IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

RUSKA INVAZIJA NA UKRAJINU: Putin je potcijenio NATO i EU, godinama smo obučavali ukrajinsku vojsku… (foto, video)

Podrška NATO- a bila je ključni faktor koji je omogućio Ukrajini da se odupre ruskim invazijskim snagama, rekao je generalni sekretar Jens Stoltenberg za Euronews...

BRISEL: Svijet, Zanimljivosti, subota, 26. 03… 10: 38… RUSKA INVAZIJA NA UKRAJINU: Putin je potcijenio NATO i EU, godinama smo obučavali ukrajinsku vojsku… (foto, video)

Saveznici u NATO- u čine koliko mogu da pruže podršku Kijevu, tvrdi Stoltenberg.

Dajemo Ukrajini napredno protivtenkovsko oružje, sisteme protivvazdušne odbrane, kaže Stoltenberg, dodajući da “moramo imati na umu da su saveznici iz NATO-a godinama obučavali ukrajinsku vojsku, desetke hiljada vojnika koji su sada na prvoj liniji fronta”.

– Dakle, ukrajinska vojska je mnogo bolje opremljena, mnogo bolje obučena i mnogo jača sada nego 2014. godine, kada je Rusija prvi put izvršila invaziju. To je prije svega hrabrost odbrambenih snaga ukrajinske vojske koja čini razliku na bojnom polju. Ali podrška saveznika iz NATO-a je ključni faktor koji im omogućava da se odupru ruskim snagama koje su napadale. I vidimo učinak oružja i podrške koju smo pružili – rekao je.

Čitaj još:   PORAŽAVAJUĆA SLIKA VUČIĆEVE SRBIJE: Zemlja u nestajanju...

Stoltenberg je upozorio Rusiju da će “svaka upotreba hemijskog ili biološkog oružja ili nuklearnog oružja fundamentalno promijeniti prirodu sukoba”.

– Mislim da je predsjednik Putin zaista potcijenio jedinstvo i snagu NATO-a, Evropske unije i svih nas koji vjerujemo u demokratiju i vladavinu zakona i međunarodni poredak zasnovan na pravilima. Zato što stojimo zajedno u uvođenju sankcija bez presedana Rusiji, ali i u pružanju podrške Ukrajini, koja im pomaže da se odupru invaziji ruskih snaga – izjavio je Stoltenberg za Euronews.

Ogovarajući na pitanje da li je Vladimir Putin ratni zločina, Stoltenberg je rekao:

– Ono što smo vidjeli je da su napadnuti civili, napadnuta je civilna infrastruktura, škole, bolnice i svaki namjerni napad na civilnu infrastrukturu, civile, bit će ratni zločin. I zato smatram da je izuzetno važno da je Međunarodni krivični sud otvorio istragu i odgovorni moraju odgovarati. I to samo naglašava i podvlači važnost koju ovaj rat treba okončati. I da se sutra okonča ovaj rat.

Dodaje da Rusi trebaju povući svoje trupe iz Ukrajine i da treba uložiti diplomatske napore u riješavanje ovog pitanja.

Čitaj još:   DPS će oformiti tim za besplatnu pravnu pomoć onima koji bojkotuju popis... (foto)

iBalkan.net/ Euronews

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more