IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NA STOLU DVIJE OPCIJE: Vlada bez SNP- a bliža od vlade bez SDP i SD- a…

Mandatar za sastav vlade Dritan Abazović rekao je da će pregovori o formiranju manjinske vlade biti gotovi ove nedjelje, ali i da nije to rekao, jasno je da je ”voda došla do poda” i da se do ponedjeljka mora riješiti stvar. Manjinska, tehnička vlada ili izbori.

Čini se ipak da su se neke stvari iskristalisale i kao ponude stoje na stolu mandatara: ili će sa SNP- om, gdje nema prolaz što znači i izbore, ili sa SDP, SD i manjinskim partijama uz podršku DPS.

Iako se očekivalo, ili makar dio optimista je to priželjkivao, SNP je i nakon beranskih izbora ostao tvrd u stavu da u vladu sa njima ne mogu biti SD i SDP, naravno ni DPS. S druge strane, ni SDP ne želi u vladu u kojoj je SNP i tu se krug zatvara. Jasno je da će mandatar vrlo teško ispregovarati da vuk bude sit i ovce na broju, pa će morati da se odluči. Ili će vladu koju podržava 44 poslanika bez SNP-a ili onu koju će podržati samo njih devet.

Lider SNP-a Vladimir Joković kazao je juče kako vjeruje da će kroz razgovore koje je najavio mandatar Dritan Abazović uspjeti da nađu neko rješenje. 

“Svakako je dobro što se razgovara i vjerujem da ćemo uspjeti da nađemo neko rješenje i ostvarimo rezultat”, naveo je Joković.

Demantovao je i informaciju koju je juče objavio prosrpski i proruski portal ,,Borba“ da je SNP na Predsjedništvu donio odluku da neće biti dio manjinske vlade.

“Glavni odbor je nadležan da donosi odluke o tome i on je to i učinio – to je odluka SNP-a koja je poznata”, poručio je on.

Kazao je i da su na jučerašnjoj sjednici Predsjedništva te stranke sumirali rezultate izbora u Beranama i razgovarali oko buduće manjinske vlade, a podsjetio je i na odluku Glavnog odbora SNP-a da ova stranka neće biti dio vlasti koju bi činili SDP i SD.

Čitaj još:   ŠTA SE DEŠAVA U CRNOJ GORI! DRITAN se TAJNO sastao sa... sprema se PREOKRET u Podgorici?

Juče je kroz podgoričke kuloare, kako se to kaže, prostrujala vijest da bi se Abazović mogao odlučiti na varijantu DVA, dakle sa SNP-om i bez SD i SDP, te da će svoj predlog gurnuti pred poslanike i tako loptu baci u dvorište DPS-a. Međutim, jasno mu je da od toakvog posla ne bi bilo ništa, te da bi nakon toga, Krivokapićevi eksperti pripremali vanredne parlamentarne izbore. Oni, ili neka tehnička vlada koja bi uključila sve parlamentarne stranke, gdje bi svakako riječ vodio DPS, jer je sa 30 poslanika najjača partija u parlamentu.

Ipak, sagovornik Standarda demantuje ta nagađanja i kaže da se bez dogovora neće ići sa sastavom vlade pred poslanike, te da je u slučaju SNP-ovog insistiranja na stavu, bliža opcija da se formira vlada bez njih. Logičnije, svakako, nego prva varijanta, ali svjedoci smo da se u ovih više od dva mjeseca priča mijenjala iz dana u dan.

Dakle, ako je suditi po onome što kaže sagovornik Standarda, najbliža opcija je i najprirodnija, a to je da vladu čine partije koje nemaju dileme oko strateških, vrijednosnih stvari: NATO-a, Kosova, evropskih integracija, Crnogorske pravoslavne crkve, Crnogoraca uopšte, Srebrenice, Ratka Mladića, Ukrajine….

SNP bi u tom slučaju ostao uz prirodne saveznike, jer nije imao snagu da se izdigne iznad srpskog narativa, čime bi, takođe, potvrdili da su samo podvarijanta DF-a, koja traži mjesto pod crnogorskim političkim nebom na negaciji vrijednosti koje je CG ostvarila.

Situacija oko formiranja manjinske vlade u svijetlu geopolitičkih zemljotresa jasno je pokazala gdje je ko, i srušila nade neizlječivih optimista da bi se konačno mogao naći neki zajednički imenitelj za duboke podjele na srpsko i crnogorsko.

Jer Crna Gora, kao i cijeli Balkan, vapi za prosrpskom strankom koja dijeli civilizacijske vrijednosti zapada kojem CG po prirodi pripada. Da, konačno, neko iz tih redova bude iskreno za evropske vrijednosti, da poštuje odluke evropskih institucija, što znači da je u Srebrenici bio genocid, a da je Ratko Mladić zločinac, a ne srpski junak. Jer srpski junaci nijesu umišljeno ubijali djecu, žene i zarobljenike.

Čitaj još:   BUDVA- NAKON HAOSA ispred Top Hila, oglasila se CRNOGORSKA POLICIJA: Incident za vrijeme nastupa DINE Merlina, nema veze sa DRITANOM Abazovićem... (foto)

Da prihvate relanost koja se zove Kosovo, te da iskreno sudjeluju u NATO akcijama, da shvate da im neće biti ništa loše ako prihvate istorijsku činjenicu da je postojala Crnogorska pravoslavna crkva, da Bog stanuje i u SPC isto kao i u CPC, da se iskreno, a ne politikanski, bore za prava Srba u Crnoj Gori kroz institucije sistema, a ne tenkovima i noževima…

Takvu stranku, pokret, ideju… vjerujem, objeručki bi prihvatili svi.

Nada je postojala, ali ćemo ipak morati da sačekamo neko drugo vrijeme, jer Jokovićev SNP nije to, već očigledno, stranka koja prije svega razmišlja o mandatima i privilegijama.

izvor: standard.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more