IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SARAJEVO: Drugi maj 1992. godine, dan kada je odbranjena država Bosna i Hercegovina… (foto, video)

Tenkovi i oklopni transporteri tadašnje Jugoslovenske narodne armije zaustavljeni su nadljudskim naporima branilaca okupljenih u Teritorijalnoj odbrani RBiH, na Skenderiji, svega stotinjak metara od zgrade Predsjedništva RBiH…

SARAJEVO: BiH, Zanimljivosti, vijesti, ponedeljak, 02. 05. 2022… 09: 38… SARAJEVO: Drugi maj 1992. godine, dan kada je odbranjena država Bosna i Hercegovina… (foto, video)

Drugi maj 1992. godine jedan je od ključnih datuma u opstojnosti samostalne i nezavisne Bosne i Hercegovine. Otporom pripadnika Teritorijalne odbrane Republike BiH odbranjena je zgrada Predsjedništva BiH i spriječena je podjela glavnog grada.

Tenkovi i oklopni transporteri tadašnje Jugoslovenske narodne armije zaustavljeni su nadljudskim naporima branilaca okupljenih u Teritorijalnoj odbrani RBiH, na Skenderiji, svega stotinjak metara od zgrade Predsjedništva RBiH.

Jugoslovenska narodna armija je praktično bila vojska bez države koja se otvoreno stavila u službu Srpske demokratske stranke (SDS) i općenito srpske strane u ratovima devedesetih na Balkanu. Takva JNA (u tom momentu Vojska Jugoslavije) je sa srpskim paravojnim formacijama 2. maja 1992. godine pokušala zauzeti Predsjedništvo RBiH.

Agresorske snage su napale grad, zapaljena je zgrada Pošte na Obali Maka Dizdara, veći dio grada je ostao bez telefonskih veza. Pripadnici Teritorijalne odbrane BiH, zajedno sa Specijalnom jedinicom MUP-a, slabo naoružani i gotovo bez ikakvog iskustva, odbranili su tog dana Predsjedništvo BiH, dobili su prvu bitku za Sarajevo, za državu. Bio je to rat. Počela je opsada grada koja je trajala 1.425 dana.

Čitaj još:   BERANE: Zapaljen automobil sudskog izvršitelja... (foto)

Istog dana pripadnici bivše JNA na sarajevskom aerodromu zarobili su tadašnjeg predsjednika Predsjedništva RBiH Aliju Izetbegovića i njegovu delegaciju, koji su se vraćali sa pregovora iz Lisabona. Potom su odvezeni u Lukavicu. Ovaj događaj bio je uvod u ono što će se dešavati narednog dana, 3. maja, kad je JNA počela s izvlačenjem jedinica iz kasarne u starom dijelu grada, na Bistriku, a nakon mukotrpnih pregovora dogovorena je razmjena Izetbegovića.

Tog 2. maja 1992. svijet su obišli dramatični TV snimci u kojima predsjednik Izetbegović u javljanju u program obznanjuje da je otet i da mu ne dozvoljavaju da dođe u zgradu Predsjedništva BiH.

Jedinice tadašnje Teritorijalne odbrane i MUP- a RBiH uz pomoć brojnih patriota uspjele su odbiti napad i spriječiti zauzimanje Predsjedništva RBiH i podjelu Sarajeva.

Čitaj još:   BLUDNI, POP IZGUBIO TELEFON, SADRŽAJ U NJEMU PRAVI PAKAO: "Jel nosiš mantiju, to me pali?"

izvor iBalkan.net

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more