IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ISTANBUL: Uz posjedovanje TURSKE počela nova runda mirovnih pregovora između Ukrajine i Rusije… (foto, video)

Dvodnevni mirovni pregovori, koji se održavaju u predsjedničkom uredu u palati Dolmabahče, počeli su u 10. 30 sati po lokalnom vremenu…

ISTANBUL: Svijet, Zanimljivosti, vijesti, utorak, 29. 03. 2022… 10 38… ISTANBUL: Uz posjedovanje TURSKE počela nova runda mirovnih pregovora između Ukrajine i Rusije… (foto, video)

Nova runda mirovnih pregovora između Rusije i Ukrajine počela je u utorak u Istanbulu uz posredovanje Turske.

Delegacije ruskih i ukrajinskih pregovarača stigle su u Istanbul predhodnog dana u grad na Bosforu.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan je prije početka mirovnih pregovora ponovo pozvao na prekid vatre između Rusije i Ukrajine.

Također je rekao da se telefonski razgovori sa njegovim ukrajinskim i ruskim kolegama nastavljaju u “povoljnom pravcu”.

  • Vjerujemo da u pravednom miru nema gubitnika, da dugotrajni sukob nije ni u čijem interesu – poručio je turski predsjednik ruskim i ukrajinskim pregovaračima.

Uoči početka mirovnih pregovora, šefovi ukrajinske i ruske delegacije David Arakhamia i Vladimir Medinski održali su sastanak licem u lice.

  • Delegacije rade paralelno na čitavom spektru spornih pitanja – napisao je na Twitteru Mihail Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, podijelivši fotografiju sa sastanka.
Čitaj još:   BRAVO ZA POZNATOG SARAJEVSKOG UGOSTITELJA: Novčno nagradio svoje zaposlene, pred praznike svima po... (foto, video)

Do sada je u Bjelorusiji održano nekoliko rundi pregovora između predstavnika Rusije i Ukrajine, a posljednji razgovori su organizovani u formatu videokonferencije 14. marta, ali konkretni rezultati još nisu postignuti.

Turska je 10. marta ugostila ruske i ukrajinske ministre vanjskih poslova u Antaliji na jugu zemlje, što je bio sastanak na najvišem nivou dviju strana od početka rata 24. februara. Iako strane nisu uspjele postići dogovor o prekidu vatre, složile su se da nastave pregovore.

Rat Rusije i Ukrajine, koji je počeo ruskim napadom 24. februara, izazvao je međunarodnu osudu, doveo do finansijskih sankcija Moskvi i podstakao egzodus globalnih firmi iz Rusije.

Od tada je najmanje 1.151 civil ubijen u Ukrajini, a 1.842 ih je ranjeno, saopštile su Ujedinjene nacije. Istovremeno, prema podacima UN- ove agencije za izbjeglice više od 3,87 miliona Ukrajinaca je izbjeglo u susjedne države.

izvor iBalkan.net / agencije AA

Čitaj još:   ISTANBUL: Mjere protiv COVID- 19, nova ograničenje kretanja od 4 dana širom Turske... (foto)
ISTANBUL: Putnički voz izletio iz šina, 24 stradalih i 124 povrijedjenih…

Kontinuirano raste broj osoba smrtno stradalih osobe i povrijeđenih u Read more

ISTANBUL: Priveden kontraverzni vođa kriminalne grupe Adnan Oktar…

Tursko državno tužilaštvo u Istanbulu vosi opsežnu istragu protiv kriminalne Read more