IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

EU ima devet zahtjeva za građane: Kako se riješiti ovisnosti o RUSKIM ENERGENTIMA…(foto, video)

“Kad bi svi građani EU slijedili plan u devet tačaka, pod nazivom Playing My Part, to bi uštedjelo dovoljno nafte za punjenje 120 supertankera i dovoljno prirodnog plina za grijanje gotovo 20 miliona domova”, objavila je Evropska komisija…

BRISEL: Svijet, Ekonomija, Vijesti, petak 22. 04. 2022… 12: 54… EU ima devet zahtjeva za građane: Kako se riješiti ovisnosti o RUSKIM ENERGENTIMA…(foto, video)

Evropska unija pozvala je ljude da manje voze, isključe klima- uređaje i rade od kuće tri dana u sedmici kako bi se smanjilo oslanjanje na rusku naftu i plin.

Evropska komisija kaže da bi mjere, izrađene u suradnji s Međunarodnom energetskom agencijom, uštedjele kućanstvima u prosjeku oko 500 eura godišnje.

“Kad bi svi građani EU slijedili plan u devet tačaka, pod nazivom Playing My Part, to bi uštedjelo dovoljno nafte za punjenje 120 supertankera i dovoljno prirodnog plina za grijanje gotovo 20 miliona domova”, objavila je Evropska komisija.

“Ljudi širom Evrope pomogli su Ukrajini davanjem donacija ili izravnom pomoći izbjeglicama, a mnogi bi željeli učiniti više. Većina kućanstava također ima veće račune za energiju zbog energetske krize koju je pogoršao rat…

Čitaj još:   AZEM VLLASI: "Otvoreni Balkan bi bio otvoren i za ruski uticaj, Vučiću se ne žuri ka Evropskoj uniji"... (foto, video)

Korištenje manje energije nije samo neposredan način za Evropljane da smanje svoje račune već također podržava Ukrajinu smanjenjem potrebe za ruskom naftom i plinom, čime se pomaže u smanjenju tokova prihoda koji finansiraju invaziju”, dodaju.

Prema planu, smanjivanje termostata za samo 1°C uštedjelo bi oko 7% energije koja se koristi za grijanje, dok bi postavljanje klima- uređaja za 1 °C više moglo smanjiti potrošnju električne energije i do 10%.

Pozvali su građane da:

  • smanje grijanje zimi, a ljeti manje koriste klima- uređaje,
  • podese postavke bojlera,
  • ekonomičnije koriste automobil,
  • smanje brzinu na autocestama, s isključenim klima-uređajem u automobilu,
  • nedjeljom u velikim gradovima ostave autoobil kod kuće,
  • kratka putovanja obavljaju pješačenjem ili biciklom umjesto vožnje,
  • koriste javni prijevoz,
  • koriste voz umjesto aviona…

izvor agencije

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more