IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NOVI PAZAR: Korona je glavni razlog da li će, kuda i po kojoj cijeni ići učenici na maturske ekskurzije… (foto)

Pandemija je zantno nižeg intenziteta, zbog Kovid 19 nije bilo dovoljno vremena u mnogim školama da se organizuju tradicionalna putovanja…

NOVI PAZAR: Sandžak, Zanimljivosti, Vijesti, utorak 26. 04. 2022… 00: 34… NOVI PAZAR: Korona je glavni razlog da li će, kuda i po kojoj cijeni ići učenici na maturske ekskurzije… (foto)

Po preporuci Ministarstva obrazovanja, putovaće se po Srbiji iako je među đacima bilo interesovanja za odlazak u inostranstvo.

Cijene su uglavnom ujednačene, trodnevnu eksurziju plaćatai oko 12.000 dinara, a učenici Ekonomske škole će provesti četiri dana na eksurziji koja će ih koštati 19.900 dinara…

Novopazarske osnovne škole uglavnom su se odlučile da za učenike završnog, osmog, razreda organizuju ekskurzije u okviru kojih će obići gradove Vojvodine, Novi Sad, Suboticu, i poznate turističke destinacije Palić i Frušku Goru.

U gotovo svim školama koje smo kontaktirali rekli su nam da ekskurzija traje tri dana, sa dva prenoćišta, da je smještaj u hotelima sa četiri zvjezdice, sa obezbeđenim vodičima i plaćenim ulaznicama za obilaske muzeja i drugih ustanova.

Čitaj još:   NOVI PAZAR: Krizni štab bilo je grešaka i propusta, javnost mora znati istinu... (foto)

Trodnevni izlet malih maturanata roditelje će koštati oko 13.000 dinara plus za dnevnice nastavnicima koji će brinuti o učenicima, a o čijoj visini se izjašnjavaju u Savjetu roditelja.

“Cijena ekskurzije za naše osmake je 13.200 dinara plus 2.400 dinara na ime dnevnice nastavnicima. Slična je situacija i u ostalim školama”, rekao nam je direktor Osnovne škole “Bratstvo” Dejan Kulundžić.

Za razliku od osnovnih, srednje škole su odustale od organizovanja maturskih ekskurzija do kraja ove školske godine.

Praksa u Novom Pazaru je da srednje škole za učenike završnih razreda ekskurzije organizuju krajem septembra, što ove godine nije bilo moguće zbog epidemije korona virusa.

“Postoje minimalne šanse, ukoliko učenički parlament bude insistirao, da organizujemo ekskurziju do kraja ove godine, ali je to gotovo nemoguće, imajući u vidu koliko nam treba vremena i za sprovođenje tendera”, rekli su nam u Školi za dizajn.

izvor Danas.rs