IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MOSKVA: “Putin zna da Srbija šalje municiju Ukrajini…” (foto, video)

Prema navodima američkog lista Njujork Tajms, američki dobavljači naoružanja već duže vrijeme sarađuju sa fabrikama municije u istočnoj Evropi kako bi pomogli ukrajinskoj strani u ratu. Jedna od zemlja iz kojih dolazi oružje na front je i Srbija…

NJUJORK: Svijet, Crna Hronika, Vijesti, utorak 26. 04. 2022… 00: 34… MOSKVA: “Putin zna da Srbija šalje municiju Ukrajini…” (foto, video)

U tekstu se navodi da je jedna od kompanija uključenih u pronalaženje fabrika koje mogu da proizvode “nestandardno” oružje i municiju Florida Ultra Defense, koja sarađuje sa proizvođačima oružja u Rumuniji, BiH, Srbiji, Slovačkoj, Češkoj i Bugarskoj.

O ovoj temi se takođe bavi i zagrebački Jutranji list, koji navodi da u čitavom poslu učestvuje kragujevačka “Zastava”.

Uloga Srbije u tom projektu je interesantna jer tako radi protiv Rusije posrednim slanjem oružja i municije Ukrajini. Ova informacija baca novo svetlo na proces pritiska na Beograd da uvede sankcije Moskvi.

Prodaja municije, a vjerovatno i drugog naoružanja za odbranu Ukrajine, mogući je faktor usporavanja izolacije Srbije zbog neusklađenosti spoljne politike.

Čitaj još:   ZIMA NA ČEKANJU: Vrijeme koje se očekuje u narednih nekoliko dana... (foto)

Moskva je svakako upoznata sa učešćem Srbije u naoružavanju Kijeva, ali je vjerovatno prinuđena da prihvati takvu igru jer je svjesna da ne može da zaustavi Aleksandra Vučića u ovom unosnom poslu- piše u tekstu, a koju analizira hrvatski “Jutarnji list”.Vladimir Putin FOTO: Shutterstock

Istovremeno, navodi se da je u toku je modernizacija ukrajinskog arsenala isporukom novih vrsta naoružanja po standardima NATO- a, kao i obuka ukrajinskih trupa.

Na neidentifikovanoj lokaciji u Poljskoj, ukrajinski artiljerci uvježbavaju upotrebu američkih haubica kalibra 155 milimetara dometa do 40 kilometara. SAD i partneri, nakon što su odbranili Ukrajinu od prvog ruskog napada, sada postepeno uvode “standardnu municiju”, u skladu sa standardima NATO- a,jer u tom slučaju smanjuje zavisnost od, recimo, Srbije, što je važno u svetlu očekivanog nastavka sukoba, i naknadnog uređenja bezbjednosne arhitekture u Ukrajini i Crnom moru- navodi se u tekstu Njujork Tajmsa.

izvor Direktno.rs

MOSKVA: SIJEVALE PESNICE NA TRIBINAMA, brutalna tuča navijača, “To je to, nema više…”

Fudbalska reprezentacija Srbije završila je učešće na Svjetskom prvenstvu porazom Read more