IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SPORAZUM SDP- a i URE: Reforma službi bezbjednosti, preispitivanje odluka Vlade, popis u skladu sa evropskim standardima…

Nakon što je lider Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević juče potvrdio da im je u manjinskoj Vladi ponuđeno potpredsjedničko mjesto i dva ministarstva, Antena M objavljuje šta piše u usaglašenom sporazumu te stranke sa Građanskim pokretom URA.

Sporazumom o parlamentarnoj podršci i političkim prioritetima 43. Vlade se iskazuje potpuna i nedvosmislena posvećenost usklađivanju politike sa EU i NATO, vrijednostima zapisanih u Ustavu CG i potrebi deblokade procesa EU integracija.

Takođe, jasno se osuđuje agresija Ruske Federacije na Ukrajinu, a potpisnici Sporazuma obavezuju da će predložiti u Skupštini usvajanje posebnog akta – Rezolucije povodom ruske agresije. Navodi se i obaveza dosljednog sprovođenja svih EU,NATO i UN politika u odnosu na ovo pitanje.

U okviru temeljnih principa saradnje, pored privrženosti ustavnim vrijednostima građanske i sekularne države, posebno je interesantna i stavka vezano za antifašizam i protivljenje istorijskom revizionizmu.

Jačanje saradnje u okviru NATO pakta čiji je Crna Gora član takođe je eksplicitna obaveza i jedan od temeljnih principa djelovanja Vlade.

Deblokada pravosuđa i izbor najviših funkcija u tom segmentu, zakon o porijeklu imovine, izmjene zakona o morskom dobru, izborna reforma, uskladjivanje zakona sa standardma Evropske i Venecijanske komisije neke su od ključnih prioriteta rada nove Vlade, koje se navode u Sporazumu.

Čitaj još:   NOSILAC LISTE URA LUKA Rakčević: DRITANOV POLTRON, vječiti student, vozio šefa na sastanak...

Sporazum predviđa i jasnu obavezu preispitivanja svih nezakonitih i spornih odluka prethodne Vlade, posebno u oblastima resora kojim je rukovodila Vesna Bratić– prosvjeta i kultura, gdje se traži i “revizija zatečenog stanja”.

Zahtijeva se i “reforma službi bezbjednosti” čime se jasno identifikuju problemi u ovoj oblasti i iskazuje politička volja da se oni rješavaju.

Pitanja rješavanja ugovornog odnosa sa vjerskim zajednicama, popisa i regionalnih inicijativa koja se navode u Sporazumu će se rješavati, tj. odluke o njima donositi dvotrećinskom većinom svih članova Vlade.

Potpisnici Sporazuma se obavezuju da će nastojati da se zakoni ili odluke od posebnog značaja predlažu/usvajaju uz što širi konsenzus na Vladi. Slična odredba je postojala u Sporazumu o Vladi izbornog povjerenja iz 2016.

Potpredsjednici Vlade će biti zaduženi za odgovarajući resor u Vladi i u skladu sa tom raspodjelom predsjedavaće Vladinim komisijama– političkog sistema i pravosuđa i ekonomske politike.

izvor: redakcija pobjede.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more