IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

BEOGRAD: Ambasada Ukrajine pozvala vlasti Srbije da uklone slovo “Z” i da podrže Ukrajince… (foto, video)

Ambasada Ukrajine u Beogradu pozvala je vlasti Srbije da sa javnih površina uklone slovo „Z“, kojim se izražava neprijateljski stav prema Ukrajincima, i da javno stanu u odbranu ukrajinskog naroda…

BEOGRAD: Srbija, Crna Hronika, vijesti, srijeda, 30. 03. 2022… 00 38… BEOGRAD: Ambasada Ukrajine pozvala vlasti Srbije da uklone slovo “Z” i da podrže Ukrajince… (foto, video)

„Svim predstavnicima srpske vlasti sada još jednom skrećemo pažnju na slovo ‘Z’, kojim obiluju zidovi, automobili, pa i tenk na stadionu, i koje za Ukrajince znači uzvik ‘Ubij Ukrajinca'“, navela je Ambasada u saopštenju povodom jučerašnje reakcije ministra policije Srbije Aleksandra Vulina.

Ambasada Ukrajine je dodala da „očekuje da će vlada Srbije preduzeti inicijativu da skloni ta genocidna gesla prema Ukrajincima“ i da će izaći „bar sa istom javnom izjavom u odbranu bratskog ukrajinskog naroda“ kao što je to učinila ukrajinska diplomatska misija u Beogradu 2019. godine.

Komentarišući Vulinov odgovor na njeno jučerašnje saopštenje povodom prethodne izjave srpskog ministra policije, Ambasada Ukrajine u Beogradu je navela da je u oktobru 2019. godine izrazila „duboko ogorčenje provokacionim izjavama protiv bratskog srpskog naroda“, koje su se čule tokom fudbalske utakmice Dinama iz Kijeva i danskog Kopenhagena.

Povodom povika „Ubij Srbina“ koji su tada skandirali navijači Dinama iz Kijeva, Ambasada Ukrajine je navela da „neljudske i očigledno neukrajinske pozive smatra ne samo antisrpskom već i snažnom antiukrajinskom provokacijom“.

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 17. jul 2018. godine

Vulin je juče izjavio da „ne zna gde je Ambasada Ukrajine pronašla povod da reaguje“ na njegovu prethodnu izjavu, ali da „zna da nije našla za shodno da skandiranje navijača u Kijevu ‘ubij, ubij Srbina’ osudi i izvini se srpskom narodu“.

Povodom Vulinove izjave da se „ne seća da je Ukrajina tražila od NATO-a da prekine agresiju na Srbiju“ i da „ne može da pronađe potpis Ukrajine kojim se NATO osuđuje za agresiju i za kršenje međunarodnog prava“, Ambasada je danas ponovila da je Kijev 1999. zahtevao prekid bombardovanja Jugoslavije i kao dokaz navela obraćanje Vrhovne Rade Ukrajine parlamentima svih zemalja sveta, Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope i Parlamentarnoj skupštini OEBS.

„U stvari, tadašnja saradnja Ukrajine sa NATO-om bila je sputana principijelnim stavom Ukrajine. A možda bi, da Ukrajina tada nije požurila da brani Jugoslaviju, odavno postala članica NATO-a i ne bi sada bila žrtva agresije Rusije“, odgovorila je Ambasada Vulinu.

Ambasada Ukrajine je prokomentarisala i Vulinovu izjavu da će strane ambasade, uključujući ukrajinsku, „moći nešto da očekuju“ od Srbije kada se u zemlji „vlast bude dovodila na ulici i kada izbore zameni Majdan“, što je aluzija na masovne proteste koji su 2014. doveli do obaranja proruskog predsednika Ukrajine Viktora Janukoviča.

Čitaj još:   VILA U KOJOJ SU SE KRILI KOŽAR I HODŽIĆ: Iskeširali su 60.000 eura za najam kuće pred kojom su izrešetani... (foto i video)

„Što se tiče pominjanja Majdana, vlasti u Ukrajini su od Revolucije Dostojanstva dva puta birane na slobodnim i demokratskim izborima. I u Srbiji se 5. oktobra 2000. dogodila revolucija, sviđala se ona nekome ili ne. Ali svaka nova srpska vlada, izabrana na postrevolucionarnim izborima, je savršeno legitimna“, navela je Ambasada Ukrajine.

izvor Danas.rs

BRAVO ZA SELEKTORA ZMAJEVA SPREMAN SE ŽRTVOVATI ZA BiH…

Bravo za selektora "zmajeva", spreman se žrtvovati za BiH:  Dule Read more

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018.

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018. Danas je srijeda Read more

VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi i jak vjetar, temperatura pada…

OVO JE VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi, jak Read more