IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

“OPERACIJA BELVEDER“: Policijska bajka o dronu sa eksplozivom…

Optužbe da su organizatori građanskog otpora namjeravali da ‘dronom sa kilo eksploziva’ unište helikopter koji je prevozio velikodostojnike ‘Crkve Srbije’ na ustoličenje u Cetinjski manastir proizvod su konstrukcije dvojice policajaca iz Odjeljenja bezbjednosti Cetinje, a koju Uprava policije, ni operativni komandanti policijske akcije Miloš Rakonjac i Dragan Jokić nijesu ni razmatrali 5. septembra ujutro, jer su je smatrali neistinitom.

Policijski i tužilački spisi o dešavanjima na Cetinju 3, 4. i 5. septembra, u koje je Pobjeda imala uvid, nedvosmisleno potvrđuju neosnovanost prijava protiv aktera građanskog otpora.

NEOSNOVANA PRIJAVA

Uprkos tome, u policijskoj krivičnoj prijavi protiv Nenada Nena Kaluđerovića– na osnovu koje je uhapšen 7. oktobra prošle godine, kojom se sumnjiči za krivično djelo terorizam po članu 447 Krivičnog zakonika– navodi se, isključivo na osnovu mjera tajnog nadzora, da je ,,osumnjičeni imao namjeru da ne dozvoli ustoličenje mitropolita Joanikija u Cetinjskom manastiru“, te da je ,,u telefonskoj komunikaciji sa više lica od istih tražio da ne idu na glavni gradski trg i da se ne primiču helikopteru jer ima dron sa eksplozivom i da neće dozvoliti da se helikopter sa sveštenim licima spušti na Cetinje“.

Već iz citata se uočava nelogičnost policijske prijave protiv Kaluđerovića: ako je imao namjeru da ne dozvoli ustoličenje i sruši helikopter još u letu, zašto bi onda poručivao svojim drugovima da se ne primiču helikopteru– koji je već sletio i pod zaštitom je crnogorske policije?

Ta nelogičnost je možda i namjanji problem: policiji koja je podnosila krivične prijave nedostajali su ključni elementi o kojima tužilaštvo može da odlučuje– dokazi.

U krivičnoj prijavi protiv Kaluđerovića ukazuje se na namjeru da se iskoristi dron, a ni letilica ni famozni ,,kilogram eksploziva“– nikada nijesu evidentirani u posjedu Kaluđerovića ili neke druge osobe, niti u brojnim policijskim izvještajima. Ne pominju se ni u specijalnom izvještaju Uprave policije od 21. septembra.

Da sve bude interesantnije, pomoćnik direktora Uprave policije Miloš Rakonjac, koji je operativno rukovodio operacijom prebacivanja velikodostojnika Crkve Srbije, priče o dronu ocijenio je kao obične glasine koje su, prema njegovom sudu, poslužile policijskim pilotima da odbiju naređenje da obave let 5. septembra!

– U vezi sa slijetanjem helikoptera bio sam u komunikaciji sa Peković Milošem i Knežević Petrom, policijskim službenicima, kao i sa Jokić Goranom i niko od njih nije izdao upozorenje da je viđen dron u vazduhu– svjedočio je Rakonjac, nakon cetinjskih događaja. 

Specijalno državno tužilaštvo odbacilo je krivičnu prijavu protiv Kaluđerovića za terorizam.

– Nalazim da nema osnovane sumnje da je prijavljeni izvršio krivično djelo terorizam iz čl. 447 st.2 u vezi st.1 tač 1 KZ CG, niti bilo koje drugo krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti– konstatuje, između ostalog, Specijalno državno tužilaštvo, kojim je tada rukovodio Milivoje Katnić, u dopisu Upravi policije.

Otkud onda policijska bajka o dronovima?

,,UKAZANJE“ DRONA 

Spisi predmeta ,,Belveder“, u koje je Pobjeda ima uvid, navode na zaključak da je priča o dronu sa ekplozivom, koji se pominje u transkriptima prisluškivanih razgovora, upotrijebljena očigledno sa zlokobnom namjerom da se kriminalizuju učesnici građanskog otpora. Iako je krivična prijava protiv Kaluđerovića odbačena, jer je on detaljno opisao da je pominjan famozni dron sa „kilom eksploziva“ kao način distrakcije policijske pažnje jer su znali da su prisluškivani, u spisima koji su Specijalnom tužilaštvu dostavljeni na ponovno ocjenjivanje upravo je taj dron, koji niko nije vidio, jedan od ključnih „dokaza“ da je pripremana krvava teroristička akcija. 

U ,,Posebnom izvještaju sa analizom postupanja službenika Uprave policije, u cilju obezbjeđenja i uspostavljanja narušenog javnog reda i mira na Cetinju u periodu 4 – 5. 9. 2021. godine“, koji je urađen samo devet dana poslije ustoličenja, ni na jednom mjestu se ne pominje upotreba ili namjera upotrebe drona sa eksplozivom.

