IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

STRAHOVI I STRESOVI VLADIMIRA PUTINA: Počeli obračuni u Moskvi, smijenjeno čak osam generala? (foto i video)

ZBOG PROBLEMA U UKRAJINI U Kremlju nisu zadovoljni zbog slabog napredovanja ruske vojske te propasti ‘blitzkriega‘ na koji je Putin računao…

MOSKVA: Svijet, Crna Hronika, vijesti, nedelja, 13. 03… 00: 18… STRAHOVI I STRESOVI VLADIMIRA PUTINA: Počeli obračuni u Moskvi, smijenjeno čak osam generala? (foto i video)

Jesu li u Moskvi počeli obračuni zbog problema s napredovanjem vojne operacije u Ukrajini? Naime, sekretar ukrajinskog Vijeća nacionalne sigurnosti Oleksij Danilov tvrdi da je Vladimir Putin smijenio čak osam generala zbog loših ratnih “rezultata” u Ukrajini te postavio nove. Očito je da u Kremlju nisu zadovoljni zbog slabog napredovanja ruske vojske te propasti blitzkriega na koji je Putin računao, piše zagrebački Jutarnji list.

Osim toga, ruski nezavisni portal Meduza, pozivajući se na poznatog ruskog istraživačkog novinara i publicista Andreja Soldatova, piše da su u Moskvi u petak 11. marta uhapšena dvojica visokih dužnosnika Putinove obavještajne službe FSB (nasljednik KGB- a): šef Pete uprave, general pukovnik Sergej Beseda, i njegov zamjenik Anatolij Boljuh.

Obojica su u kućnom pritvoru, a u FSB- u su bili zaduženi za Ukrajinu. Beseda i Boljuh trebali su pripremiti teren za dolazak ruskih “osloboditelja” u Kijev jer su bili zaduženi za obavještajnu mrežu u toj zemlji, ali očito nisu davali dobre i pouzdane informacije.

Kako je javio Soldatov, prema njemu dostupnim informacijama uhapšeni su zbog malverzacija sredstvima odobrenim za obavještajni rad i podrivačku djelatnost u Ukrajini, ali najvjerojatnije i zbog krivih informacija koje su davali o stanju u toj zemlji.

Čitaj još:   TARZAN SE VRAĆA KUĆI: Crna Gora opozvala ambasadore u sedam zemalja, među njima je i BiH

Nakon hapšenja dvojice visokih dužnosnika FSB- a postavlja se pitanje je li Putin počeo obračun s onima koji su učestvovali u organizaciji invazije koja ne daje očekivane rezultate te ko bi mogao biti sljedeći. Iako u Moskvi tvrde da se operacija odvija prema planu, jasno je da ruskoj vojsci ne ide kako je planirano te da nisu očekivali ovako jak i uspješan otpor ukrajinskih snaga.

Stoga neki nezavisni mediji, koji rade u inostranstvu, već nagađaju da su počeli prvi obračuni zbog krivih informacija i skidanje glava zbog loše izvedene operacije.

Osim toga, ukrajinski mediji javljaju kako je u ratnim djelovanjima ubijen još jedan ruski general. Riječ je o general bojniku iz Istočnog vojnog okruga Andreju Kolesnikovu. On je već treći ruski general koji je poginuo od početka rata u Ukrajini 24. februara. Radi se o generalima Andreju Suhoveckom i Vitaliju Gerasimovu.

Zanimljivo je da na ruskoj Wikipediji u natuknici o generalu Kolesnikovu piše kako se “predlaže uklanjanje članka”, iako u njemu stoji kako ukrajinska strana tvrdi da je poginuo 11. marta na ratištu.

Neki vojni analitičari smatraju kako taj podatak o toliko poginulih generala u relativno kratkom razdoblju rata svjedoči o tome da se na terenu ne odvija sve po planu kada tako visoki činovi moraju dolaziti na prvu crtu bojišta da bi sređivali stvari.

Čitaj još:   KENANA Strujić- Harbić: Institucije ETNIČKI OČIŠĆENE, vrijeme pred nama traži jasno svrstavanje...

izvor (SB)

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more