IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

UPOZORAVAJUĆE: Ruska špijunska mreža u Crnoj Gori aktivirana- POP Backović glavni za mrežu CRKVE Srbije, MARKO Carević za KRIMINALNI MILJE…

Slučaj predsjedavajućeg Skupštine Crne Gore Strahinje Bulajića, čije je veze sa ruskim obavještajcima Pobjeda razotkrila prošle sedmice, potvrda je da su obavještajne službe Ruske Federacije pokrenule široku i intenzivnu akciju umrežavanja svih njihovih saradnika– od onih iz svijeta politike, preko Crkve Srbije i medija– kako bi našu zemlju potpuno vratili u zonu ruskog uticaja.

– Kampanja koju vode nikad nije bila intenzivnija i agilnija. Sve snage su angažovali kako bi na vlast u Crnoj Gori doveli njima lojalne strukture – Demokratski front i Demokrate, čime bi riješili „crnogorsko pitanje“ – tvrde izvori Pobjede iz Agencije za nacionalnu bezbjednost koji su ostali privrženi odbrani interesa svoje zemlje.

Iako su ruske službe i ranije bile veoma aktivne prilikom značajnih događaja u Crnoj Gori, ističu naši sagovornici, tada su se trudile da njihove aktivnosti prođu nezapaženo, što sada nije slučaj.

VEZA BULAJIĆ

– Čini se da su ruski obavještajci sada pokrenuli otvorenu ofanzivu kako bi realizovali svoje ciljeve, koji su sada ,,ugroženi“ padom Krivokapićeve vlade. Nakon što su, dolaskom novih vlasti u našoj zemlji u avgustu 2020. godine, posebno imenovanjem Dejana Vukšića za direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost, uspostavili kontrolu nad ovom institucijom. Zato se sada, očito, osjećaju mnogo slobodnije, kao da djeluju na svojoj teritoriji, u kojoj nema vlasti koja može da ih obuzda – kažu sagovornici Pobjede.

Vjeruju da je jedan od razloga „otvorene ofanzive“ i to što pokušavaju da u što kraćem roku, dok je pažnja cjelokupne svjetske javnosti okrenuta ka dešavanjima u Ukrajini, u svoju korist ,,konačno riješe“ situaciju u Crnoj Gori.

– Ruske obavještajne službe aktivirale su sve saradnike koji su im na raspolaganju u našoj zemlji. Među njima su i pojedinci koji su, vjerovatno sasvim slučajno, ključni nosioci „institucionalnog i vaninstitucionalnog“ suprotstavljanja formiranju manjinske vlade, kako je to nedavno objasnio jedan od lidera DF-a – pričaju naši izvori iz ANB.

Na konferenciji za novinare 23. februara Andrija Mandić je saopštio da DF ne računa samo na vanistitucionalnu borbu, već i na institucionalnu, kako bi se suprotstavili „prekrajanju izborne volje“.

– A ključna uloga u „institucionalnoj blokadi“ pripala je Strahinji Bulajiću, koji ima dugogodišnje veze sa ruskom SVR (Spoljna obavještajna služba). Bulajić je „zavrbovan“ od strane nekadašnjeg zamjenika ambasadora Ruske Federacije u Podgorici, inače poznatog oficira SVR- a Vladimira Gurka. Pomenuti ruski obavještajac je imao intenzivne kontakte sa Bulajićem tokom njegova dva mandata u našoj zemlji, između ostalog i tokom 2015. i 2016. godine, u događajima koji su prethodili pokušaju terorizma u Crnoj Gori, koji je bio režiran u Moskvi– tvrde operativci ANB.

Prije odlaska iz Crne Gore, kažu, Gurko je „kontakt sa važnim saradnikom Strahinjom Bulajićem predao Viktoru Antipinu, sa kojim se, posljednjih dana, dva puta sastao kako bi mu ovaj prenio instrukcije za dalje djelovanje, uključujući i rad parlamenta kojim Bulajić sada predsjedava“.

Čitaj još:   MADRID: Masovna tuča košarkaša Reala i Partizana, DŽANAN Musa nokautiran i bačen na parket... (foto, video)

Operativni podaci, kako ističu naši izvori, ukazuju da „Bulajić nema samo ulogu da upravlja radom Skupštine u skladu sa interesima i planovima Ruske Federacije, već i da bude ‘veznik’, odnosno omogući ruskim prikrivenim obavještajcima da uspostave kontakt sa drugim subjektima koji bi mogli koristiti za realizaciju njihovih nauma“…

VUKŠIĆ ,,PREPUSTIO“ AGENCIJU

Sagovornici Pobjede iz Agencije za nacionalnu bezbjednost upozoravaju da saznanja kojima raspolažu o kontaktima koje u posljednje vrijeme uspostavljaju ruski obavještajci u Crnoj Gori, ukazuju da je Ruska Federacija odlučna da opstruira izbor svake proevropske vlade u kojoj ne bi bili njihovi kadrovi, prvenstveno iz redova DF-a, ali i Demokrata i saradnika odlazećeg premijera Zdravka Krivokapića.

