IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Nikola POPOVIĆ: KAZUJ, DRITKO, JESI LI VJEŠTICA…

Za koji dan približava se naš domaći praznik vještica ili Marač (14. mart). No da ni vještice više nijesu kakve su bile svjedoči nam Dritan Abazović. U tradicijskoj kulturi vjerovalo se da vještice mogu biti samo žene. Dritan nam pokazuje da to danas mogu biti i muškarci.

Dok su se nekadašnje vještice okupljale na mjedenim gumnima jašući na vratilima ili vozeći se u kori od jajeta, naš Dritko preferira okupljanja u stranim ambasadama i let avionom- prvo do Beograda, a onda dalje po svijetu da pronese glas o njegovoj novoj manjinskoj Vladi pomirenja.

A što je osnovni zadatak vještice, možete pročitati npr. u Gorskom vijencu: “Zla mrznome činit ne možemo; / a ko nam je mio ali svojta, / trag po tragu njegov iskopamo”. Istina, i tu se Dritko pokazao kao inovator. Nikome mu nije milije zlo nanijeti no Crnogorcima. Ili ih možda ipak toliko voli da bi im “trag po tragu” iskopao?!

Kako god, primiče se Marač i sve su veći izgledi da će Dritan formirati Vladu. Pošto su mu međunarodni partneri rekli da na mjedeno gumno više ne dolazi s Krivokapićem, njegovim ekspertima i koalicionim partnerima iz DF-a i Demokrata, vješti Abazović zamjenu je svima njima našao u preživjelom krilu crnogorske partije Slobodana Miloševića – SNP-u, njegovu ključnome savezniku.

Jer ta partija, mimo sve druge, ima dugu tradiciju uspješne pomiriteljske misije koju je sprovodio njen ideološki vođa na teritoriji bivše Jugoslavije. I dok se za kriminalni DPS zna da mu nema mjesta u Vladi te dok se iščekuje hoće li Dritan SDP i SD po nevolji zvati u Vladu, dotle raširenih ruku prima SNP kojemu su prioriteti temeljni ugovor sa SPC, čišćenje biračkih spiskova od suverenističkih glasača, popis stanovništva i sl.

Ta emancipatorska uloga ključnoga Dritanova koalicionog partnera i pomenuta pomititeljska misija daće, kako se priča, SNP- u neke ključne resore, prije svega resor prosvjete.

Vesna Bratić očigledno nije bila dovoljno efikasna, pa će joj se zamjena naći iz istoga ideološkog tabora. A koliko je taj tabor prosvijećen, pokazala nam je glava SNP-a, V. Joković, u preksinoćnjem gostovanju na TVNK. Nema, veli Dritanov nosilac novoga društvenog progresa, u Crnoj Gori većine. Svi su manjina – i Crnogorci, i Srbi, i Bošnjaci i drugi.

Čitaj još:   Vuksanović- Stanković: DRITAN I URA su pontonski most preko kojeg se RUŠI CRNA GORA...

Samo je, veli, po rezultatima posljednjega popisa srpski jezik i SPC apsolutna većina. Na stranu to što potonji popis nije davao mogućnost izbora za SPC, na stranu što je onih koji su se izjasnili da govore srpskim jezikom 42%, na stranu što rezultati prošlogodišnje ankete pokazuju da se od ukupnoga broja pravoslavaca u Crnoj Gori njih 43% identifikuje sa SPC, na stranu sve to kad Joković veli drugačije. Jer on dolazi iz partije čiji je moto na nekadašnjim izborima bila “istina”.

Kao čovjeka od istine i pomireeeenja, Dritan ga i zove u novu proevropsku Vladu. Sasvim proevropski na proevropskoj TVNK Joković objašnjava “… da od jednog oca i majke imamo da jedni se izjašnjavaju kao Srbi, drugi se izjašnjavaju kao Crnogorci. Ja sam rekao o crnogorskom jeziku, u jednoj televizijskoj emisiji, sučeljavajući se s jednim voditeljem, da je prvi pomen o crnogorskom jeziku bio 1942. godine, kad je napravljen neki rečnik crnogorsko-italijanskog jezika na Cetinju. To sam našao u dokumentima. I tražim onima neka kažu gdje je to prije bilo.

Ja od nijednog svog stava ne odustajem. Ali znate kad nekome hoćete da nanesete štetu, a kad nemate nikakav drugi argument, onda pričate i što je istina i što nije, onda prebirate svaku riječ, svaki pogled kako bi ga više satanizovali…” Isto je tako lani Joković tvrdio da do 1942. godine nema ni pomena crnogorske nacije. Dakle, i crnogorski jezik i crnogorska nacija izmišljotina su fašističke Italije.

Stoga, u pravu bijaše Amfilohije kad zboraše da se i volovi rađaju u Crnoj Gori, ali da to ne znači da su Crnogorci. Ili kad zboraše da je ćirilica sveto pismo Ćirila i Metodija, a da je latinica ovđe dospjela posredstvom austrijskih i talijanskih okupatora. Na stranu sve to, URA i SNP, kao nove proevropske snage, imaju tapiju na istinu.

Što nauka raspolaže podacima da je prvi pomen crnogorske nacije onaj o “Mustafi, čovjeku crnogorske nacije”, islamiziranom Petru Ćudi s početka XVI vijeka, što nauka raspolaže podatkom da su Ćirilo i Metodije uspostavili glagoljicu a ne ćirilicu, što nauka zna da se crnogorski jezik pominje i u knjigama znamenitoga Vuka Karadžića poput one štampane u Štutgartu 1837, što crnogorsku naciju pominje recimo i vladika Vasilije u Istoriji o Crnoj Gori 1754, što u državnom glasilu Glas Crnogorca stoji 1884.: “Crnoj Gori je životno načelo – crnogorstvo.

Čitaj još:   DAMIR Šehović: DRITAN je pontonski most za destrukciju Crne Gore...

Bez toga, Crna Gora ne bi mogla živjeti, tj. ne bi mogla biti Crna Gora” i tako dalje – za sve to nikome ništa jer Joković veli: “Ja od nijednog svog stava ne odustajem”. Na stranu nebrojeni naučni podaci što su u sukobu s Jokovićevom istinom grđe no Dritan s proevropskom politikom – jer kad SNP i URA Vesnu Bratić zamijene svojim kadrovima tu mrsku nauku smijeniće vjeronauka.

Umjesto mnogih knjiga biće dovoljna samo jedna i poneki časopis u izdanju Svetigore. U tim knjigama nećete naći podatak da je ta fašistička Italija, koja je izmislila crnogorski jezik i crnogorsku naciju, najlojalnijega saveznika imala upravo u Crkvi s kojom će Dritanova Vlada potpisati temeljni ugovor, a da je talijanskim fašistima i njemačkim nacistima izglasa klicao jedan mitropolit čije je ime ovaj današnji uzeo.

Nije bitno ko će biti ministar prosvjete kad se zna da će sprovoditi Dritanovu verziju evropske politike koja bi “trag po tragu” svemu iskopala što ima atribut crnogorski – od bezbjednosti do prosvjete.

Za Antenu M piše: Nikola Popović

izvor:antenaM.me

DA LI Crna Gora, postaje azil za bogate…

Vlada Crne Gore je na poslednjoj sjednici donijela odluku o sticanju crnogorskog Read more