IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NOVI PAZAR: Ni poslije dvije godine nije dobio svog zaštitnika građana “Ombubsmena”… (foto, video)

Iako je još prije pet godina tadašnjim Statutom predviđeno ustanovljavanje institucije Zaštitnika građana, a Skupština decembra 2020. usvojila odluku o raspisivanju konkursa, Novi Pazar još nije dobio lokalnog ombudsmana.

NOVI PAZAR: Sandžak, Zanimljivosri, vijesti, četvrtak 28. 04. 2022… 00: 34… NOVI PAZAR: Ni poslije dvije godine nije dobio svog zaštitnika građana “Ombubsmena”… (foto, video)

Odluka o raspisivanju konkursa, predlog opozicione Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka, jednoglasno je prihvaćena, čak 39 glasova bilo je za, bez uzdržanih i odbornika koji su bili protiv, čime su se, činilo se, stekli uslovi da se pokrene postupak izbora ombudsmana.

Odlukom su bili definisani rokovi od po 30 dana za raspisivanje i trajanje konkursa, kao i uslovi koje moraju ispunjavatai potencijalni kandidati za tu funkciju, visoko obrazovanje, pet godina radnog iskustva, kao i to da ne smeju biti članovi neke političke stranke.

“Predložili smo odluku za raspisivanje konkursa za lokalnog ombudsmana čime bismo omogućili transparentan izbor ovako bitne funkcije u gradu. Međutim, nijedan korak predviđen odlukom nije sproveden. U nekoliko navrata smo tražili izveštaj o sprovođenju donesenih odluka, ali nikada nismo dobili odgovor”, kazao je Emir Ašćerić iz SDA Sandžaka.

Čitaj još:   NOVI PAZAR: Preminula još tri pacijenta u Opštoj bolnici

Iz Odeljenja za skupštinske poslove su nam odgovorili da je predsednica lokalnog parlamena Anela Halilović Šemsović, postupajući po toj odluci, formirala komisiju za sprovođenje konkursa, ali da ona nije uspele da se sastane u predviđenom roku i obezbedi kvorum za rad zbog bolesti dva člana.

Objašnjavaju da je, kako je protekao rok predviđen odlukom usvojenom krajem 2020. godine, potrebno da Skupština donese novu odluku ili shodno odredbama člana 135. Statuta grada Novog Pazara izabere ombudsmana direktno, bez raspisivanja konkursa, u skladu sa zakonom i statutom, a na predlog ovlašćenog predlagača.

Kandidata za ombudsmana može predložiti odbornička grupa ili najmanje jedna trećina odbornika, a on se bira većinom glasova odbornika.

Član Gradskog veća Novog Pazara Mirsad Jusufović ranije je izjavljivao da pozicija ombudsmana sobom nosi ogromnu odgovornost u sistemu lokalne samouprave i da je on svakako neophodan ovom gradu i njegovim građanima.

“Izbor ombudsmana ne sme se obaviti političkim dogovorom, iako je taj postupak, na neki način, političko pitanje. Zaštitnik građana ne sme biti politički opredeljen i mora ispunjavati brojne, zakonom propisane, uslove. Nažalost, mi u Novom Pazaru nemamo veliki broj ljudi koji bi ispunjavali te uslove, a još manji je broj onih koji su politički neopredeljeni”, rekao je Jusufović.

Čitaj još:   Na mobilne telefone građana , stigao SMS sa ALARMANTNIM PODATKOM ... (foto)

izvor Danas.rs

Nebo nije granica za ljubav i podršku najmlađima

Nebo nije granica za ljubav i podršku najmlađima Učenici petog Read more