IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NJEMAČKI MEDIJI O IZBORIMA U SRBIJI: “Tuče, fantomski birači i paralelni spiskovi!”

Štampa na njemačkom jeziku navodi da su izborni dan u Srbiji obilježile brojne neregularnosti te da je rat u Ukrajini zasjenio sve ostale teme. Postavlja se pitanje da li će Srbija promijeniti politiku prema Rusiji.

Njemački sedmičnik Zeit na svom portalu prenosi procjene rezultata prema kojima je Aleksandar Vučić pobijedio u prvom krugu, dok je SNS odbranila većinu.

Portal prenosi da su se „opozicione grupe i nevladine organizacije na dan izbora žalili na razne nepravilnosti, između ostalog pokušaje prevare i nasilne napade na opozicione političare“.

Austrijski dnevnik Presse naslovio je izvještaj ovako: „Tuče, fantomski birači i paralelni spiskovi u Srbiji“.

Frankfurter Allgemeine Zeitung u agencijskom izvještaju ocjenjuje da je „rat u Ukrajini zasjenio izbornu kampanju. U pozadinu su potisnute ranije dominantne teme zaštite životne sredine i korupcije“.

U Srbiji se na izborima u nedjelju ništa neće promijeniti jer je Vučićev sistem u proteklih deset godina zauzeo institucije, komentariše bečki list Standard.

Čitaj još:   Milo Đukanović: Crna Gora je građanska, nije srednji vijek, crkva ne može iznad države... (foto)

„Pa ipak postoji šansa za promenu. Jer Srbija bi mogla – ukoliko to shvate liberalne snage u EU i SAD – da zbog rata u Ukrajini bude navedena da konačno odustane od cik-cak kursa i da se distancira od Putinovog režima“, navodi Standard.

Autorka Adelheid Wolfl podsjeća da je Srbija zavisna od ruskih energenata, i da od sredine maja NIS, u većinskom ruskom vlasništvu, zbog sankcija neće više primati sirovu naftu kroz hrvatski Jadranski naftovod.

„Možda će Srbija zato morati da nacionalizuje NIS. To je slučajna nuspojava sankcija protiv Rusije, koja otvara historijski prozor. Ukoliko zapadne firme uskoče umjesto Gazprom Njefta, Srbija bi mola da smanji zavisnost od Kremlja. A ta zavisnost postala je opasna i po Vučića“, navodi se u komentaru Standarda.

izvor: slobodnabosna.ba

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more