregovaraju o manjinskoj vladi saopštilo je da je ,,rješenje da se spriječi blokada parlamenta da Ibrahimović zakaže sjednicu, o čemu se već razgovaralo na nivou lidera stranaka“.

– Nema više čekanja, ukoliko Bulajić neće ili ne želi ili ne smije da to uradi, ukoliko se odluči da krši zakon, sjednicu će zakazati Ibrahimović, takođe potpredsjednik Skupštine– saopštio je izvor Pobjede koji je jedan od lidera stranaka koje pregovaraju o manjinskoj vladi.

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore Strahinja Bulajić iz DF-a saopštio je 25. februara da neće 3. marta zakazati sjednicu na kojoj treba da se raspravlja o novom predsjedniku parlamenta.

Sazivanje sjednice za 3. mart zatražila je opozicija na čelu sa Demokratskom partijom socijalista i poslanici Građanskog pokreta Ura, iz dosadašnje parlamentarne većine.

– Da obavijestim međunarodnu i domaću javnost, da neću zakazati sjednicu Skupštine Crne Gore, zbog toga što se nijesu stekli politički uslovi– naveo je Bulajić, koji funkciju šefa parlamenta obavlja od smjene Alekse Bečića, lidera Demokrata, na osnovu stavke iz Poslovnika po kome funkciju predsjedavajućeg obavlja potpredsjednik Skupštine koji je iz kluba poslanika koji ima najveći broj poslanika.

Čitaj još:   TUGA I UŽAS- MISTERIOZNA SMRT BOSANCA U HRVATSKOJ: Rekli su da je umro prirodnom smrću, tokom obdukcije u tijelu nađen metak... (foto)

Međutim, po istom Poslovniku, Bulajićeve opstrukcije su ograničene jer se nakon razrješenja predsjednika Skupštine njegov nasljednik mora izabrati već na sljedećoj sjednici.

– U slučaju prestanka funkcije predsjednika Skupštine prije isteka vremena na koje je biran, Skupština će na istoj, a najkasnije na narednoj sjednici, započeti postupak izbora predsjednika Skupštine, u skladu sa odredbama ovog poslovnika – navodi se u Poslovniku, član 16.

Bečić je smijenjen 7. februara i, prema tumačenju pravnih stručnjaka, odredba o izboru predsjednika Skupštine je imperativna i Bulajić zalazi u zonu kršenja zakona.

U članu 16 se navodi da glasanjem za izbor (novog) predsjednika, u smislu stava 1 ovog člana, rukovodi potpredsjednik Skupštine, kome u radu pomaže generalni sekretar Skupštine.

– Ako je predsjedniku Skupštine prestao mandat prije isteka vremena na koje je biran, dužnost predsjednika Skupštine, do izbora novog predsjednika, vrši potpredsjednik Skupštine iz kluba poslanika koji ima veći broj poslanika – navodi se u odredbama Poslovnika.

Bulajić je ranije objasnio da bi odluka o zakazivanju sjednice Skupštine značila ugrožavanje demokratskih vrijednosti i izborne volje građana.

Nakon što je Bulajić odbio da zakaže sjednicu, iz Ure je poručeno da bi pokušaj blokade rada parlamenta imao elemente ustavnog puča. Bulajić se nalazi u centru međunarodnog skandala, kada je Pobjeda otkrila da se sastao 20. februara sa obavještajcima Spoljne obavještajne službe Ruske Federacije Viktorom Antipinim i Aleksandrom Perišovim u danilovgradskom restoranu „Central lounge bar“, što je operativno dokumentovano i proslijeđeno vrhu ANB-a. Ruskim obavještajcima je razgovor poslužio ne samo da iskažu stav Moskve, već i da prenesu političke sugestije i instrukcije povodom političkih dešavanja u Crnoj Gori.

Bulajić ne odustaje od ranijeg stava

Bulajić je juče kazao da je spreman da zakaže sjednicu parlamenta čim dođe do zajedničkog stava političkih snaga koje je narod izabrao 30. avgusta 2020. godine. Kako je saopšteno iz Skupštine, Bulajić i poslanik Demokratskog fronta Predrag Bulatović razgovarali su sa šeficom Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Oanom Kristinom Popom i ambasadorom Francuske Kristijanom Timonijeom. Bulajić je, kako je saopšteno, ,,ponovio svoj principijelni stav o poštovanju Ustava i zakona, kao i želju za dogovorom u okviru postojeće parlamentarne većine“. – On je istakao da je spreman zakazati sjednicu parlamenta čim dođe do zajedničkog stava onih političkih snaga koje je narod izabrao da budu vlast na izborima od 30. avgusta 2020. godine– kaže se u saopštenju.

Čitaj još:   TLO SE NE SMIRUJE, ZGRADE SE RUŠE, POŽARI HARAJU KALIFORNIJOM: Novi potres od 7,1 stepeni po Rihteru (video)

Bulajić je kazao da, ukoliko ne bude konsenzusa, treba otvoriti razgovore o datumu raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora koje bi pripremila tehnička vlada.

izvor: pobjeda.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more