IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

CNN- a: PUTIN neće napustiti svoju viziju, on pati od oholosti moćnih… (foto)

Bivši šef operacija CIA-e i autor Douglas London je u svojoj analizi detaljno obradio ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegov pogled na svijet, prenosi Index.hr

Ukrajina će trebati povećanje količine i kvaliteta ratnih zaliha, stoji u analizi CNN- a koju je napisao bivši šef CIA-e. On spominje generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga kao jednog od onih koji upozoravaju na “novu fazu” u ukrajinskom ratu koja će vjerovatno uključivati teže borbe.

Douglas smatra da je još zanimljivije to što se zapadni čelnici pripremaju za dugotrajan sukob jer su male šanse da će Putin požuriti s prekidom vatre, nezavisno od gubitaka na bojnom polju i sve većim izazovima u Rusiji.

“Putinovo porijeklo uključuje predispoziciju za korišćenje terorizma kao oruđa”

Rastuće troškove Putin neće moći izdržati na duge staze. Zapad mora da prizna da Putin nije onaj koji održava status quo ili igra po tuđim pravilima. No on nije ni samoubilački tip ako dođe do eskalirajućeg pritiska. London smatra da budućnost zavisi o preciznom odmjeravanju Putinovih namjera kroz njegov način razmišljanja i svjetonazor, a ne kroz zapadni.

Putin je bivši oficir KGB-a koji je tokom hladnog rata postao punoljetan. Pokušaj da ovaj sukob pretvori u sukob civilizacija nije bio emocionalno težak za Putina. Putinovo porijeklo uključuje predispoziciju za korišćenje terorizma kao oruđa, navodi CNN.

“Putina treba razumjeti iz njegove perspektive”

Putin je vjerovao da su SAD i njegovi saveznici htjeli promovisati sopstene vrijednosti i interese na račun Rusije. Tome je svjedočio tokom raspada Sovjetskog Saveza i “bipolarnog svjetskog poretka” koji je poznavao. Stoga Putinov put zbog onoga što se događalo unazad 20 godina ne bi trebao biti iznenađenje. Bivši šef CIA-e London navodi da Putina treba razumjeti iz njegove perspektive, a ne vlastite.

“Važno je da demistificiramo njegove odluke razumijevanjem da je njegov način razmišljanja proizvod rasističkog, elitističkog i ksenofobičnog iskustva KGB-a iz doba hladnog rata. Proveo sam cijeli život u špijunskim rovovima vodeći obavještajne operacije protiv Putina i njegove braće iz KGB-a, FSB-a i SVR-a. Moji susreti nude različite poglede na situaciju.

Kao šef CIA-e povremeno sam se morao sukobljavati s agresivnim ruskim obavještajnim oficirima koji su se usredsredili na pripadnika američke zajednice. Najviše mi se isplatilo ono što sam otkrio tokom tajnog zadatka, daleko od pogleda javnosti. Jedan ruski obavještajac, Putinov savremenik, stariji od mene u to vrijeme, rekao je zašto brani sistem svoje zemlje. Objasnio je da moskovski autoritarni model nagrađuje konformizam i vjernost te koristi eliti. Proletarijat je profitirao u zamjenu za bespogovornu, lojalnu službu.

Čitaj još:   NENAD ČANAK: „Vučić će sam da se distancira od Dodika, DODIK JE PRIPREMIO BIJEG IZ BIH…”

Špijun veteran je prikazao strukturu koja je bila neobičajno ocrtana duž linija sistema društvene i ekonomske distribucije. Njegov je sistem, tvrdio je, učinkovitiji i pravedniji od sistema korumpiranog i haotičnog Zapada”, napisao je Douglas London za CNN.

“Putin vjeruje da je Ukrajina dio Rusije”

London navodi da je upravo Putin utjelovljenje takvog mentaliteta i da se čini kao da je Machiavellijevu izjavu da “cilj opravdava sredstvo” shvatio bukvalno. Putin vjeruje da je Ukrajina, kao i druge bivše sovjetske države, istorijski osvojeni dio Rusije. “On je morao vjerovati u to”, piše London.

“Stanovništvo tih teritorija, iako u njegovim očima etnički i socijalno inferiorno u odnosu na Ruse, su ruski građani i kmetovi. Njihovo dehumanizovanje, kao i prijetnje iznutra, omogućavaju korištenje čistki, gladovanja i koncentracionih logora kakve je bez oklijevanja koristio Josef Staljin. Zastrašujuće, Putinova sposobnost da dehumanizuje ljude kao izdajice koje se moraju prilagoditi, preodgojiti ili nasilno ukloniti nije jedinstvena samo za njega”, piše London za CNN.

“Putin pati od oholosti moćnih”

“Takvo ponašanje smatramo zastranjenjem. Trebali bismo prepoznati njegov stav kao odraz mentaliteta ukorijenjenog u istorijskim nepravdama kojima on i oni iz njegove generacije vjeruju da je Rusija bila podvrgnuta. Znajući to, Zapad bi trebao biti odlučan da ne dopusti trajanje ukrajinskog sukoba u nedogled s Putinom koji vodi rad iscrpljivanja.

Iako nije svjesno nepromišljen, Putin pati od oholosti moćnih. Ako je poput ostalih ruskih obavještajnih oficira koje poznajem, Putin će vjerovatno biti prirodno defenzivan kada ga ospore, vjerujući da su njegovi zaključci proizvod intenzivnog proučavanja, stručnosti i ličnog iscrpnog testiranja. Alternativni stavovi znače nepoštovanje. Moraće doći do spoznaje da mora sam smanjiti svoje gubitke, ali Putin će do tada shvatiti da su inteligencija, procjene i istina na kojoj je napravio svoju računicu i planove za invaziju bili pogrešni.

Čitaj još:   Biserko: Sve Vučićeve odluke su u dogovoru sa Kremljom...

Ograničavanje Putina zahtijeva budnost i proračunate rizike. Što više prijeti, to je više slabiji. Kada je Putin u poziciji snage, ne mora blefirati, nego jednostavno djeluje kako bi iskoristio svoju prednost. Ako pregovori nude mogućnost dogovora, oni će biti obvezujući samo koliko i prevladavajuće okolnosti te će zahtijevati dugoročnu kampanju ne bi li se održao pritisak da se Putin ograniči”, analizira bivši šef CIA-e.

“Putin će testirati naše granice”

Douglas London navodi da opasnost dolazi od iscrpljenosti javnosti i političkog samozadovoljstva koje bi moglo nastati kada se Ukrajina povuče s naslovnica. On tvrdi da držati Putina pod kontrolom znači sjećati se prošlosti.

“Mir će zahtijevati budnost i dosljednost u iskorištavanju opipljivih posljedica agresije. Putin će testirati naše granice, ali napraviće i kompromis iz nužde. Ono što Putin neće učiniti jeste reformisati ili napustiti svoju viziju. Zato je imperativ da pogledamo svijet kroz njegove oči”, napisao je London za CNN.

izvor: standard.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more