IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

HILJADE GRAĐANA U CRNOJ GORI 20 ILI 30 GODINA- BEZ DRŽAVLJANSTVA: Pasoš po mjeri čovjeka ili pravo glasa… (foto)

U Crnoj Gori završila je osnovnu i srednju školu, fakultet, zaposlila se, stekla imovinu, nikada nije imala pravo glasa, jer na to, kao lice bez državljanstva, nema prava…

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, nedelja, 06. 03. 2022… 10: 42… HILJADE GRAĐANA U CRNOJ GORI 20 ILI 30 GODINA- BEZ DRŽAVLJANSTVA: Pasoš po mjeri čovjeka ili pravo glasa… (foto)

SPORNA ODLUKA I 60.000 POTENCIJALNIH DRŽAVLJANA, BEZ PASOŠA NEMA NI SIM KARTICE…

U Crnu Goru su devedesetih sa porodicama izbjegle sa prostora bivše Jugoslavije, kao djeca, a tek su skoro tri decenije kasnije stekle pravo na državljanstvo. Upitnik redakcije pokazao da su među ljudima bez crnogorskog pasoša osobe sa državljanstvom skoro svih država regiona, najviše Srbije i BiH.

Prema podacima MUP- a, Crna Gora ima nešto više od 760.000 državljana, a prebivalište nema prijavljeno njih 120.000. Iz CEGAS-a pitaju da li potencijalno pravo na državljanstvo 15.578 lica izaziva strah, ili mogućnost prijave prebivališta 120 hiljada ljudi…

Jelena Kulidžan u Crnu Goru je iz Mostara sa porodicom izbjegla 1992. godine. Tek je krenula u osnovnu školu. Nakon tri decenije, tokom kojih je dvadeset godina imala status raseljenog lica i deset ličnu kartu za strance, pravo na državljanstvo Crne Gore stekla je tek 2021. Dvadeset i devet godina kasnije.

“Nakon završenog fakulteta sam aplicirala za crnogorsko državljanstvo, ali sam odbijena, jer sam u tom trenutku imala pasoš Bosne i Hercegovine, koji sam izvadila da bih mogla da putujem (to nije bilo moguće sa identifikacijom raseljenog lica)…

Status raseljenog lica sam imala sve do 2011, kada sam dobila ličnu za strance sa stalnim nastanjenjem. Na dan kada sam dobila taj dokument, zvanično su izbrisane sve prethodne godine koje sam provela u Crnoj Gori i počelo je računanje 10 godina stalnog boravka, u tom trenutku neophodnih da bi se dobilo crnogorsko državljanstvo. Pravo na crnogorsko državljanstvo sam stekla u novembru 2021, nakon 29 godina provedenih u Crnoj Gori”, ispričala je Kulidžan “Vijestima”.

Čitaj još:   SARAJEVO: Policija, blokirala centar grada i provjerava sve, od šahtova do saksija... (foto i video)

Ona danas ima 36 godina. U Crnoj Gori završila je osnovnu i srednju školu, fakultet, zaposlila se, stekla imovinu. Nikada nije imala pravo glasa, jer na to, kao lice bez državljanstva, nema prava.

Tokom rata i nakon njega, značajan dio njene šire porodice raselio se po svijetu.

”Svi su relativno brzo dobili državljanstva država u kojima i danas žive: Švedske, Austrije, Njemačke, Kanade, Amerike…”.

Ona je bivša novinarka, a sada se bavi odnosima sa javnošću i komunikacijama.

nedavno objavile upitnik čiji je cilj bio da se identifikuju eventualni problemi u procedurama, ali i ostvarivanju građanskih prava za ona lica koja žive u Crnoj Gori, a koja još nisu dobila državljanstvo.

Od 504 popunjena upitnika, na pitanje da li ste aplicirali za državljanstvo Crne Gore, 205 lica odgovorilo je “da”. Njih 299, kako su naveli, nije podnosilo takav zahtjev. Jedno od pitanja odnosilo se i na trenutni status lica koja popunjavaju upitnik, gdje su se ponuđeni odgovori odnosili na boravak, kako je to opisano i u propisima države – privremeni u trajanju od jedne do pet godina, trajni od jedne do 10 godina, te prijavljen privremeni i trajni boravak 15 godina ili duže. Ovaj posljednji, prema popunjenim upitnicima, ima 181 lice.

Uslovi za sticanje državljanstva prijemom uređeni su posebno odlukama Vlade. Posljednju takvu odluku usvojila je Vlada Zdravka Krivokapića neposredno prije nego joj je izglasano nepovjerenje u Skupštini 4. februara.

Državljanstvo po osnovu prijema steklo 25.630 osoba za deceniju i po…

Od 2006. do 2021. godine, za 23.780 lica usvojeno je rješenje o trajnom boravku. Najveći broj zahtjeva usvojen je 2011. godine, kada je donijeto 5.356 rješenja o trajnom boravištu.

”Ovaj broj rezultirao je na osnovu prve Odluke o kriterijumima za utvrđivanje uslova za sticnje crnogorskog državljanstva prijemom i ona se odnosi na osnovu prebivališta i boravišta po Zakonu o prebivalištu i boravištu sa akcentom na lica sa statusom izbjeglice i raseljenih lica”, pojašnjava Marija Popović Kalezić.

Čitaj još:   ALARM UPALJEN: Komšića Amerikanci trebaju shvatiti ozbiljno, Schmidt Bošnjake gura u naručje Rusiji... (foto, video)

Od 23.780 lica za koje je usvojeno rješenje o trajnom boravku, u zavisnosti od toga koliko godina trajnog boravka već broje, može se očekivati da u narednih pet godina i oni budu aplikanti za dobijanje crnogorskog državljanstva, kazali su iz CEGAS-a.

Prema podacima koje je ta NVO dobila na osnovu Zakona o SPI, od početka juna 2006. do 24. maja 2021. državljanstvo Crne Gore prijemom steklo je 25.630 osoba. U istom periodu, crnogorsko državljanstvo, po zahtjevu, odnosno otpustom, te po sili zakona, izgubila su 3.853 lica – po zahtjevu 3.292, a po sili zakona 561…

izvor Vijesti.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more