IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PARIZ: Istorijski izbori u Francuskoj, konačni okršaj Makrona i Le Pen… (foto, video)

Pravo glasa imao oko 49 miliona Francuza, koji će izaći na birališta otvorena od 8. 00 do 20. 00…

PARIZ: Svijet, Zanimljivosti, Vijesti, nedelja 24. 04. 2022… 11: 54… PARIZ: Istorijski izbori u Francuskoj, konačni okršaj Makrona i Le Pen… (foto, video)

Francuzi u drugom krugu predsjedničkih izbora biraju šefa države, a prema anketama favorit je dosadašnji predsjednik, centrista Emanuel Makron u odnosu na liderku ekstremne desnice Marin Le Pen.

Odmah posle zatvaranja biračkih mjesta očekuju se prvi rezultati izlaznih anketa koji su često pouzdan pokazatelj zvaničnih rezultata.

Bez obzira na ishod izbora, glasanje će imati i istorijsku dimenziju.

Ukoliko pobijedi, Makron će postati treći predsjednik koji je osvojio zaredom dva mandata, posle socijaliste Fransoa Miterana koji je imao dva sedmogodišnja mandata (1981-1995) i desničarskog predsjednika Žaka Širaka koji takođe imao dva mandata, jedan sedmogodišnji i drugi petogodišnji (1995-2007).

Čitaj još:   MILA Kasalica: Pokisli premijer više govori o spektakularnosti, nego o tome što je postigao

Ukoliko pobijedi Le Penova, postaće prva žena predsjednik i prvi lider ekstremne desnice na vlasti.

Kampanja za oba kruga izbora održana je u svijetlu brige građana o kupovnoj moći, epidemije korona virusa i rata u Ukrajini. Na spoljnopolitičkom planu, predsjednički izbori biće održani u sklopu francuskog šestomjesečnog predsjedavanja Savjetom Evropske unije.

Analitičari smatraju da bez obzira na ishod glasanja, u junu slijede parlamentarni izbori koji bi mogli da budu ocijenjeni kao “treći krug” predsjedničkih izbora, jer se ne zna da li Makron ili Le Penova mogu da osvoje većinu u parlamentu.

izvor agencije

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more