Samo se jednom rečenicom, na osmoj strani, konstatuje da je „uzet u obzir operativni podatak da postoji mogućnost ugrožavanja helikoptera nakon slijetanja“ i da su preduzete aktivnosti, prvenstveno specijalnih jedinica da se „pomenuti rizik umanji odnosno eliminiše“. I samo to. 

Izvještaj su sačinili ljudi koji su na terenu rukovodili policijskom akcijom: Goran Jokić, rukovodilac operativnog štaba, Dragan Gorović, v. d. pomoćnika direktora, Dejan Knežević, v. d. direktora, Miloš Rakonjac, v. d. direktora, Dragan Klikovac, v. d. direktora i Saša Mašković, v. d. direktora i očigledno je da ovom operativnom podatku nijesu dali važnost u izvještaju.

Čitaj još:   Novi Pazar: Kurban Bajram- namaz klanjan u Stambol džamiji... (foto, video)

A teško da bi tako važna informacija bila do te mjere marginalizovana u ovakvom dokumentu da su je smatrali ozbiljnom.

Priča o dronu sa eksplozivom naknadno je ubačena u policijske spise. Za to postoje i dokazi. Tek 28. septembra u spisima za tužilaštvo pojavljuje se policijska službena zabilješka u kojoj se navodi da su dvojica policajaca – Zoran Bašanović i Darko Pajović – vidjeli dron na Cetinju 5. septembra, oko 7 sati i 40 minuta?!

Prema njihovom naknadnom izvještaju, preko radio-veze dobili su informaciju da se ,,u blizini Manastira, tačnije na lokalitetu crkve Ćipur, nalazi bespilotna letilica koja je dolećela iz pravca grada“. Tvrde da su, odmah nakon te dojave, izašli na teren i vidjeli dron ,,koji se kratko zadržao iznad crkve Ćipur“, a nakon toga se letilica ,,vratila nazad prema centru grada odakle je doletjela“.

Prije i poslije ovog ,,ukazanja“, famozni dron niko nije vidio, ali je, bez obzira na to, bio okosnica krivične prijave protiv Nenada Kaluđerovića kada je uhapšen 7. oktobra prošle godine?!

Tako su dron i „kilo eksploziva“ upleteni i u zvanične spise Osnovnog državnog tužilaštva Cetinja, a osim na Nenada Kaluđerovića, odgovornost je prebačena i na građanskog aktivistu Predraga Vušurovića, te Predraga Kaluđerovića.

Ovaj poznati građanski aktivista i dvojica njegovih sugrađana sumnjiče se da su, u kriminalnoj organizaciji koju je, kako su pokušali da dokažu, oformio Veselin Veljović, imali ključne uloge za dron.

Vušurovića sumnjiče da je trebalo „da pripremi dron sa kilo eksploziva i donese odluku o aktiviranju eksplozivne naprave u cilju sprečavanja helikoptera da sleti u blizini manastira sa štićenim ličnostima“?! Policija ne pojašnjava otkud mu iskustvo sa upotrebom eksploziva, kada je obučavan za terorističku akciju i kako su, preslušavanjem sadržaja četiri (!) presretnuta razgovora, od Vušurovića ,,stvorili“ fanatičnog ekstremistu spremnog da likvidira ljude?!

Predraga Kaluđerovića terete da je „uključen u donošenje odluke za primjenu drona sa kilo eksploziva“…

Da li je ovđe riječ o klasičnom podmetanju dokaza koji su mogli da budu temelj optužbi za teška krivična djela? 

PAKOVANJE „DOKAZA“

Policija i operativci Agencije za nacionalnu bezbjednost, potpomognuti zahtjevima premijera Zdravka Krivokapića i vicepremijera Dritana Abazovića, nikako nijesu htjeli da se liše zastrašujuće priče o terorizmu, a ona je bila održiva jedino uz „dron sa kilo eksploziva“ koji je trebalo da sruši helikopter i ubije Joanikija Mićovića i Porfirija Perića, uz njih i crnogorske i srpske specijalce i agente koji su ih obezbjeđivali?!

Baš ovakva najava krvoprolića vlastodršcima je bila važna, kako bi građanke i građani Crne Gore svoje sugrađanke i sugrađane okupljene u crnogorskoj prijestonici percipirali kao opasne teroriste i radikalne ekstremiste.

Zanimljiva je i činjenica da u spisima tužilaštva čovjek kojeg sumnjiče za organizaciju čitavog događaja – Veselin Veljović– nijednim dokazom nije doveden u vezu sa navodnim dronom i eksplozivom, te planom da Mićović, Perić, specijalci i agenti budu pobijeni?! Samo se na početnim stranicama predmeta navodi kako se peta faza plana koji je Veljović, kako tvrde, osmislio „odnosila na upotrebu vatrenog oružja i aktiviranje eksplozivnih naprava protiv službenika policije i radi sprečavanja prevoza i prizemljenja helikoptera u kojem se nalaze štićene ličnosti“.

