IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Ispovijest Asmire Čakar, sestre preminule porodilje: Želimo pravdu za Azru i Merjem

Tragična smrt 25-godišnje porodilje Azre Bećirspahić i njene bebe potresla je Bihać, ali i cijelu Bosnu i Hercegovinu. Azra je u bolnicu dovezena kao zdrava trudnica, s urednom trudnoćom i zdravom bebom.

No, na kraju je preminula tokom komplikacija pri porodu.

Gubi bitku
Asmira Čakar, sestra preminule Azre, iznijela je uime cijele porodice, koja je u velikom šoku, samo za „Avaz“ pojedinosti o smrti svoje sestre i njene bebe Merjem. Poručila je kako će se porodica boriti za pravdu i istinu.

– Taj dan Azri je pukao vodenjak. Nešto prije ponoći, 17. marta, imala je pojačane trudove i otišla je u porođajnu salu. Tada su stetoskopom utvrđeni slabi i usporeni otkucaji bebinog srca, zbog čega su je prebacili na Odjel neonatologije radi daljnjeg tretmana. Tu su joj radili reanimaciji u trajanju od 40 minuta, bezuspješno, nažalost. Merjem je umrla u 01.15 sati – govori nam Asmira potresne detalje.

U obdukcijskom nalazu utvrđeno je da je uzrok smrti djeteta krvarenje nastalo puknućem slezene trudnice koje niko nije primijetio, a koje je nastalo napinjanjem trudnice ili pritiskom na stomak, što tek treba biti utvrđeno istražnim radnjama.

– Ono što znamo je da je došlo do operacije slezene, gdje je prilikom otvaranja trbušne šupljine nađeno dosta svježe krvi u gornjem dijelu abdomena. Dvije litre je ispumpano, a sve uokolo je bilo uprskano krvlju. Krvi je bilo i na podu, prema riječima prisutnih. Moja sestra je i nakon operacije i dalje bila u teškom općem stanju. Nedugo zatim opet je došlo do srčanog zastoja. Uprkos poduzetim mjerama reanimacije, ne postiže se srčana aktivnost i naša Azra gubi bitku u 7.21 – navela nam je Asmira podatke iz otpusnog pisma.

Čitaj još:   SRCE DA PREPUKNE- Crnogorski trener Dragan Kobiljski nakon UBISTVA ĆERKE U BEOGRADU: ''BOG DA NAS ČUVA OD BIJESA I GORČINE''... (foto)

Loš sistem

Kaže da uzimanje pravde u svoje ruke nije rješenje niti loš sistem može izmijeniti jedan čovjek.

– To možemo svi mi zajedno. Mi ćemo se do posljednjeg atoma snage boriti da istjeramo stvari načistac za našu Azru i Merjem. Odjel ginekologije u svakoj bolnici bi trebao biti mjesto radosti, mjesto novog života i beskrajne sreće. Azra i Merjem više nisu s nama. Ne znamo kakvu pravdu će nam ponuditi organi koji o tome odlučuju. Želimo istinu, želimo da odgovara onaj ko je kriv, ako se krivnja pokaže i dokaže, a ona je u ovom slučaju jasna – rekla nam je Asmira Čakar.

Šta su radili dva sata

Ono što na prvu upada u oči, kaže ona, jeste period od dva sata nereagiranja, upozorava, i nepoduzimanja adekvatnih mjera i radnji na spašavanju Azrinog života, a postojale su jasne indicije da Azra rapidno gubi krv.

– To je bio period kad je Azra izgubila sve šanse. To je vrijeme u kojem se trebalo nešto poduzeti, i više je nego jasno šta je to trebalo da se uradi. Zašto nije? Neiskustvo, neznanje, nemar, nepažnja…? Šta je od ovog u pitanju? Ne znamo. Utvrdit će Kantonalno tužilaštvo, koje je izuzelo svu dokumentaciju i radi na slučaju. Nadamo se pozitivnom ishodu i želimo pravdu za Azru i Merjem, koliko je god to moguće u ovakvom slučaju i u ovakvoj državi – rekla je.

Čitaj još:   SVE JE GORE: Dramatičan rast broja zaraženih koronom, najgore u Sarajevu ... (foto)

izvor: Dnevniavaz.ba

BRAVO ZA SELEKTORA ZMAJEVA SPREMAN SE ŽRTVOVATI ZA BiH…

Bravo za selektora "zmajeva", spreman se žrtvovati za BiH:  Dule Read more

ZA DANAS MALO SUNCA, SUTRA PRIPREMITE KAPUTE…

REGION Balkana a na području Bosne i Hercegovine nastavlja se Read more

DANAS NESTABILNO S PLJUSKOVIMA I GRMLJAVINOM…

LJETO SE BAŠ ZAINATILO: Evo gdje će, kada i koliko Read more

ETO GA I KONAČNO STIŽE DUGO TOPLO LJETO: Padaju temperaturni rekordi, a kiša…

U srijedu u Bosni nestabilno vrijeme s pljuskovim i grmljavinom. Read more