IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

UKRAJINCI OBJAVILI: “Spriječili smo pokušaj atentata na Zelenskog”… (foto, video)

Sekretar ukrajinske službe nacionalne sigurnosti Oleksij Danilov rekao je da je elitna skupina Kadirovici (Kadirovljevi razbojnici) pokušala ubiti ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, no spriječili su ih u tome, piše Euromaidan Press…

KIEV: Svijet, Crna Hronika, vijesti, srijeda, 02. 03. 2022… 00: 42… UKRAJINCI OBJAVILI: “Spriječili smo pokušaj atentata na Zelenskog”… (foto, video)

RAZVOJ DOGAĐAJA IZ MINUTE U MINUTU PRATITE NA IBALKAN.NET

Ruska invazija na Ukrajinu ušla je u šesti dan. U Ukrajini je zabilježeno najmanje 406 civilnih žrtava, uključujući najmanje 102 ubijena samo u proteklih nekoliko dana, rekao je u ponedjeljak podsekretar Ujedinjenih naroda za humanitarna pitanja i koordinator hitne pomoći Martin Griffiths, pozivajući se na brojke iz Ureda visokog povjerenika UN-a za ljudska prava.

Rusija bombardira kijevske četvrti, grad Višnjeve izvan glavnog grada, prema Državnoj službi za posebne komunikacije Ukrajine, prenosi Kyiv Independent. Trenutno napadnute četvrti su Rusanivka, Kurenivka, Boiarka i područje u blizini međunarodne zračne luke Kijev ili Žuljani. Glasna eksplozija čula se i u Bila Cerkvi, gradu u Kijevskoj oblasti, gdje je pogođeno skladište goriva, izvijestila je novinska agencija UNIAN.

Kijevski Independent javlja o novim eksplozijama u okolini glavnog ukrajinskog grada.

Sekretar ukrajinske službe nacionalne sigurnosti Oleksij Danilov rekao je da je elitna skupina Kadirovici (Kadirovljevi razbojnici) pokušala ubiti ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, no spriječili su ih u tome, piše Euromaidan Press.

Čitaj još:   VIŠEGRAD: Godišnjica zločina nad Bošnjacima, 3.000 ruža za 3.000 života...

Ukrajinci su prije nekoliko dana podnijeli tužbu protiv Rusije za genocid Međunarodnom sudu pravde u Haagu koji se očitovao u utorak. Javna saslušanja održat će se 7. i 8. ožujka i prenosit će se uživo.

Reporter Telegrapha Roland Oliphant na svojem Twitter profilu prenio je poruku ukrajinskog vojnika koji se nalazi u Mariupolju.

“Potpuno smo opkoljeni, nema izlaza iz grada. Ako se išta dogodi, nemojte nas zaboraviti.”

Apple je potvrdio da je stopirao prodaju svojih uređaja u Rusiji. Također je najavio da će ograničiti korištenje Apple Paya i drugih usluga u Rusiji, izvijestio je Reuters.

Više kasetnih bombi ispaljeno je u ponedjeljak na Harkiv, drugi najveći grad u Ukrajini, tvrdi organizacija Human Rights Watch (HRW).

Harkiv je meta žestokih zračnih napada od invazije Rusije na Ukrajinu 24. februara. “Čini se da je Harkiv jučer u više navrata bio pogođen kasetnim bombama”, rekao je Sam Dubberly, voditelj laboratorija Digital Investigations HRW- a .

“Geolocirali smo snimku jednog od napada kazetnim bombama na kojoj se, kako se čini, vide civilne žrtve”, rekao je Dubberly.

Reuters je geolocirao dvije odvojene video snimke s tutnjavom i bljeskovima iznad rezidencijalne četvrti grada od 1,4 miliona stanovnika, ali nema originalne snimke da bi potvrdio vrijeme i datum snimki objavljenih u ponedjeljak na internetu.

Čitaj još:   TUGA I ŽALOST u Srebrenici: Klanjana dženaza Hatidži Mehmedović...

Hamish de Bretton- Gordon, bivši oficir britanske vojske i stručnjak za biološko i hemijsko oružje, kazao je nakon pregledanih snimki da eksplozije jako sliče na kasetne bombe kakve je vidio u Iraku i Siriji.

izvor agencije

BRAVO ZA SELEKTORA ZMAJEVA SPREMAN SE ŽRTVOVATI ZA BiH…

Bravo za selektora "zmajeva", spreman se žrtvovati za BiH:  Dule Read more

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018.

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018. Danas je srijeda Read more

VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi i jak vjetar, temperatura pada…

OVO JE VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi, jak Read more