IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Milo ĐUKANOVIĆ: Nije Crna Gora neprijatelj Rusije, već je protiv anticivilizacijskog i nasilničkog ponašanja Kremlja… (foto, video)

Da li je moguće prelivanje ukrajinske krize na Zapadni Balkan, kao što su nagovijestili i gospodin Lavrov i NATO kadrovi? Šta bi mogao biti uzrok novog balkanskog rata?

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, Vijesti, ponedeljak, 21. 03… 11: 38… Milo ĐUKANOVIĆ: Nije Crna Gora neprijatelj Rusije, već je protiv anticivilizacijskog i nasilničkog ponašanja Kremlja… (foto, video)

” Kao što je antiistorijski čin napad Rusije na Ukrajinu, tako je i antiistorijska odluka Kremlja da Crnu Goru svrsta u neprijatelje Rusije. Biti danas protiv rata koji Rusija vodi protiv nezavisne evropske države Ukrajine, protiv jednog od Rusima najbližih naroda, pitanje je ne samo časti i nacionalnog dostojanstva, nego i zdravog razuma. Nije Crna Gora nikad bila, niti je neprijatelj Rusije, već je protiv takvog anticivilizacijskog bespravnog nasilničkog ponašanja”, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović u intervjuu za grčki dnevni list Kathimerini.

I prije agresije Rusije na Ukrajinu, tokom moje posjete prijateljskoj Grčkoj, javno sam izrazio bojazan da bi se ukrajinska kriza mogla odraziti i na Balkan. Sad nakon što je buknuo rat ta opasnost se pojačava. Podsjetili ste da na to upozoravaju i ruski ministar inostranih poslova, i predstavnici NATO. Zar ima relevantnijih adresa za takvu tvrdnju.

Nažalost, kroz svu istoriju Balkana nije nikada bio problem da se nađe povod za novi rat. Pored neriješenih pitanja zaostalih još iz vremena raspada Jugoslavije, plodno tle za destrukciju je i zastoj u evropskoj integraciji cijelog regiona poslednjih godina. To hrabri i jača retrogradne snage koje ne vide budućnost naših zemalja u Evropskoj uniji. Bosna je i dalje nefunkcionalna, srpski entitet konstantno prijeti secesijom. Dijalog Beograda i Prištine vrti se u krug. Sjeverna Makedonija i Albanija još nijesu otvorile pregovore o pristupanju.

Čitaj još:   MILO Đukanović: Mislite da vam pobjeda daje pravo da rušite državu, branićemo je do posljednje kapi krvi... (foto i video)

U Crnoj Gori već 5- 6 godina pritisnutoj velikosrpskom i ruskom destrukcijom imamo političku krizu kojoj se ne nazire kraj. Protivnici njenog evropskog i evroatlantskog puta u međuvremenu su od opozicije postali dio vlasti, i iznutra podrivaju institucije sistema.

Da ironija bude veća, to je urađeno ne samo politikom, tj. nacionalističkim angažmanom Srpske pravoslavne crkve, koja je remetilački faktor i u Crnoj Gori i u regionu, nego i uz podršku pojedinih zapadnih partnera koji nijesu vidjeli i još uvijek dovoljno ne vide destrukciju trećih strana zaogrnutu floskulama o demokratskom napretku društva. Projekat „Ruskog sveta“ se na Balkanu zove „Srpski svet“, a Crna Gora smatra se njegovim prirodnim dijelom.

Dakle, uzroka je mnogo, a povod za novi rat mogao bi se naći gotovo u svakoj od balkanskih zemalja. Razloge za strah donekle racionalizuje pravovremena i odlučna reakcija Evropske unije i NATO, cijelog demokratskog svijeta i monolitnost u osudi ruske agresije na Ukrajinu, i budi vjeru da do rata na Balkanu ipak neće doći.

Čitaj još:   MILO Đukanović: Crna Gora ima tradiciju dostojanstvenih ljudi, a ne ljudi koji kleče tuda okolo po regionalnim adresama i sklapaju štetne sporazume... (foto, video)

izvor Standard.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more