IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ZOVU JE “LJEPŠA VERZIJA ŠEŠELJA”: Milica “Zavetnica” kaže da nema saradnje sa onima koji tvrde da se u Srebrenici dogodio GENOCID… (foto, video)

Milica je učestvovala na protestima protiv hapšenja ratnih zločinaca Ratka Mladića i Radovana Karadžića, kao i protiv Bruxelleskog sporazuma. U kampanji za Beograd 2018. Zavetnici su lijepili etikete na prostorije udruženja “Žene u crnom”, “Centra za kulturnu dekontaminaciju” i Inicijative “Ne davimo Beograd” s natpisima da su strani agenti.

BEOGRAD: Regija, Crna Hronika, vijesti, subota 09. 04. 2022… 00: 38… ZOVU JE “LJEPŠA VERZIJA ŠEŠELJA”: Milica “Zavetnica” kaže da nema saradnje sa onima koji tvrde da se u Srebrenici dogodio GENOCID… (foto, video)

Milica Đurđević StamenkovskiMilica Đurđević StamenkovskiMilica Đurđević Stamenkovski

Je li istina da se Srbija na izborima prošle nedjelje okrenula udesno ili će ubuduće u parlamentu, kao i u beogradskoj Skupštini, s ulaskom liberalnih i lijevih stranaka imati puno više pluralnosti nego do sada? Možda je najispravniji odgovor na ovo pitanje da je i jedno i drugo tačno. 

Šarenilo u tijelima vlasti je postignuto, ali ipak pretežu desni tonovi. Tako je prvi put, iz četvrtog pokušaja, u parlament i u beogradsku Skupštinu ušla stranka Zavetnici, i to, za razliku od svih ostalih, nastupajući potpuno samostalno pa tako postala i najveće iznenađenje na ovim izborima.

Kroz kampanju ju je vodila predsjednička kandidatkinja, 32-godišnja Milica Đurđević Stamenkovski. Prozvana Milica Zavetnica ljepuškasta je politologinja, čiji je suprug Stefan Stamenkovski zapravo predsjednik stranke koju je 2012. osnovao njezin nedavno preminuli otac Rajko Đurđević, poznati pisac, novinar i ratni reporter. Od početka su se isticali kao organizatori skupova i protesta, bili su na barikadama Srba na Kosovu i Metohiji, održavali su demonstracije protiv NATO-a u više gradova…

Mediji podsjećaju ovih dana kako je Milicu i Stefana 2017. vjenčao tadašnji mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, koji im je i na obredu otpjevao pjesmu “Ječam žnjela Kosovka devojka”.

’Ljepša verzija Šešelja’

Milica je učestvovala na protestima protiv hapšenja ratnih zločinaca Ratka Mladića i Radovana Karadžića, kao i protiv Bruxelleskog sporazuma. U kampanji za Beograd 2018. Zavetnici su lijepili etikete na prostorije udruženja “Žene u crnom”, “Centra za kulturnu dekontaminaciju” i Inicijative “Ne davimo Beograd” s natpisima da su strani agenti. Na prostorije Kuće ljudskih prava zalijepili su plakate protiv kandidature osnivačice Fonda za humanitarno pravo Nataše Kandić za Nobolevu nagradu za mir. Pod fotografijama Nataše Kandić pisalo je “Nobelova nagrada za izdaju srpskog naroda”.

Kako je potom u sudskom sporu Đurđevićeva pojasnila, u tim radnjama nema elemenata bilo kakvog krivičnog djela, a suđenje je ocijenila pokušajem da se ušutkaju i zastraše svi oni koji misle drugačije od pojedinih nevladnih organizacija.

Zbog radikalnih stavova nazivaju je “ljepšom verzijom Šešelja”. Uostalom, političku karijeru započela je kao predsjednica Mjesnog odbora Srpske radikalne stranke u Kaluđerici. U svakom slučaju, privlači pažnju i izgledom i stavovima, što joj se na ovim izborima potvrdilo.

U parlament je ušla tek iz četvrtog pokušaja, a uspjela je dobiti i mandate u Skupštini Beograda. U kampanji 2016. godine nije joj pomoglo ni to što se fotografirala s ministrom vanjskih poslova Rusije Sergejom Lavrovom. Tada su je, doduše, proglasili Vučićevim satelitom, što se ovih dana iz petnih žila trudi odbaciti.

Čitaj još:   Poraz od Mađarske nakon peteraca: Crna Gora treći put zaredom osmoplasirana na Svjetskom prvenstvu... (foto, video)

Na pitanje hoće li koalirati s njegovom Srpskom naprednom strankom odgovara: “Mi smo jedina stranka koja je samostalno ušla u Skupštinu i na taj način postala vodeća državotvorna snaga. Vrlo sam bila precizna, i prije izbora i sada ću biti – nismo zainteresirani za koaliciju sa SNS-om.”

Odgovor ima i na pitanje je li spremna za dogovor s ostalim opozicijskim stankama:

“U aktualnoj vlasti prepoznajem konfuziju u političkoj agendi i ne vjerujem da će se tu poštovati naši principi. A naši principi, naše crvene linije su da nema predaje Kosova, nema u NATO, nema ugrožavanja vojne neutralnosti i nema sankcija Rusiji”.

