IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

BAJRAM U SARAJEVU: Pozetivna energija pred Begovom džamijom, radosna lica, čestitanje i bajram- banka za najmlađe… (foto, video)

Centralna bajramska svečanost Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini održana je u Gazi Husrev- begovoj džamiji u Sarajevu, gdje je bajramsku hutbu kazivao reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović…

SARAJEVO: BiH, Zanimljivosti, vijesti, ponedeljak, 02. 05. 2022… 09: 38… BAJRAM U SARAJEVU: Pozetivna energija pred Begovom džamijom, radosna lica, čestitanje i bajram- banka za najmlađe… (foto, video)

Muslimani širom svijeta danas proslavljaju prvi dan Ramazanskog bajrama.

Centralna bajramska svečanost Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini održana je u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, gdje je bajramsku hutbu kazivao reisu- l-ulema Husein ef. Kavazović.

Nakon bajram- namaza uslijedilo je tradicionalno bajramsko čestititanje.

Ko i svakog bajrama, namaz je u Begovoj džamiji klanjao predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, kao i Bakir Izetbegović, drugi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednik SDA, te drugi zvaničnici.

Čitaj još:   Vlada u tehničkom mandatu, organizuje popis stanovništva u Crnoj Gori: Politički interes prosrpskih partija... (foto, video)

Pred džamijom su, također tradicionalno, darivani najmlađi, a nakon međusobnog čestitanja vjernici su se razišli.

Ramazanski bajram slavi se tri dana.

Prvi dan Bajrama se provodi u krugu porodice, drugog dana se obilaze mezarja i taj dan se obilježava i kao Dan šehida, dok je treći dan predviđen za druženje s prijateljima i poznanicima.

izvor iBalkan.net

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more