TRANSKRIPTI RAZGOVORA

U tužilačkim spisma, u transkriptima razgovora, navodi se kako je Nenad Kaluđerović, 5. septembra, poslije pet sati ujutro, dao uputstva ljudima da se ne približavaju Manastiru, „odnosno helikopteru jer je spreman dron sa kilo eksploziva“.

Dakle: onaj kojeg pokušavaju da okrive da je bio zadužen da pripremi dron i donese odluku o aktiviranju eksplozivne naprave– Predrag Vušurović– za ovako užasnu optužbu tereti se na osnovu samo četiri presretnuta telefonska razgovora sa Predragom Kaluđerovićem, koji ništa ne dokazuju.

U transkriptu razgovora, koji je trajao nepun minut, 5. septembra, u 5.31, Vušurović pita Kaluđerovića đe je, je li dobro i u jednoj rečenici pominje Manastir: „Samo znači zbog Manastira i zbog toga one igračke“…

Vušurović je Kaluđerovića opet nazvao u 5.59 i u tom razgovoru je, prema mišljenju istražitelja, izrekao ključnu rečenicu zbog koje ga valja optužiti– kazao je: „Samo pazi ono u slučaju da doleti“…

Čitaj još:   MILO Đukanović: CRNA GORA jeste mala ali je posvećenost zajedničkim ciljevima VELIKA

U 7.13 Kaluđerović je pozvao Vušurovića da mu javi da je viđeno pet crnih džipova bez tablica, a sljedeći razgovor obavili su u 7.30 kada kratko razgovaraju o stanju na barikadama i Vušurović predlaže da se prebace na „sigurnu vezu“.

Toliko od čovjeka koji je, kako smatraju istražitelji, trebalo da odluči o životu i smrti velikodstojnika Crkve Srbije i njihove policijske pratnje u helikopteru?!

Za Nenada Kaluđerovića pišu da je planirao napad na helikopter upotrebom drona i eksploziva, što, navode dalje, nije sprovedeno u djelo. Ne pominje sa da je ovih optužbi već oslobođen, u prethodnom postupku pred Specijalnim tužilaštvom?!

Ponavljaju presretnute razgovore, navodeći kako je pozvao ljude da se ne primiču Manastiru i helikopteru jer je spreman dron sa kilo eksploziva.

Izdvajajući njegove razgovore, koji su ključni, netačno pišu da ga je Vušurović nazvao 5. septembra u 5.59 da ga izvijesti o stanju na terenu i podsjeti ga da „čuva ono“ ako helikopter doleti.

U jednom od razgovora Saša Martinović, u 8.36, rekao je Kaluđeroviću da je Mićović „sletio normalno helikopterom“, a poslije nekoliko sekundi da je „Peđa Vušurović dozvolio da prođu“…

Kaluđerović mu je u tom razgovoru rekao da je policija dobila odobrenje da upotrijebi bojevu municiju i kazao mu da svi idu kući, ističući: „…nećemo da ginu Crnogorci, a njima na obraz“, na što mu Martinović kaže: „Tako je“…

U spisima nema presretnutih razgovora o nabavci drona ili eksploziva, iako su svi sumnjivi Agenciji za nacionalnu bezbjednost i Upravi policije, prisluškivani i praćeni još od početka avgusta, odmah pošto je Crkva Srbije obavijestila crnogorske vlasti o namjeri da će po svaku cijenu svog mitropolita Joanikija Mićovića ustoličiti u Cetinjskom manastiru 5. septembra.

Kaluđerović pojasnio da je priča o dronu bila zaštita da građani ne krenu u Manastir

U rješenju o odbacivanju policijske krivične prijave protiv Nenada Kaluđerovića on je precizno objasnio zašto su demonstranti posegnuli u telefonskim komunikacijama za pričom o „dronu sa kilo eksploziva“ kojim će napasti helikopter.

Kaluđerović je rekao da je 5. septembra ujutro „jednom momku telefonom rekao da posjeduje dron sa eksplozivom“, ali kako bi odvratio demonstrante, koje je policija rastjerala sa barikade na Adžića krivini, i koji su se vraćali prema gradu, da se zapute ka Cetinjskom manastiru. Kazao je da je to uradio kako bi spriječio žrtve, jer je „imao određenih saznanja da se u Manastiru nalaze ljudi koji su spremni da izazovu krvoproliće i snajperisti koji su planirali da pucaju na sveštena lica“.

Bio je decidiran da niti ima dron, niti njime umije da upravlja.

Objašnjavajući presretnutu komunikaciju sa Brankom Martinovićem objasnio je da je ovaj stalno pominjao helikopter i da treba da se ide na Manastir, zbog čega mu je on kazao „da se tamo ne primiče“, jer postoji eksploziv.

Naglasio je i da je priča o dronu sa eksplozivom uspjela i ljudi se nijesu zaputili ka Manastiru. 

izvor: standard.me

DA LI Crna Gora, postaje azil za bogate…

Vlada Crne Gore je na poslednjoj sjednici donijela odluku o sticanju crnogorskog Read more