IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ABAZOVIĆ: Crna Gora je spremna da dobije 43. Vladu, podržava je 46 poslanika… (foto, video)

Mandatar obavijestio Skupštinu o spremnosti da se formira 43. Vlada Crne Gore…

PODGORICA: Crna Gora, Ekonomija, Vijesti, srijeda 20. 04. 2022… 10: 54… ABAZOVIĆ: Crna Gora je spremna da dobije 43. Vladu, podržava je 46 poslanika… (foto, video)

Crna Gora spremna da dobije novu vladu, saopštio je danas mandatar za sastav 43. Vlade Dritan Abazović.

“Došli smo do rješenja. Ideja je da Crnu Goru odblokiramo i umjesto haosa izaberemo funkcionalne institucije. Da dobijemo stabilnost, pomirenje umjesto svađe. Nismo protiv izbora, ali jesmo protiv izbora bez institucija. Moraju prvo profunkcionisati institucije”, rekao je danas prilikom obraćanja javnosti Abazović.

On je predstavio prioritete buduće vlade, i naglasio da se mora raditi na dva prvca.

“To su široki politički dijalog, dogovor oko izbroa najviših pravosudnih funkcija, usklađivanje zakonske regulative pravosuđa sa EK, zakon o prijekliu imovine, zakon o morskom dobru, izborna reforma, profesionalizacija Državne izborne komisije, revizjja stanja u prosvjeti i preipsitivanje svih kadrovskih rješenja, preispitivanje kadrovskih odluka svih prethodnih vlada, dalji nastavak reformi službi bezbjednosti, predlaganje zakona o popisu”, poručio je Abazović.

Prema njegovim riječima, politički prioriteti su borba protiv korupcije i kriminala, obnova pregovaračke strukture, stvaranje ambijenta za nove investicije i zaustavkjanje odlaska postojećih, regulisanje ugovornog odnosa sa vjerskim zajednicama.

“Priprema i realizacija turističke sezone, nastavak reforme javne uprave, donošenje prostornog plana, ravnomjerni regionalni razvoj, prečićavanje biračkog spiska”, nabrojao je Abazović.

On smatra da sa malo mudrosti i dobre volje i ljubavi prema Crnoj Gori možemo postojeću situaciju okrenuti u svoju korist.

“Nova vlada će počivati na dva stuba i to su vladavina prava i ekonomski razvoj. Moramo biti zemlja otvorena za nove investicije, i razvijati IT sektor. Stoga, mislim da će ova vlada biti pdoržana od 46 poslanika. Nismo uspjeli da dođemo do čarobne brojke od 49. To ne znači da su vrata bilo kome zatborena. Premijer ostaje otvoren da povede politički dijalog sa svima. Premijer će pokušati da obezbijedi da se čuju svi glasovi. Vlada će imati 20 ministara, ali 18 ministarstava. Biće dva ministra bez portfelja i četiri potpredajednika”, kazao je Abazović.

Čitaj još:   HOROR MOSTARSKIH HULIGANA: Udarali na ANTIFAŠISTE, poletjele baklje, kamenice i flaše, intervenisali specijalci... (foto i video)

Odgovarajući na pitanje zašto nije danas izašao sa spiskom danas Abazović je rekao da spisak ministara ima, ali da su se neki organi partija održali juče a neki danas.

“Premijer ima obavezu da sa svima još jednom razgovara. Kada budemo imali tačan datim sjednice Skupštine biće saopštena sva imena. Ne mogu još da kažem da li će sjednica biti održana sljedeće srijede ili četvrtka. Neka ministarstva bila su preglomazna u 42.vladi. Ova vlada bi trebalo da ima kraći mandat od uobičajenog. Svi bi trebalo da povećaju svoju efikasnost”, naveo je on.

Komentarišući ostavku Strahinje Bulajiću  radi se o časnom i poštenom čovjeku, a da je današnji čin to pokazao.

“Treba da se odblokira Skupština”, ponovio je on.

Iako će 43. vlada imati više resora Abazović misli da dodatni resori neće dodatno koštati građane.

“Postojeći budžeti ministaratva će se raspodijeliti”, dodao je Abazović.

Mandatar naglašava da je ponosan što imamo saradnju partija koje do sada nijesu sarađivale.

“Bilo je svega. Bilo je riječi zašto dva mjeseca nemamo vladu, a u lokalnim upravama za toliko ne može se sastaviti vlast. Hoću da pokušam da uđem u svačije cipele i vodim tolerantnu politiku. Najvažnija državna pitanja donosiće se kvalifikovanom većinom. Stvara se dramatizacija oko inicijative Open Balkana, Popisa i Temeljnog ugovora. Pita li neko da neku od značajnih lokacija ustupiti na koncesiju, i mnogo drugih pitanja važnih. Kvalifikovana većina je 2/3, ili ako ne može tako, onda 3/5”, poručio je Abazović.

On tvrdi da nema ambiciju da se preglasava na vladi, jer je kako je rekao, vidio kako to izgleda u odlazećoj vladi.

“Oko svih pitanja važnih za ovu državu imamo široki konsenzus”, rekao je Abazović.

Izjavu predsejdnika države Mila Đukanovića da se formiranjem manjinske vlade DPS vraća na vlast Abazović he to komentarisao riječima: “U početku je bilo evo URA sa pet odsto diktira sve u Crnoj Gori, pa bilo isto to za SNP, pa onda SDP… ko god tako treba da istupi pred biračima nemam ništa protiv”.

Čitaj još:   U SUSRET RAMAZANU: Kako se organizovati tokom svetog mjeseca... (foto)

“Ne smeta mi. Ja gledam proces. Kako će ko da komentariše, legitimno je pravo svakoga. Ne vidim problem da DPS dobije dio funkcija po dubini. Ne možemo da šikaniramo ljude. Ne može da se javna administracija zatvori za bilo koga. Samo manjinska vlada može da izvede depolitizaciju”, poručio je on.

O hapšenju Medenice

“Kada smo pričali o ruci pravde jedan dio stanovništva nije vjerovao drugi se podsmijavao, a neki se zabrinuli. Gorinu dana nakog toga, došli smo u stiaciju da je prva kategorija počela da vjeruje drugoj nije smiješno”, istakao je Abazović. (Miraš Dušević)

izvor CdM.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more