Sa svima, osim…

Ipak, govorilo se da Srpska napredna stranka Zavetnicima osigurava logistiku poput prostorija za rad i potpisa za predaju lista, kao i neograničen pristup režimskim medijima. Milica Đurđević na javnoj televiziji kritikovala vlast, ali ne i Aleksandra Vučića, čime cilja na nacionalistički birački korpus koji ne glasa za “naprednjake”. Navodno je upravo Vučić prepoznao njen izborni potencijal pa je svesrdno pomogao isticanje njene kandidature za privlačenje nacionalnih glasova.

Na kraju je Vučiću ovih dana bitnija njena pozicija u beogradskoj Skupštini, gdje još uvijek postoji teoretska mogućnost da opozicija osvoji vlast.

Sada se procjenjuje da bi se Zavetnici mogli dogovoriti sa svima osim sa Zeleno- lijevom koalicijom Moramo, iz koje su već poručili kako to nipošto ne žele jer da bi takvim savezom iznevjerili svoje birače.

“Ne znam je li posrijedi ideološka ostrašćenost ili miniranje dogovora unutar opozicije, ali svakako sugerira da kamen spoticanja nisu Zavetnici”, komentirala je Milica i istakla kako nema saradnje “s onima koji tvrde da su Srbi krivi i da se dogodio genocid u Srebrenici!”.

“Ne zaluđujte ljude da će ih izbaviti žuta patka ili neko ko traži rezoluciju o genocidu u Srebrenici”, jasno je poručila.

Prioritet će im, kada je beogradska Skupština u pitanju, biti razgovor s predstavnicima koalicije NADA Miloša Jovanovića i desničarskog Patriotskog bloka Boška Obradovića iz Dveri, koji su njihovi prirodni saveznici. I upravo bi, pod uslovom da NADA i Zavetnici pristanu na udruživanje snaga s opozicijom, oni imali većinu od 56 mandata u odnosu na 54 mandata SNS-a i SPS-a.

Na takav razvoj postizbornih dogovora, premda će na nekim mjestima izbori biti ponovljeni, analitičari gledaju kao na jedinu kombinatoriku na osnovi koje bi opozicija mogla do većine u Beogradu.

Ovih dana Milica Đurđević Stamenkovski pokazala je populističke vještine izjavom da će Zavetnici svoje prve poslaničke plate dati djeci poginulih rudara u rudniku Soko.

“Velika tragedija ostala je u sjeni izborne larme. Nije proglašen čak ni dan žalosti u zemlji. Djeci koja su ostala bez očeva ministarka Mihajlović je namijenila vrlo malu novčanu naknadu, ako za takav gubitak može i postojati naknada. Želimo da bar tom malom gestom pokažemo da vrednujemo žrtvu naših rudara i suosjećamo s njihovim najmilijima”, napisala je tim povodom u priopćenju za javnost.

Čitaj još:   KAPA DOLJE: Nana iz BiH ušteđevinu od 1.000 KM donirala za žrtve zemljotresa u Turskoj i Siriji... (foto, video)

Inače, zavetnici su drugi izraz za zatočnike koji su, tvrde historičari, bili posebni srpski vitezovi. Smatrali su se srpskim samurajima. Bili su, navodno, veliki ratnici, a Turci su ih nazvali delije. Milica doista na političkoj sceni Srbiji, pogotovo nakon osvajanja mandata, djeluje kao da se uživjela u ulogu ratnice. Doduše, s kratkim mačem, barem za sad.

‘Tesla nije rođen u Hrvatskoj”

Zanimljiva je bila i reakcija Milice Đurđević Stamenkovski na izjave Zorana Milanovića o Tesli koji je, kako je rekao, bio Amerikanac, a u Srbiji je proveo manje vremena nego on u Oklaju.

“Možda je Tesla u Srbiji bio jedan dan, kako tvrdite vi iz Zagreba, ali u Hrvatskoj nije bio nikada, jer kada je on rođen, ona nije ni postojala. Da je kojim slučajem sačekao stvaranje vaše ‘državne nezavisnosti’, završio bi u jamama i logorima, kao i gotovo stotinu članova familije Tesla. Dakle, stotinu Tesli su bili Srbi, a samo je on Hrvat. Licemjerna je Vaša izjava, gospodine Milanoviću, da najveći um u povijesti svijeta ima veze sa Srbijom koliko i Bruce Lee, jer se navodno rodio u Hrvatskoj. Očigledno ne znate da je Nikola Tesla, od oca Milutina, pravoslavnog svećenika, i majke Georgine Mandić, rođen u tadašnjem Austrijskom Carstvu”, glasila je njena poruka upućena preko “Kurira”.

‘Ruku na srce, Tesla se potpuno zaslužno našao na kovanici u Hrvatskoj, jer on i jest primjer savršenog Srbina po vašem guštu, Srbina koji je otišao iz Hrvatske. Mada će to postati Hrvatska tek sto godina od Teslina rođenja. Da je Tesla bio u Hrvatskoj, mi bismo i danas živjeli u mraku, mada nekima ni to što je osvijetlio čovječanstvo nije pomoglo. I dalje tumaraju u pomrčini’, zaključila je.

izvor (SB)

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more