IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SARAJEVO: Otvorena knjiga žalosti povodom smrti Ivice Osima… (foto, video)

Knjiga je otvorena za sve građane, kao i članove i zaposlenike N/ FS BiH…

SARAJEVO: Svijet. Sport, vijesti, srijeda, 04. 05. 2022… 13: 48… SARAJEVO: Otvorena knjiga žalosti povodom smrti Ivice Osima… (foto, video)

N/FS BiH: Otvorena knjiga žalosti povodom smrti Ivice Osima

U prostorijama Nogometno/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine (N/FS BiH) u Sarajevu otvorena je Knjiga žalosti povodom smrti počasnog predsjednika Saveza Ivice Osima, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako je objavljeno iz N/FS BiH, u knjigu su se upisali predsjednik Vico Zeljković, potpredsjednici Ivan Beus i Irfan Durić, generalni sekretar Adnan Džemidžić, kao i UEFA šef fudbala Zvonimir Boban koji će večeras prisustvovati utakmici EURA 2022 za kadetkinje BiH – Holandija.

“Knjiga je otvorena za sve građane, kao i članove i zaposlenike N/FS BiH”, navode iz N/FS BiH.

Ivica Osim, fudbalska legenda preminuo je 1. maja u Grazu u 81. godini.

Osim je rođen 6. maja 1941. godine u Sarajevu. Fudbalsku karijeru počeo je 1954. godine u omladinskom pogonu FK Željezničar iz Sarajeva. Za prvi tim Željezničara debitovao je 1959. godine. Zbog izvanredne tehnike, sjajnog vođenja lopte, efektnog driblinga i dobrog šuta, dobio je nadimak “Strauss sa Grbavice” i brzo postao miljenik publike.

Čitaj još:   VELIKO BRAVO: Turska u martu naredne godine predstavlja nacionalni borbeni avion "Hurjet"... (foto, video)

Nakon devet godina provedenih u FK Željezničar, u decembru 1968. godine prelazi u holandski FC Zwolle, a igrao je i za francuske klubove Starsbourg, Sedan, Valenciennes. Potom se vratio u Strasbourg, gdje ostaje sve do 1978. godine i kraja igračke karijere. Bio je član mlade reprezentacije SFR Jugoslavije, a potom i A reprezentacije za koju je u 16 utakmica postigao osam golova.

Bogatu trenersku karijeru započeo je na klupi Željezničara 1978. godine, a trenirao je reprezentaciju SFR Jugoslavije, Partizan, Panathinaikos, Strum Graz, JEF United te selekciju Japana…

IZVOR iBalkan.net