IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres: UKRAJINA JE U PLAMENU, DALJA ESKALACIJA RATA PRIJETI CIJELOM ČOVJEČANSTVU… (foto, video)

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres upozorio je da se Ukrajina suočava sa užasnom humanitarnom katastrofom dok Rusija ustrajava na ratu koji ima potencijal da se proširi daleko izvan granica te zemlje

NEW YORK: Svijet, Crna Hronika, vijesti, ponedeljak, 14. 03… 19: 48… Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres: UKRAJINA JE U PLAMENU, DALJA ESKALACIJA RATA PRIJETI CIJELOM ČOVJEČANSTVU… (foto, video)

“Ukrajina je u plamenu. Dalja eskalacija rata, bilo slučajno ili namjerno, prijeti cijelom čovječanstvu“, rekao je Guterres u sjedištu UN-a u New Yorku.

Guterres je ukazao na “jezivu” odluku Rusije da poveća nivo pripravnosti svojih nuklearnih snaga dok intenzivira napad na Ukrajinu, rekavši da to podiže bauk nuklearnog sukoba kakav nije viđen decenijama.

“Izgledi za nuklearni sukob, koji su nekada bili nezamislivi, sada su ponovo u domenu mogućnosti. Sigurnost i sigurnost nuklearnih objekata također se moraju očuvati. Vrijeme je da se zaustavi užas koji je pokrenut na narod Ukrajine i krenemo putem diplomatije i mira“, poručio je Guterres.

Čitaj još:   BBC O PREDSJEDNIČKIM IZBORIMA U CRNOJ GORI: "JAKOV Milatović dobio podršku stranaka bliskih Srbiji, Rusiji i pravoslavnoj crkvi..." (foto, video)

Guterres je također rekao da je bio u kontaktu s čelnicima Kine, Francuske, Njemačke, Indije, Izraela i Turkiye i kako je s njima razgovarao o posredničkim naporima za zaustavljanje rata u Ukrajini.

Rat Rusije i Ukrajine, koji je počeo 24. februara, izazvao je međunarodnu osudu, doveo je do finansijskih sankcija Moskvi i podstakao odlazak globalnih kompanija iz Rusije.

Oko 2,8 miliona ljudi pobjeglo je iz Ukrajine u susjedne zemlje, a Guterres je najavio da će UN obezbijediti dodatnih 40 miliona dolara humanitarne pomoći za pomoć onima koji su najteže pogođeni tim sukobom.

izvor agencije AA

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more