IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Džozef BAJDEN ponovio: “Putin je brutalni ratni zločinac i mora odgovarati” (foto, video)

Američki predsjednik Džozef BAJDEN kratko je razgovarao s novinarima, koji su ga pitali o jezivim fotografijama i snimkama leševa koje stižu iz Buče, grada sjeverozapadno od Kijeva… 

VAŠINGTON: Svijet, Crna Hronika, vijesti, ponedeljak, 04. 04. 2022… 17: 48… Džozef BAJDEN ponovio: “Putin je brutalni ratni zločinac i mora odgovarati” (foto, video)

Danas je 40. dan ruske invazije na Ukrajinu. Vijesti vezane za rusku agresiju na Ukrajinu iz minute u minutu pratite na regionalnom portalu “iBalkan.net”!

Podrška Ukrajini i oštri napadi na Putina: U govoru u Varšavi, predsednik SAD Džozef Bajden osudio je rusku invaziju i pripremio svet na dugu borbu između „demokratije i autokratije”.

“Sjetit ćete se da su me kritizirali kad sam nazvao Putina ratnim zločincem. Vidjeli se što se dogodilo u Buči… on jest ratni zločinac”, rekao je Bajden. “Putin je brutalan. Ovo što se dogodilo u Buči je užasno, svi su to vidjeli. Ja mislim da je to ratni zločin i da Putin mora odgovarati”, rekao je Bajden.

Ukrajina otvara istragu protiv ruskih snaga zbog mogućih zločina protiv čovječnosti prema civilima i kršenja Ženevske konvencije prema zarobljenim vojnicima.

Sve je više dokaza da su ruske snage oko Kijeva počinile ratne zločine nad civilima. Najviše dokaza stiže iz Buče, gdje je nađen velik broj smaknutih civila. Ukrajina je optužila rusku vojsku za “namjerni masakr” nakon otkrića najmanje 20 tijela u civilnoj odjeći na ulicama Buče.

Čitaj još:   DANIJEL Živković: Ponudićemo rješenja za obuzdavanje inflacije, mnogi građani imaju problem pukog preživljavanja... (foto, video)

Ruski šef diplomacije opisao je ono što se dogodilo u Buči kao “namješteni čin” koji se dogodio nekoliko dana nakon povlačenja ruskih snaga, prenijela je ruska prorežimska agencija TASS.

“Kategorički odbacujemo sve navode”, rekao je Putinov glasnogovornik Dmitri Peskov novinarima.

Međunarodni odbor Crvenog križa (ICRC) saopćio je kako danas nije mogao doći do opkoljenog grada Mariupolja kako bi evakuirao civile, navodeći kao razlog sigurnosne uvjete.

Visoka povjerenica UN- a za ljudska prava Michelle Bachelet rekla je da se sva tijela moraju ekshumirati i identificirati u ukrajinskom gradu Buča kako bi se osigurala istraga mogućih ratnih zločina, prenosi AFP. Bachelet je u izjavi rekla da je “užasnuta” slikama civila koji leže mrtvi na ulicama ukrajinskog grada Buča:

“Izvještaji iz ovog i drugih područja pokreću ozbiljna i uznemirujuća pitanja o mogućim ratnim zločinima, teškim kršenjima međunarodnog humanitarnog prava i teškim kršenjima međunarodnog prava ljudskih prava”, rekla je.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij je posjetio Buču. Pregledao je cestu na kojoj je ruska kolona upala u zasjedu i razgovarao s lokalnim stanovništvom. Ponovio je da je Rusija izvršila ratne zločine i genocid u Ukrajini…

Čitaj još:   DRAMA U BEOGRADU: Krivokapićeva porodica napušta Srbiju- MUP Srbije, laž da je repertiran pištolj na njegovog sina... (video)

izvor iBalkan.net / agencije

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more