IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ŠTA, AKO RUSIJA BANKROTIRA?: Što duže rat traje, to će Europi biti sve… (foto, video)

HOĆE li Rusija bankrotirati do 15. aprila, kako najavljuje agencija Morgan Stanley? Šta se događa sve na svjetskim berzama?

NEW YORK: Svijet, Crna Hronika, vijesti, srijeda, 09. 03. 2022… 09: 32… ŠTA, AKO RUSIJA BANKROTIRA?: Što duže rat traje, to će Europi biti sve… (foto, video)

Može li se nedostatak ruskih energenata nadoknaditi iz drugih izvora? Kakve gospodarske posljedice rat u Ukrajini ostavlja na Europu, regiju i Hrvatsku?

O tome su u emisiji “U mreži Prvog” govorili analitičari Luka Brkić, stručnjak za međunarodne ekonomske odnose, Hrvoje Japunčić, financijski analitičar i Miro Skalicki, stručnjak za energetiku. 

“Ne znam hoće li Rusija bankrotirati. O tome ne želim spekulirati. Želim naglasiti da bankrot države i bankrot firmi, nisu sinonimi. Država ne može u klasičnom smislu bankrotirati i biti rasprodana, može samo dalje tonuti i ulaziti u nove probleme, promjene režima, sustava itd.”, istaknuo je na početku Luka Brkić.

Svjedoci smo da je Ruska Federacija niz godina financirala na međunarodnim tržištima kapitala, dodaje Japunčić, ističući da postoji vjerojatnost da s 15. aprilom neće imati mogućnosti isplatiti.

Čitaj još:   CETINJE- naselje Medovina: Srušena kuća masovnog ubice VUKA Borilovića... (foto, video)

“Zbog sankcija, Ruska središnja banka ne može do velikog dijela svojih deviznih rezervi. Govorimo o državi, ali slična je situacija i s korporacijama koje su izdavale različite vrijednosne papire na međunarodnim tržištima. No, situacija se mijenja iz dan u dan”, dodaje.

SAD ne ovise o ruskoj nafti i plinu

Spomenuo je slučaj Venezuele, gdje su se međunarodni kreditori pokušali naplatiti od imovine.

“Moguće da onaj dio rezervi koja Ruska središnja banka ima na stranim tržištima, pa da se od toga naplate”, dodaje Japunčić.

Zelenskij je zahvalio SAD- u zbog odluke o zabrani nafte i plina.

“Za SAD to ništa ne znači, od 2018. godine su neto izvoznik plina i nafte. Ono što su uvozili, uvozili su u trenucima kada je cijena nafte bila niska, a istovremeno su čuvali svoje rezerve. Europa je izuzetno ovisna o uvozu energenata, na dan se uvozi oko milijardu eura nafte i plina”, dodaje stručnjak za energetiku Miro Skalicki.

“Ne postoji jedinstvena evropska energetska politika”

Kaže se da će biti teško nadomjestiti plin, naftu ne toliko…

Čitaj još:   Izborom ”litijaša- provokatora” za v.d. direktora: Gradska RTV dotakla dno... (foto)

izvor Index.hr

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more