IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NOVI PAZAR- Dopisnici pitali sugrađane: Koliko puta nedeljno jedu meso? (foto, video)

Porast cijena mesa i mesnih proizvoda za sada nije uticao na to koliko nedeljno često građani imaju meso za obrok, barem ne većine onih koje su novinari anketirali, ali svakako u bojazni da će zbog cijena morati da smanje konzumaciju ove namirnice.

NOVI PAZAR: Srbija, Ekonomija, vijesti, nedelja 10. 04. 2022… 13: 38… NOVI PAZAR- Dopisnici pitali sugrađane: Koliko puta nedeljno jedu meso? (foto, video)

Neki jedi svaki dan, pojedini jednom nedeljno, a neki dva do tri puta nedeljno, zavisnosti od finansijske situacije. Najčešće se od mesa jede piletina, kažu naši sagovornici…

Ima i onih koji, inače, nisu ljubitelji mesa, a u poslednje vrijeme je i sve više vegetarijanaca i vegana.

Svakako, složni su jednom– da su cijene mesa drastično porasle da već razmišljaju da smanje konzumaciju ove namirnice.

Novinari su u svojim gradovima anketirali sugrađane na pitanje koliko puta nedeljno imaju meso na jelovniku.

Novi Pazar: Neki više, neki manje

U Novom Pazaru meso je jedna od osnovnih namirnica i redovna na trpezama svih građana, pogotovo sada kada je vrijeme mjeseca posta, Ramazana. Neki ga jedu više, neki manje, ali nema onih koji ga ne konzumiraju. Penzioneri koji žive od penzije potrebu za ovom namirnicom uklapaju prema budžetu, a drugi prema mogućnostima. Proverili smo šta Novopazarci kažu koliko često konzumiraju meso.

– Meso jedem jednom nedeljno i to junetinu i govedinu, a ribu, uglavnom morsku, oradu ili brancin, dva puta mjesečno. Moja penzija iznosi 51.000 dinara ta primanja nakon podmirenja drugih tekućih mjesečnih troškova omogućavaju kupovinu mesa i ribe u vremenskim intervalima kako sam to navela. Nekada, meso kupim i dva puta nedeljno, ali je u odnosu na decembar mjesec 2021. godine, poskupelo za dvadeset do 30 odsto u zavisnosti od mjesta nabavke. Jeftinije je pilieće meso koje uglavnom nabavljam u marketima, a skuplje goveđe i juneće koje kupujem po mesarama– kaže jedna penzionerka.

Čitaj još:   GI "21.maj": Kada imamo stranke koje su na povocu stranih agentura i reakcionara u mantijama jasno je zašto Crnoj Gori ovako “dobro ide”... (foto)

– Živim u porodičnoj zajednici sa dva brata i praktično svaki dan spremam obrok sa mesom, jer oni ne računaju ručak bez mesa. Meso i mesne proizvide od svoje penzije kupuje moj stariji brat i nemam saznanja da li su cijene u odnosu na prošlu godinu porasle– ocijenjuje druga sagovornica našeg lista, takođe penzionerka.

– Meso je neizostavni dio mog menija, i jedem ga svaki dan, ne bih mogla da zamislim obrok bez njega. Obzirom da studiram u Kosovskoj Mitrovici i živim u domu, ne mogu da kuham, već jedem u menzi, tako da tamo slabije jedem, ali onda kući nadoknadim. Da moram da plaćam meso iz svog budžeta ni 2.000 eura me ne bi bilo dovoljno– ističe Amila Metović, studentkinja.

Moji ukućani nisu ljubitelji mesa, tako da ga u prosjeku jedemo tri do četiri puta nedeljno i uglavnom u umjerenim količinama. Što se tiče cijene, veća je nego ranije kako ne koristimo meso u velikim količinama, mene i moje ukućane nije pogodilo poskupljenje ove životne namirnice koliko me pogodilo poskupljenje ostalih. Pretpostavljam da će za mnoge koji meso koriste u većim količinama, kupovina ove namirnice biti luksuz– navodi Amela Hoćanin, pravnica.

Čitaj još:   NIKOLA Zirojević : Vraneš će se nagledati zlatnih orlova na crvenoj pozadini, a 21. maj će pamtiti dok je živ... (foto)

izvor Danas.rs

Nebo nije granica za ljubav i podršku najmlađima

Nebo nije granica za ljubav i podršku najmlađima Učenici petog Read more