IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ALEKSANDRA Vuković: CRKVA SRBIJE PRETVARA NIKŠIĆ U VJERSKU ENKLAVU?

Kako je Crkva Srbije postala vlasnik istorijske vile u Nikšiću, dobila grant od Evropse Unije za izgradnju hodočasničkog centra i dalje je nepoznanica. Sagovornici Gradske TV iz Odbora za međunarodne odnose i iseljenike koji se bavi vjerskim pitanjima, ističu da se time narušava građanski koncept društva i kulturna paradigma Nikšića, te da grad pod Trebjesom sve više liči na vjersku enklavu.

Članica Odbora za međunarodne odnose i iseljenike iz redova DPS- a Aleksandra Vuković obavijestila je nekoliko ambasadora Evropske Unije u Crnoj Gori o projektu adaptacije istorijske vile u centru Nikšića u svrhu hodočasičkog i kulturnog centra.

” Smatram da se ovim narušava građanski koncept društva i kulturna paradigma Nikšića, koji već godinu liči na vjersku enklavu, đe program kulture kreiraju sveštena lica. Prethodna Vlada akreditovala je i rad vjerske gimnazije u Nikšiću, pa ću iskoristiti svoje članstvo u Odboru za prosvjetu, kulturu, nauku i sport kako bi se preispitala zakonitost odluke bivše ministarke Bratić”- kazala je Vuković.

NVO Montenegro International projekat je nazvala otimačinom kulturno-istorijske baštine i upozorila Delegaciju EU u Podgorici na moguću zloupotrebu sredstava koja su dodijeljena crkvi. Prema podacima koje su objavili, u katastru navodno piše da je “vlasnik” (koji nije naveden) poklonio kuću crkvi Srbije u februaru ove godine.

” Nepokretnosti koje su zavještane gradu Nikšiću, ne mogu postati ničije vlasništvo bez saglasnosti Vlade. Kako je, odjednom, stara kuća, zadužbina gradu postala privatna?

Koji “vlasnik” može pokloniti istorijsku vilu i oduzimati je od države, grada i siromašnih, kojima je bila prvobitno namijenjena?

Čitaj još:   DRAGINJA Vuksanović- Stanković: Ne čudi da Ustav gazi premijer koji je jedan od članova OKG...

Glavni uslov koji bi EU trebala imati u vidu, vrti se oko osnovnog. Najprije se mora znati status koji je kuća imala, jer ako je kulturno dobro, što se može zaključiti iz navoda “istorijska vila”, ona ne može biti predmet privatne svojine. A hronologija katastra govori sve!”- saopšteno je iz ove NVO.

Podsjećaju da EU strogo vodi računa o dodjeli sredstava i dokumentaciji aplikanata i postavljaju pitanje da li se i na koji način provjerilo pravo na svojinu Srpske Crkve nad “istorijskom vilom” prije nego što se dodijelio grant za projekat?

Redakcija Gradske TV još prošle sedmice obratila se Delegaciji EU u Crnoj Gori sa pitanjem koja je svrha izgradnje objekta u Nikšiću, kao i da li se time dodatno narušava građanski koncept društva. Umjesto konkretnog odgovora označili su Vladu Srbije.

” Navedeni projekat predstavlja prekograničnu inicijativu finansiranu u okviru 2. poziva za prijavljivanje projekata Prekograničnog programa Srbija- Crna Gora 2014-2020 u sklopu Instrumenta pretpristupne pomoći, sprovedenog od strane Sektora za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU u Ministarstvu finansija Vlade Republike Srbije…

Za više detalja o ciljevima ove aktivnosti upućujemo Vas da kontaktirate gore navedeno tijelo zaduženo za ugovaranje u okviru ovog poziva”- navodi se u odgovoru.

Iz Nikšićke lokalne uprave saopšteno je da nemaju “ništa sa tim” i preporučili obraćanje eparhiji budimljansko- nikšićkoj, od koje je stigao sljedeći odgovor:

Čitaj još:   NAŠ Dnevni horoskop za 13. januar 2020…

” Nažalost, trenutno nijesmo u prilici da Vam odgovorimo na pitanja. Ovih dana smo u gužvi I u pripremama oko slave našeg hrama I grada Nikšića. Preporučujemo da govorimo na ovu temu nakon praznika Svetog Vasilija Ostroškog”- saopšteno je Gradskoj RTV iz eparhije budimljansko- nikšićke.

izvor: gradskiportal.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more