IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Kolona ruskih vojnih vozila snimljena na putu prema finskoj granici… (foto, video)

Snimak koji je objavljen na internetu, prikazuje kolonu ruskih vojnih vozila koja se kreće prema granici s Finskom, zemljom koja ozbiljno razmiššlja o pristupanju NATO savezu…

HELSINKI: Svijet, Crna Hronika, vijesti, srijeda 13. 04. 2022… 00: 38… Kolona ruskih vojnih vozila snimljena na putu prema finskoj granici… (foto, video)

U snimku, koji je na Tviteru objavio korisnik OSINTdefender, čini se da su u pitanju vozila K-300P Bastion-P, koji su raketni sistemi za obalsku odbranu.

Pred kraj videosnimka od 43 sekunde, osoba koja drži kameru fokusira se na ulični znak koji daje upute za Helsinki, glavni grad Finske.

Otkako je postavljen, snimak je pregledan oko 465.600 puta, a komentatori tvrde da je mogao da bude podijeljen kao dio ruske propagande, piše Newsweek.

Video je podijeljen na društvenim mrežama samo nekoliko sati nakon što je Rusija upozorila svog zapadnog susjeda da ne ulazi u NATO.

Čitaj još:   BIH: RAVNOGORSKI POKRET IZAZIVAO MRŽNJU I RAZDOR, PODIŽEMO OPTUŽNICU

Prema američkim zvaničnicima koje citira londonski The Times, Finska će nastojati da se pridruži NATO-u već ovog ljeta.

Zvaničnici Estonije i Velike Britanije su ranije rekli za Newsweek da je izvještaj tačan. Estonski zvaničnik je rekao da su Švedska i Finska prošle sedmice učestvovale na sastanku NATO-a.

Finska, koja je stekla nezavisnost od Rusije u decembru 1917. godine, dugo se opirala pridruživanju savezu – čak i na vrhuncu Hladnog rata.

Generalni sekretar NATO- a Jens Stoltenberg rekao je za CNN ranije ovog mjeseca da je na kraju na Finskoj da li će se pridružiti alijansi ili ne.

Čitaj još:   Carinici na prelazu Gradina: Zaplijenili, jastuk pun eura turskom državljaninu... (foto)

izvor agencije

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more