IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ŠUŠKA SE O KRAJU RATA: Uskoro udar na Putina i kraj rata? (foto, video)

U Moskvi se šire glasine da se brojni bivši generali i zvaničnici KGB- a spremaju svrgnuti ruskog predsjednika Vladimira Putina i okončati rat u Ukrajini, koji u Rusiji sve više doživljavaju kao stratešku pogrešku… 

MOSKVA: Svijet, Crna Hronika, vijesti, srijeda, 04. 05. 2022… 00: 38… ŠUŠKA SE O KRAJU RATA: Uskoro udar na Putina i kraj rata? (foto, video)

Brojni ruski vojni i obavještajni dužnosnici bijesni su na njega zbog propalog plana o brzom osvajanju ukrajinskih pokrajina.

Foto: Agencije

Penzionisani američki general upozorio je kako se ruski predsjednik Vladimir Putin očajnički bori za vlast jer je svjestan da mu nijedan eventualni nasljednik neće poštedjeti život.

Kako prenosi Daily Mail, general Jack Keane medijima je rekao kako su brojni Putinovi saradnici krajnje nezadovoljni katastrofom koju je uzrokovao napad na Ukrajinu te je izvjesno da bi moglo doći do puča, a sve to u trenutku kada se sve češće špekulira o mogućem lošem zdravlju i bolesti ruskog predsjednika.

‘Ukrajinska katastrofa’

– Ruski diktator očajan je ostati na vlasti u strahu da bi ga neko od pretendenata na njegovo mjesto mogao ubiti. U bespućima ruske politike, gdje ne vladaju institucije niti zakoni koji bi ga mogli zaštititi, padne li s trona Putin bi mogao biti u ozbiljnoj opasnosti od vojnih i obavještajnih zvaničnika koji su bijesni na njega zbog ukrajinske katastrofe.

Stoga general Keane vjeruje da će Putin, uprkos lošem zdravlju, učiniti sve kako bi se održao u fotelji iako je svjestan da je napadom na Ukrajinu zagrizao pretvrd orah.

– Sve se vrti oko njegovog ostanka na poziciji moći, to mu je glavna ambicija i učinit će sve – rekao je.

Daily Mail podsjeća kako ruski rat protiv Ukrajine svakog dana pokazuje sve više nedostataka, dok se na Putina vrši sve veći unutarnji pritisak kako mora pokazati rezultate operacije u kojoj svakodnevno živote gube ruski vojnici. Najveću akciju protiv Putina provode obavještajne strukture koje ga smatraju krivim za vojne neuspjehe. Putin, koji bi uskoro trebao biti operiran zbog karcinoma, na udaru je svojih suradnika koji smatraju da je pokušaj osvajanja Kijeva bio sramota.

Čitaj još:   Pozicije na kojim će biti raspoređeni vojnici zbog vanrednog stanja u Srbiji...(foto)

– No, on i dalje želi vladati zemljom i znam da misli ozbiljno – kazao je Keane, prenosi Daily Mail. Dodao je kako je Putinov cilj povratak ruskog imperija kao i da će do kraja života žudjeti za ostankom na vlasti.

– Osim uloge ruskog predsjednika, on nema budućnosti – rekao je još.

List ističe kako je Putin bio dobar prema svom prethodniku Borisu Jeljcinu. Odbio je procesuirati ga za različite koruptivne radnje zbog kojih je bio optužen uz svoju kćer tokom svog mandata. Objašnjavaju kako Putin nema povjerenja da bi ga iko mogao naslijediti zbog čega je zarobljen u klasičnoj “dilemi diktatora” u kojoj ne smije predati vlast nikome iz straha da će ga nasljednik ubiti ili privesti na sud i lišiti enormnog bogatstva.

Okružen moćnim generalima

Posljednji sovjetski vođa Mihail Gorbačov pritom i dalje, u dobi od 91 godine, živi slobodno i neometano u okolini Moskve.

No, Putin se boji da neće biti te sreće. Daily Mail povlači zanimljivu usporedbu s okolnostima smrti Josifa Visarionoviča Staljina koji je nađen mrtav u svom krevetu. Njegov savjetnik Lavrentij Beria rekao je tada ostalima: “Zar ne vidite da drug Staljin spava, ne ometajte više ni njega niti druge”.

Vjeruje se da je Putin okružen moćnim krugom generala koji ga nagovaraju da pokrene još jači, totalni rat u Ukrajini, invaziju i na Moldaviju te se čak upusti i u sukob s NATO paktom zbog njihove pomoći Ukrajini. No, ruska vojna mašinerija sve je slabija zbog lošeg vodstva i strateški je sve teže osiguravati logističku podršku snagama na terenu unatoč udvostručenom vojnom budžetu. Brojne jedinice su izgubljene, obavještajne službe tvrde da je Rusija dosad izgubila oko 120 bataljona, što čini oko 65 posto ukupne kopnene vojne snage.

Daily Mail ističe kako bi se Putin uskoro morao podvrći operaciji zbog koje će upravljanje vojnom operacijom na nekoliko dana morati prepustiti svojim generalima. Konkretnije, bivšem šefu FSB-a Nikolajevu Petruševu. U isto vrijeme, ukrajinski obavještajci izvijestili su da je jedini način da se rat zaustavi taj da Putin umre. Načelnik Glavne obavještajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine Kiril Budanov rekao je da je nerealno očekivati da će Kremlj u potpunosti povući svoje snage iz zemlje. No, odgovarajući na pitanje hoće li Putin kraj rata dočekati živ, rekao je kako je mogućnost njegovog bijega jedna, ali najmanje realistična opcija.

Čitaj još:   Vučić saopštio TEŠKE VIJESTI

Uskoro udar na Putina i kraj rata?

I savjetnik finskog ministra obrane za obavještajne poslove general bojnik Harri Ohra-aho na Twitteru je danas napisao kako se Moskvom šire glasine o mogućem udaru na Putina.

U Moskvi se šire glasine da se brojni bivši generali i zvaničnici KGB- a spremaju svrgnuti ruskog predsjednika Vladimira Putina i okončati rat u Ukrajini, koji u Rusiji sve više doživljavaju kao stratešku pogrešku- napisao je…

izvor (SB)

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more