IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PROFESOR Senadin LAVIĆ UPOZORAVA NA OPASNE IDEJE DRAGANA ČOVIĆA: “HDZ želi da jedan glas iz Gruda vrijedi kao deset iz Sarajeva!” (foto, video)

Novu krizu proizvodi Dragan Čović govorio je profesor sa Fakulteta poličkih nauka u Sarajevu Senadin Lavić…

SARAJEVO: BiH, Crna Hronika, Vijesti, petak, 06. 05. 2022… 00: 28… Profesor Senadin LAVIĆ UPOZORAVA NA OPASNE IDEJE DRAGANA ČOVIĆA: “HDZ želi da jedan glas iz Gruda vrijedi kao deset iz Sarajeva!” (foto, video)

Senadin Lavić je na početku naglasio kako cjelokupna priča o reformi Izbornog zakona nije bila ozbiljna, te da upravo Čović nije želio da dođe do nekog sporazuma.

“Ovo što on radi i što bi radio je u potpunosti protuustavno. On je u svom govoru od prije par godina naznačio šta želi. Njemu nije stalo do Izbornog zakona, nego do nečeg drugog. Želi da dođe do fame koja bi se širila prvo među Hrvatima u BiH, a onda u Hrvatskoj, pa i u EU. Time bi imao podršku u Briselu, ali i ključnu stvar da ispuni zahtjev sa hrvatskom jedinicom. Kada do toga dođe, onda bi ta jedinica rekla da je totalno ugrožena od države BiH i u jednom trenutku bi rekla da ona mora da se otcijepi. I u suštini, to je ono što Čović traži i želi”, tvrdi Lavić.

Senadin Lavić smatra kako Čović igra ulogu za Dodika, na način da mu osigura nesmetano proces koji je započeo sa prenosom nadležnosti.

Čitaj još:   Nedostupan nadležnim organima: PETAR Knežević u Beogradu, ne zna se kad će se vratiti...

“Postoji koordinacija između onog što rade hrvatska i srpska strana, kao što je postojala koordinacija i između Miloševića čije je interese slijedio Tuđman. Ovo što on predlaže je protuustavno, diskriminacija i nered koji se uvodi planski među ljude, koji za cilj imaju da konflikte dovedu do usijanja. Niko sa bosanske strane ne bi smio prihvatiti te prijedloge kao naprimjer da jedan glas iz Gruda vrijedi kao deset glasova u Sarajevu…

Ako budemo odgovorni trebalo bi da jasno kažemo kako ne želimo diskriminaciju koju nam nameće Čović. Nas zanima evropska država BiH, gdje je glas svakog građanina jednak. On zna Ustav, zakon i pravila ove zemlje, ali isto tako zna i proceduru za izmjenu Ustava i zakona. Njemu je bilo bitno da stvori famu o ugroženosti Hrvata. Takve stvari su opasne i morale bi izazvati reakciju NATO- a. To bi bio pokušaj da se napravi etnoteritorijalna jedinica. Čović je svjestan da to ne može uraditi. Vara prvo Hrvate, pa sve onda sve ostale. On je jedan veliki gubitnik i sretan sam što su se pojavile bosanske snage koje su mu rekle ‘NE'”, naglasio je Lavić…

Čitaj još:   DOLIJALI HULIGANI: Trojica privedena zbog napada na vaterpoliste, kod jednog nađen UKRADENI DRES...

izvor (SB)

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more