IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

JE LI ŠEHERZADA PUTINOVA?: Misteriozni brod košta 700 miliona dolara, a kapetan ne želi da oda ime vlasnika…

Italijanske vlasti trenutno istražuju treba li superjahtu usidrenu u sjevernoj luci zaplijeniti pod sankcijama protiv Rusije, nakon nagađanja da bi mogla pripadati Vladimiru Putinu…

MARINA di CARRARA: Svijet, Crna Hronika, vijesti, srijeda, 09. 03. 2022… 08: 32… JE LI ŠEHERZADA PUTINOVA?: Misteriozni brod košta 700 miliona dolara, a kapetan ne želi da oda ime vlasnika…

Šeherzada je, međutim, zapela u suhom doku u Italiji na popravku, a osoba koja je upoznata rekla je da će biti nemoguće da isplovi prije kraja marta.

Šeherzada, jahta vrijedna 700 miliona dolara, jedna je od najvećih i najskupljih superjahti na svijetu, a od njenog lansiranja 2020., njen pravi vlasnik drži se u apsolutnoj tajnosti.

Trenutno usidrena radi popravaka u brodogradilištu Italian Sea Group u Marina di Carrara, Italija, Šeherzada je zaštićena mjerama koje su ekstremne čak i prema ultraprivatnim standardima svijeta superjahti, s poklopcima koji skrivaju natpisnu pločicu i metalnom pregradom podignutom da djelimično zaštiti plovilo od pogleda javnosti.

Radnici u brodogradilištu više od godinu dana nagađaju da brod pripada samom Putinu, rekao je tamošnji izvor za DailyMail.com ove sedmice. ‘Svi šaputali su da je to pripadalo Putinu’, rekla je osoba.

Izvor je rekao da se čini da je posada Šeherzade ruska, te da je tim Nijemaca koji radi na popravcima plovila povučen sa jahte nakon što je EU prošle sedmice objavila svoje sankcije.

LUKSUZNA SUPERJAHTA ŠEHERZADA

Međutim, britanski kapetan broda, Guy Bennett-Pearce, negirao je da Putin posjeduje Šeherzadu ili da je ikada bio na brodu, rekavši za New York Times: ‘Nikad ga nisam vidio. Nikad ga nisam sreo.’

Bennett-Pearce je odbio identificirati vlasnika Šeherzade, pozivajući se na strogi ugovor o neotkrivanju podataka i ne isključuje da je vlasnik Rus. Ipak, inzistirao je na tome da vlasnik nije ni na jednom popisu sankcija.

Kapetan je rekao da su se italijanski istražitelji ukrcali u petak i pregledali neke od certifikacijskih dokumenata broda, te da planira predati dokumente koji identificiraju pravog vlasnika u utorak, rekavši za Times da “nema izbora”.

  • Uopće ne sumnjam da će ovo očistiti jahtu od svih negativnih glasina i nagađanja’, rekao je Bennett-Pearce.

Italijanska istraga o vlasništvu nad Šeherzadom dolazi u trenutku kada su se vlasti širom Evrope utrkivale da identificiraju i zaplijene jahte povezane s ruskim oligarsima imenovanim u novim sankcijama zbog invazije na Ukrajinu.

Čitaj još:   DRAGINJA Vuksanović- Stanković: Ne čudi da Ustav gazi premijer koji je jedan od članova OKG...

U međuvremenu su italijanske vlasti u petak zaplijenile 213-metarsku Lady M sankcionisanog “čeličnog barona” Alekseja Mordašova dok je bila u lučkom gradu Imperia na rivijeri.

A u Sanremu, u Italiji, vlasti su zaplijenile Lenu, jahtu koja pripada Putinovom savezniku i naftnom milijarderu Genadyju Timchenku.

Dilbar od 511 stopa, koji je vjerovatno najveća superjahta na svijetu, trenutno ima naredbu da ostane u luci u Hamburgu dok tamošnji službenici pokušavaju utvrditi njezino vlasništvo.