– Granice do kojih će Rusi ići umnogome zavise od uspjeha u Ukrajini, jer u slučaju da ostvare pobjedu i za to plate manju cijenu, neće se libiti od radikalnog scenarija u Crnoj Gori. Međutim, na realizaciju njihovih planova u velikoj mjeri će uticati i raspoloženje ovdašnjih saradnika i njihova spremnost da iznesu aktivnosti koje su im dodijeljene – objašnjavaju operativci ANB koji su ostali lojalni nacionalnim interesima države Crne Gore.

Kategorični su da „Bulajić i ostali ,saveznici’ ruskih službi moraju biti svjesni da saradnja sa stranim obavještajnim službama i rad na realizaciji interesa drugih država u Crnoj Gori umnogome izlazi iz granica legitimne političke borbe i da će zbog toga morati da snose odgovornost“.

Ozbiljnost aktuelne situacije ne samo u našoj zemlji, nego i u svjetlu ruske agresije na Ukrajinu, prema njihovim riječima, zahtijeva hitne promjene u Agenciji za nacionalnu bezbjednost.

– Njeno rukovodstvo u potpunosti je stavljeno pod kontrolu obavještajnih službi Ruske Federacije. Aktuelni menadžment ne preduzima nikakve aktivnosti na planu suprotstavljanja djelovanju ruskih službi u Crnoj Gori – upozoravaju sagovornici Pobjede…

Kako je instalirana ruska ,,meka moć“ u Crnoj Gori

Nas i Rusa trista miliona! Taj proruski, provincijalni, molbeni zov za starateljem, koji će da ,,nas štiti i brani“ od drugih i većih, davno odzvanja Crnom Gorom. Danas je taj poklič ključni oslonac i politička alatka koju koriste propagatori ,,ruskog sveta“ i ,,srpskog sveta“, od srpskih intelektualaca, prosrpskih stranaka u Crnoj Gori povezanih sa zvaničnim Beogradom, Crkvom Srbije i Kremljom, sve do medija koji tu imperijalnu politiku plasiraju mjesecima i godinama.

– Da li znate za zemlju u kojoj su u poslednjih dvadeset godina inžinjeri novog identiteta osmislili i novi jezik i ime novog jezika, samo da bi se time udaljili od suštine istorijskog bića i nasleđa njenog naroda? Da li ste čuli za zemlju u kojoj je tradicionalna crkva napadnuta od pseudoreligioznih organizacija koje su sponzorisane sa Zapada, a maskirane u formi pravoslavlja? Da li vam je poznata takva zemlja? Koje je njeno ime? Možda Ukrajina? Ili Crna Gora?“

Čitaj još:   MILOŠ Čelanović: PROTEST građana ispred Vlade OPRAVDAN, pozivamo državotvorne partije da USKRATE podršku DRITANU Abazoviću...

Ova paralela između Ukrajine i Crne Gore, dvije zemlje u kojoj političke elite navodno prave političkim inžinjeringom ,,vještačke identitete“, nije od danas – dio je programskog teksta ,,Analiza vektora ruske ‘meke moći’ u Crnoj Gori“, profesora dr Vladimira Božovića iz – 2015. godine, sa naučnog skupa Fonda za stratešku kulturu.

– U Crnoj Gori danas, statistički i sadržajni volumen srpske i proruske društvene svijesti se u potpunosti poklapa. Tu činjenicu treba posebno istaći i označiti je kao ključnu u slučaju eventualne strategije razvoja ruskih vektora ,,meke moći“ ka Crnoj Gori – profesor Božović, današnji rektor Univerziteta Crne Gore, obznanio je strategiju obaranja crnogorske vlasti i preoblikovanja crnogorskog društva, kroz povezivanje interesa – srpskih i ruskih u Crnoj Gori…

Tako je Crkva Srbije objedinila i aktivirala sve punktove rusko-srpske moći i uz mantru ,,ne damo svetinje“ na izborima u avgustu 2020. godine srušila vlast.

Godinu i po docnije vlast, formirana u Manastiru Ostrog, se raspala i Crna Gora je ponovo na prelomnici. Pogotovo nakon agresije Rusije na Ukrajinu. Opet su aktivirane ruske diplomate i obavještajci. U Crnoj Gori spašavaju ,,rusko-srpski svet“, a u Bosni i Hercegovini izazivaju nestabilnost, preko Rusima odanog Milorada Dodika.

I ne treba isključiti mogućnost da, zbog zaokupljenosti Evropske unije i SAD dešavanjima u Ukrajini, ruska ,,meka moć“ u Crnoj Gori počne da se pretvara u najtvrđi udar na malu državu, članicu NATO.

Kompletan rekst na http://analitika.me

izvor: analitika.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more