Ruski oligarsi čine značajan dio globalnog tržišta superjahti. Od svih projekata superjahti preko 164 stope koji su u izgradnji ili po narudžbi, Rusi čine 17 posto svih vlasnika, prema Boat Internationalu.

To je potaknulo nagađanja o Šeherzadi, čije vlasništvo ostaje jedan od najvećih misterija u svijetu jahtinga.

Raskošno plovilo ima dva heliodroma, no o unutrašnjosti se gotovo ništa ne zna, a nema poznatih fotografija iz unutrašnjosti broda. Industrijska web stranica SuperYachFan, koja procjenjuje cijenu broda na 700 miliona dolara, vjeruje da Šeherzada ima mjesta za posadu od oko 40 i oko 18 putnika.

Šeherzadu je izgradila njemačka kompanija Lürssen, a izvor kaže za DailyMail.com da je brod pod upravom Imperial Yachts, kompanije sa sjedištem u Monaku koja je također nadzirala njegovu izgradnju.

Imperial Yachts također upravlja Amore Vero, zaplijenjenom jahtom koja pripada Sechinu, navodi Reuters.

Izvor iz industrije rekao je za DailyMail.com da ‘devedeset posto Rusa koristi usluge Imperiala da upravlja njihovim brodovima.’

Vjeruje se da Imperial, kojeg vodi izvršni direktor Evgeniy Kochman, ima još četiri projekta u toku u brodogradilištu Italian Sea Group. Vlasnici tih projekata nisu odmah bili poznati. Glasnogovornik Imperiala nije odmah odgovorio na upit DailyMail.com u utorak.

Službeno, registrirani vlasnik Šeherzade je Bielor Assets Ltd, firma registrirovana na Marshallovim otocima, a brod je označen na Kajmanskim otocima.

Ime broda, Šeherzada, je ženska protagonistica iz bliskoistočne zbirke priča poznate kao Hiljadu i jedna noć. To je ujedno i naslov simfonijskog djela ruskog kompozitora Nikolaja Rimskog-Korsakova koji se temelji na pričama.

Nagađanja o povezanosti broda i Putina bujaju u Marini di Carrara otkako je brod tamo prvi put pristao prošle zime, rekao je izvor.

Osoba je rekla da su radnici u brodogradilištu vjerovali da je prvobitni vlasnik bio sa Bliskog istoka, ali da je u nekom trenutku brod prodan Putinu ili nekom drugom bogatom Rusu.

Čitaj još:   Policajac Ermin iz rijeke Bosne spasio dječaka: "Uhvatio sam ga za jaknu, u strahu samo je vrištao... (foto)

Stranica SuperYachtFan također je nagađala da bi vlasnik broda mogao biti bliskoistočni milijarder.

Službeno, Putin ima deklariranu neto vrijednost od oko 150.000 dolara i vrlo malo imovine. No, pravo bogatstvo ruskog čelnika, za koje neki misle da iznosi čak 100 milijardi dolara, nikada nije potvrđeno.

Forbes ju je nedavno nazvao ‘najneuhvatljivijom zagonetkom u potrazi za bogatstvom.’ Ipak, Putinova naklonost luksuznim jahtama je dobro dokumentovana. Ranije se fotografirao na jahtama na Crnom moru na jugu i sjeveru Rusije.

Prošlog maja s bjeloruskim čelnikom Aleksandrom Lukašenkom krstario je jahtom u blizini crnomorskog ljetovališta Soči.

Za manje, starije plovilo Graceful dugo se sumnjalo da pripada Putinu. Sam među svjetskim superjahtama, trup Gracefula položen je u ruskom pomorskom brodogradilištu, prije nego što je završen u Njemačkoj, rekao je za DailyMail.com izvor iz industrije.

Graceful je napustio luku u Njemačkoj otprilike dvije sedmice prije ruske invazije na Ukrajinu, a trenutno je usidren u ruskoj enklavi na Baltičkom moru u Kalinjingradu, sigurno izvan dosega zapadnih sankcija.

izvor agencije

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more